Provat First Vet

Ni som läser hästbloggar och/ eller följer vissa ryttare på Instagram har kanske sett reklam för appen First Vet?

Det är en internetbaserad tjänst där man kan ha videokonferens med en veterinär gällande sitt husdjur/ häst och jag har nu provat denna för första gången.

Flera försäkringsbolag erbjuder flera eller obegränsade kostnadsfria konsultationer via appen First Vet och Moderna, där vi har Molly försäkrad ger 3 gratis samtal.

Härom dagen upptäckte jag att Molly var jättesvullen i en tass samt vägrade att stödja på den- detta hade kommit någon gång mellan 6.30 när Henrik var ute med henne och 13.30 när jag kom hem från stallet.

Givetvis hände det en fredag- när har något djur någonsin blivit akut sjuk måndag till torsdag?

Nej, det är alltid fredag eftermiddag eller under helgen- hej helgtaxa liksom!

Jag böjde och bände på Mollys tass utan reaktioner, jag undersökte trampdynor, mellan dynorna och tårna bla bla bla utan att hitta något.

Sedan kom jag plötsligt ihåg den här appen och för att göra en lång historia kort så satt jag i ett videosamtal med en veterinär inom 30 minuter.

Jag upplevde inte alls att veterinären, som jag hade befarat, skulle råda mig att genast kasta mig iväg för en IRL-undersökning ”för säkerhets skull” utan jag fick rådet att ha tassen i ett fotbad och därefter se till att Molly inte kom åt att slicka på den vilket hon hade gjort en hel del såg jag.

För att ytterligare korta ner historien hittade jag faktiskt långt om länge en mikroskopisk bit…tja…jag vet inte vad men det såg ut som en liten spets av en tagg (vi talar knappt synbar under förstoringsglas) och efter att jag hade petat ur den med pincett så började svullnaden att ge med sig och nästa dag gick Molly som vanligt igen.

Nu bor jag 5 minuter från en smådjursklinik, jag har Molly rejält försäkrad och jag lever inte på marginalerna på något vis men det kändes ändå bra att slippa ett veterinärbesök när det nu visade sig vara något så enkelt att åtgärda.

Det är ju inte alls säkert att man upplever att man får bra hjälp i andra fall men jag skulle ändå råda er att kolla upp era försäkringar och se om ni kan utnyttja denna gratisservice som ett första steg i vissa fall.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Emma

    Har utnyttjat Firstvet en gång, mest som en checkup att det jag själv trodde, verkligen stämde. Fick supergott intryck, bra bemötande och inom 15 min hade jag en tid. Tänk vad tiderna har förändrats, jag menar mail och sms är ju en sak, men i detta fallet med privata videosamtal med en leg vet, nää man hade ju inte trott det blott för 10 år sen va? ☺️ I mitt fall var det som jag trodde, men skönt att få det bekräftat, alltså det var ju inget som behövde vård på djursjukhus, men det stillade mattehjärtat ändå.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt. För VISSA enklare saker hade jag inte tvekat att använda tjänsten igen, ffa eftersom den är gratis.

      Sedan får man givetvis till syvende och sist använda sitt sunda förnuft och välja om man vill förlita sig på en videokonferens eller ej.

      Och jag gissar dessutom att veterinärerna på First vet råder en att uppsöka en IRL-veterinär vid minsta tveksamhet.

      Det som var bra förutom videokonferensen var att man kunde skicka upp till 6 bilder och skriva en lång text INNAN själva samtalet vilket torde underlätta en hel del för veterinären om man har förmågan att uttrycka sig klargörande i text samt ta bra bilder.

      Ibland kan man ju bli stressad vid ett IRL-möte och glömma viktig info; här kan man ju förbereda sig och fundera hur man bäst förklarar ”problemet”.

      Sedan är konferensen max 10 minuter vilket man bör tänka på innan så man håller sig kort och koncis.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>