Leksaksmotståndare

När det gäller vissa saker i livet har i alla fall jag ändrat mig totalt över tid och med erfarenhet; det kan i hästsammanhang tex handla om ridupplägg, hagtid, foder osv.

Något jag hittills inte ändrat åsikt om är diverse ”leksaker” till hästar; jag är fortfarande motståndare till dessa i sak.

Absolut kan det finnas enstaka typer av leksaker som enstaka hästar kan behöva pga exempelvis boxvila/ konvalescens men att bara sådär random slänga in ”något” i en box för att hästen ska ha sysselsättning….nej, det strider mot mycket av det jag tror på.

Om inte annat kan det ibland vara farligt med leksaker vilket bilderna ovan, som jag hittade på Facebook, illustrerar.

Jag minns förresten hur jag hade en stallkamrat som för tusen år sedan hade hängt upp en boll i hårdplast till sin helt normala häst som om ni frågar mig definitivt inte behövde extra stimulans i boxen.

Hästen kunde stå och dunka med denna boll mot boxgallret ganska länge och ljudet var så irriterande att det kröp i hela kroppen på mig!

Så oaktat vad hästarna i stallet ansåg om oljudet så var det en enorm stressfaktor för mig faktiskt och jag vill ha stallet som en ”viloplats” för hjärnan.

Lite skämt och lite allvar men leksaker får aldrig användas som kompensation för att man motionerar hästen för lite eller för att hagen är ”tråkig”; då får man ändra detta i stället tycker jag.

Hästar leker inte i grunden med leksaker och ska man skaffa dylika ska det vara genomtänkt och finnas fog för det. Min åsikt.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>