Värsta jobbet?

Härom dagen blev det en liten diskussion på Facebook kring det här med att publicera bilder/ filmer på djur som på olika sätt utsätts för våld.

Det finns så klart annat som folk lägger ut som man kan reagera starkt på; våld mot vuxna och barn och…tja…mycket helt enkelt.

Jag har för egen del svårt att förstå varför man lägger ut bilder/ filmer på oidentifierbara personer på oidentifierbara platser som plågar djur å det grövsta; vad tänker man att man vill visa/ uppnå med detta?

Att människor kan vara fullständigt vidriga vet vi väl alla ändå?

Vill man stödja olika organisationer gör man nog det även utan att ha se torterade djur och går det som sagt inte att identifiera en förövare så ser jag ingen mening med att visa upp så hemska klipp att jag, som anser mig vara rätt hårdhudad, mår rejält dåligt av en sekunds tittande (innan jag hinner scrolla förbi).

Hur som helst; som ni kanske vet kan man anmäla inlägg på Facebook, inlägg som man av olika anledningar anser är stötande.

Och det slog mig, på tal om diskussionen ovan, att det måste vara ett fruktansvärt jobb att inneha; att sitta och granska filmer/ bilder som folk anmäler som stötande.

Jag kan inte föreställa mig hur man klarar av att göra detta faktiskt!

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Helena Tang

    Jag skulle gissa att de som måste göra detta som en del av sitt jobb, tex poliser som måste granska filmer på barn som utsätts för övergrepp har tillgång till terapi/psykolog osv.
    Fruktansvärt arbete, men jag är tacksam för de som orkar med det.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer.

      Och exempelvis poliser inbillar jag mig både har utbildning och handledning/ terapi att ”falla tillbaka på” men jag undrar hur det är med Facebooks anställda?

      Svara
  2. Anna

    Jag tycker nog att det kan finnas en poäng i vissa fall för människor är oändligt mer trögfattade och okunniga än man vill tro. Så att visa filmer på hur elefanter och apor och delfiner misshandlas för att kunna roa turister tycker jag är nödvändigt för att väcka opinion. Annars är det så lätt för branschen att få ut ett budskap att djuren har det ganska bra vilket aldrig, aldrig någonsin stämmer för till exempel de djurarter jag listade.

    Filmer av typen ”de lade en kattunge i mikron” håller jag däremot med om är helt meningslösa att sprida, förmodligen snarare kontraproduktivt faktiskt eftersom det säkert inspirerar någon mer idiot.

    Tror inte att de som arbetar med kontroll på Facebook kollar så noga ärligt talat. Jag har anmält ganska mycket stötande innehåll men det enda som verkar oacceptabelt är typ ammande mammor (det har jag givetvis aldrig anmält men däremot djurplågeri, antisemitism mm).

    Svara
    • Birgitta

      Håller helt med dig.

      Man kan absolut visa exempelvis asfeta kärringar som envisas med att ”rida” på åsnor i syfte att motarbeta denna typ av ”semesternöje”.

      Att däremot visa hur någon bränner en sprattlande hund med en svetslåga (såg en sekund av detta klipp och höll på att svimma) ser jag ingen som helst mening med.

      Svara
      • Anna

        Åh nej fy f*n för sådana filmer rent ut sagt… Helt meningslöst att sprida!

        Svara
  3. Frida

    Jag orkar inte se sådana klipp, jag skulle gå under helt, mår så fruktansvärt dåligt av att se människor plåga djur och barn. Som att jag inte redan vet att människor är grymma. För mig är det dock höjden av grymhet av plåga djur och barn, de är så utlämnade till andras godhet och så utsatta, lätta offer för vidriga män(iskor). Jag kan förstå lite grann varför man delar, man tror att man gör ngt gott och upplyser om vad som händer, tyvärr har det nog motsatt effekt. Att få spridning på sina klipp är ju precis vad de vill, annars hade det inte filmats alls. Dessutom kan andra med sjuka böjelser få inspiration, det är vanligt att de får sina idéer från t ex klipp, filmer, våldsporr osv. Upplys gärna men sprid inte filmer, det sporrar bara förövare och får andra att må dåligt.

    Svara
    • Birgitta

      Det är precis det jag menar!

      Jag minns att det vid ett tillfälle var ett svin som hade låtit filma när han slängde ner en kattunge från en bro.

      Om man ska tro på media så blev han funnen tack vare klippets spridning och om han dessutom fick ett rejält straff var det ju perfekt men tyvärr är det väl sällan så scenariot ser ut.

      Dels utdöms det mycket sällan kännbara straff för djurplågeri eller straff över huvud taget faktiskt (blir galen bara av att skriva detta) och dels är det av en del filmer fullständigt omöjligt att se något annat än ett djur i fruktansvärda plågor….

      Svara
      • Frida

        Ja sorgligt nog är det ofta som inte ens en film räcker för att fälla någon. Som äcklet som våldförde sig på ett dräktigt sto, fastnade på film, ansiktet syntes och ändå fanns det inte nog med bevis?!? Eller de som livesände en våldtäkt på Facebook, gick ju inte att bevisa att det var en våldtäkt! Blir så trött….

        Svara
        • Birgitta

          Ja, det exemplet med våldtagna stoet visar ju verkligen hur ”lätt” det är att fälla någon…..helt obegripligt för mig!

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>