I nuvarande stall står det inskrivet i hyreskontrakten att man ska mocka ut minst 2 kärror gödsel från sin hage varje vecka.
Väldigt bra krav tycker jag- dvs att man inte överlåter till enskilda att själva bestämma.
Sedan behöver man kanske inte vara så rabiat som ett stall jag vet där det i kontraktet står att man får böta 500 kronor om man ej mockar hagen varje vecka men att hagarna ska mockas- det tycker jag absolut.
Numera ska jag kanske tillägga 🙂 , när jag stod på en ridskola med mina första hästar var det aldrig någon som någonsin mockade en hage, inte heller jag och detta pågick i säkert det 15 första åren jag hade hästar där.
Därefter blev det krav på hagmockning och är så fortfarande gissar jag.
Konstigt eller ej reflekterade jag på den tiden inte det minsta över att vi lät berg av gödsel ligga i hagarna men idag skulle jag aldrig ha det så i min egen hage.
Nu mockar jag i vart fall 2 gånger i veckan trots att fåglar pickar sönder bajset så att det knappt finns något kvar att plocka upp.
Men det är lustigt det där med hur man ser på gödsel i hagen; jag har genom åren sett alla varianter från nästan mani på att mocka till raka motsatsen.
En person jag kände hade den mest välmockade boxen man kunde tänka sig och var såååå noga med att hålla den tip-top medan hästens hage gjorde mig illamående i perioder.
Just denna häst bajsade i princip bara på ett ställe i hagen, dvs det hade varit superenkelt att skyffla bort skiten men i stället växte högen bara mer och mer och drog så klart till sig flugor i mängder.
Inte så kul att ha sin häst i hagen närmast detta berg…..
Men hur ser ni på saken och har ni regler för hagmockning eller är det upp till var och en att göra som man vill?
Stallägaren sköter mockningen i hagen.
Mockning krävs hos oss.
Mockar, även sommarhagen. Stallägaren ställde ut en släpkärra med ramp så det var lätt att tömma kärran.
Vi mockar i princip året runt, inte när de fryser och blir snö men då kör vi stora vårmockningen istället. På de sättet har vi fått ned parasit trycket rejält på våra hästar trots att vi inte har så mycket hagmark.
Jag måste nämna en måhända konstig sak på tal om detta att jag under massor av år aldrig mockade i hagarna på ridskolan:
Trots detta och trots att det genom åren gick hur många hästar som helst i dessa hagar så nollade min dåvarande häst alltid när jag tog träckprov.
Kanske påverkade avsaknaden av mask att detta var grus och inte gräshagar?
Självfallet påverkar de vad man har för underlag i hagen 🙂 Vi har ju till största del gräshagar och där trivs ju de små äckliga maskarna. . Blä men min hade under 50 i epg, så slapp avmaska han nu iaf.
Inget krav på vår anläggning, men alla mockar sina vinterhagar nu vid denna tiden. O sen tar man det som blivit efter det, när hästarna flyttat till sommarhagarna (brukar vara i slutet på maj) Sommarhagarna mockas dock inte, men de betesputsas. Hade min häst gått själv hade jag hållt vinterhagen mockad hela vintern….
Vi måste mocka 1 kärra per dag, dvs 7 i veckan. Dock lösdrift. Sjukt jobbigt tycker jag!
5 kärror/veckan på sommarbetet.
Fast en kärra mockar man även när hästen står på box så egentligen blir det ingen skillnad?
Jag är jättejobbig 🙂 men står inte ut med omockad hage. 3 kärror om dagen blir det. Jättejobbigt ibland men så fint det är med en ren hage. Dem som säger att lösdrift är för de bekväma…har helt fel enligt mig. Lägger ett ex antal timmar om dagen hos mina hästar.
Jag förstår dig men högprioriterar inte hagmockning, inte just nu i alla fall.
Jag skulle absolut finna det tillfredsställande med helt bajsfria hagar men orkar i ärlighetens namn inte hålla dom så. Dels är mina hagar ganska stora och dels är de helt byggda i en backe så det är ganska jobbigt att gå där med kärra, framför allt om det är blött i marken.
Men i sak instämmer jag till fullo i din kommentar. Många tror att lösdrift sparar en massa tid men OM den gör det så är den inte rätt skött enligt mina mått mätt.