En evighetsdiskussion

Har man inget att tjafsa om på nätet kan man allrid plocka fram ”hur ska hästar vara täckande vintertid eller ska de ens HA täcke”-kortet!

Det jag kan konstatera är att MIN egen häst klarar sig ypperligt med ett 200-grams termotäcke utomhus trots att han är helklippt.

Varje gång jag tar in honom från hagen och tar av täcket kan jag känna att han är jättevarm över hela kroppen….eller…jättevarm låter som att han är FÖR varm men jag vill mer påstå att han är tillräckligt varm. Vi snackar då runt 0-5 plusgrader i Skåne.

Jag läser ibland om de som sätter på hästar 500-grams täcken och sedan ytterligare något täcke ovanpå det och har svårt att tro att det kan behövas men kanske finns det hästar som liksom fryser oavsett?

Jag tycker för övrigt fortsatt att det är vansinne att rida med dubbla täcken inomhus vilket jag faktiskt sett men med allt annat vill jag påstå att man måste göra en bedömning baserad på många olika parametrar.

Norrlänningar har tex otaliga gånger påpekat att ”skånsk kyla” övertrumfar deras pga den förstnämndas fukt.

Man måste också beakta inte bara ”graderna som sådana” utan vinden; rejäl blåst gör ju att det kan kännas otroligt mycket kallare medan sol också påverkar, fast åt andra hållet så att säga.

Regn/ snö påverkar, hagens storlek, om hästen går ensam eller i stor flock (hur mycket den rör sig), om det finns möjlighet till skydd/lä, om det finns mat i hagen, om hästen är klippt, frusen osv.

Således kan det tex vara en enorm skillnad på en stor hage med vindskydd och fri tillgång på ensilage och en liten grusruta utan något foder alls och behovet av täcke och hur tjockt det ”ska” vara kan skilja åt massor.

Min personliga åsikt är så klart att lagom är bäst men om jag måste välja mellan ”lite för varm” eller ”lite för kall” väljer jag det förstnämnda men tror också att ”överhettning” inte alls är bra av flera olika anledningar.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>