Sjunger spånpelletsens lov

Nu står Vicke på stallpellets igen och fast jag alltid fördragit halm måste jag sjunga dess lov.

Halm i all ära och det ser både estetiskt tilltalande ut och ger framför allt sysselsättning men jag som har en häst som ändå inte äter ett strå kan bara konstatera hur mycket lättare rent fysiskt det är att mocka i pellets.

Gödselstackens storlek går inte att jämföra och jag förstår utan tvekan de stallägare som vägrar halm med motiveringen att de inackorderade drar ut på tok för mycket rent, framför allt om det ingår i stallhyran.

Gratis är godast, det är mänskligt tycker jag som själv sett boxar så överfyllda med halm att man som människa inte kan gå där utan att tappa balansen.

Och jag har själv alltid strött rikligt men det gör jag oavsett strömedel och vem som betalar till skillnad från väldigt många som så fort de måste betala själva låter hästen stå mer eller mindre på golvet.

Det är min mångåriga erfarenhet i alla fall även om jag har väldigt svårt att förstå det.

Dels tycker jag inte att man ”tjänar” något på att strö lite för då blir det lilla man har i boxen desto smutsigare och måste tas ut helt och hållet och dels främjar det varken luften eller något annat (skapar bara skitig häst och skitiga täcken tex) utan ser bara rent ut sagt äckligt ut.

Minns med fasa ett stall där jag tittade på stallplats för länge sedan och där några hästar stod på gummimattor och inget annat!?! Snacka om ammoniaklukt, halkrisk och oförlåtlig snålhet om ni frågar mig.

Men för att gå tillbaka till det här med spånpellets skulle jag utan tvekan välja detta om jag drev inackorderingsstall och dessutom skulle alla få betala för sin faktiska förbrukning.

På detta viset får man minsta möjliga gödselstack, förvaringen av pelletsen går inte att jämför med ens torv eller spånbalar för att inte tala om halm, ingen kan klaga på orättvisa eftersom man betalar för det man använder och mockningen går lätt.

Har man personal som mockar x boxar varje dag går det ur arbetsmiljösynpunkt inte att jämföra halm med pelletsmockning; det anser jag som själv har jobbat i stall i många år och mockat uppemot 16 boxar dagligen.

Inte bara är det tyngre att dra i skitig halm och tömma kärror med detta utan det är ibland otroligt omständligt och tidsödande att hämta löshalm, kratta upp spill på gårdsplanen osv, been there and done that.

Så tycker jag- vad tycker ni?

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Stridh

    Föredrar också pellets att stå på, väldigt lätt mockat, fast tycker att spån också är lätt mockat. Har halm idag, eftersom det är det som gäller i nuvarande stall o Earfy äter mycket av den halmen.

    Svara
  2. Annelie Magnuson

    Tycker att torv är bäst sammantaget – lättast att mocka, lätt att få att ligga still (inga liggsår). Men främst för att det är absolut bäst på att binda urinen = bäst för stallmiljön. Sen ser den tråkigare ut än spån eller halm, men det kan jag överleva. Som tvåa kommer nog spånpelletsen för mig.

    Svara
    • Birgitta

      Har aldrig haft torv själv och det skulle mycket till innan jag hade velat prova.

      Ser skitigt ut och svårt att hitta gödsel i det bruna inbillar jag mig.

      Och så fryser balarna på vintern.

      Svara
  3. Ann

    Jag har spån pga lättheten i hanteringen men tycker egentligen att torv är bäst. Strunt samma om det är mörkt. Spelar noll roll i ett bra belyst stall i övrigt. Det ger bästa bädden och tveklöst bästa luften.

    För något år sen bytte ridskolan från torv till spån och jag blev faktiskt nästan chockad när jag klev in i stallet första gången efter det – det var SÅ mycket sämre luft vad gäller ammoniak-doften. Med samma mockning, samma hästar, samma personal och samma ventilation.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>