Ska man hylla det självklara?

I helgen som varit har det ridits många höga klasser i Strömsholm och något som hände där fick mig att fundera- för det är inte första gången jag hör/ läser om liknande scenarion.

Lina Dolk, som skulle ha startat Biggles i SM valde att inte komma till start eftersom hästen inte ”var hundra” (hennes egna ord på hennes blogg).

Ovan finner jag inte det minsta märkligt (beslutet alltså) men däremot att så många hyllar henne för att ”hon sätter hästen i främsta rummet”, ”är en sann hästmänniska” osv.

I min värld gjorde Lina något SJÄLVKLART- inget man liksom behöver hedra som att det skulle vara något särskilt.

För av de många kommentarerna låter det som att många andra ryttare minsann skulle ha ridit in på banan med en häst som inte går rent och det undrar jag om det verkligen är så?

Till att börja med hoppas och tror jag att alla som känner att hästen är halt, om aldrig så lite, inte väljer att starta- om inte annat för att DOMAREN (eller i detta fallet DOMARNA) skulle blåsa ut en.

Och hur pinsamt hade inte DET varit?

Att sedan vissa ryttare, kanske pga blockering av nervositet eller helt enkelt OKUNSKAP inte hade MÄRKT om hästen inte kändes fräsch- det är en annan sak fast jag vill nog tro att man om man rider på SM-nivå besitter denna kunskap och känsla.

Nej, det är verkligen tråkigt och en skrämmande utveckling om det ska anses som något positivt utmärkande att/ om vi värnar om våra hästar genom att inte tävla när de är skadade- det tycker jag i alla fall.

Och detta är som sagt inte första gången jag läser om denna form av reaktioner när ryttare fattar, enligt mig, helt naturliga (och så klart kloka) beslut.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. LenaB

    Nja, jag tycker nog att man kan säga ngt positivt till de som väljer att utgå (som i Linas fall), där hästen kanske känts helt ok på framridning men inne på banan så känns det inte 100 – det är ju ändå ett SM som man alldeles säkert har jobbat för väldigt länge. En ryttare valde tex att utgå då hennes häst la tungan över bettet, just det har jag sett exempel på vid tex VM/OS där ryttarna ändå genomfört hela programmet.
    För många av oss är det helt självklart att man stryker sig/utgår om något inte känns bra men jag tror det är långtifrån alla som gör det.
    Sen finns det nog en gråskala som inte är medvetna om att deras hästar inte är fräscha (förhoppningsvis gäller inte på lite högre nivå).
    Sååå, jag menar kanske inte att man måste HYLLA en ryttare som utgår men kanske en positiv kommentar om att det var bra gjort att sätta hästen i första rummet…

    Svara
  2. Birgitta

    Några minuter innan Olof skulle debutera MSV B med min häst Kreon (han hade innan dess gått en Pay and ride på 72 %) sa han att hästen kändes ”konstig” och det var inte en sekunds tvekan för oss att han inte skulle starta trots i alla fall mina höga förväntningar.

    Jag hade tyckt det var tusen gånger mer pinsamt att komma in på banan med en häst som sedan blev utblåst och som seriös ryttare som kanske har ridning som jobb tror jag att det kunde blivit ett ramaskri om man ”chansade” och hoppades att ingen skulle märka något.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>