Bloggläsare och deras kommentarer

Tacksam för mina läsare!

Jag läste för ett ganska bra tag sedan att bloggar är på utdöende.

Jag har ingen koll på om det stämmer eftersom jag inte följer mer än en handfull och dom har i alla fall funnits i många år.

Vara hur det vill med den saken men en sak som jag har noterat i alla tider är hur olika tonen är i olika bloggar och då menar jag från läsarna.

Att läsa kommentarerna får en ibland verkligen att skaka på huvudet och undra både det ena och det andra.

Jag har själv alltid haft väldigt vettiga läsare och min gissning är att det beror ganska mycket på att det oftast verkar vara till en majoritet vuxna kvinnor alternativt ganska mogna ungdomar som läser bloggen.

Mina inlägg bemöts extremt sällan med rena oförskämdheter, hån eller andra negativa yttringar och de gånger jag faktiskt valt att radera någons skrivna ord kan jag nästan räkna på ena handens fingrar trots mer än 10 års bloggande och tusentals inlägg.

Jag tycker för övrigt många gånger att det är den som skriver kommentaren som liksom gör bort sig själv och inte mig och då kan man gärna få skylta med sin dumhet och förhoppningsvis inte göra om den.

Att en del andra bloggare får riktigt rejäla slängar av slevar bestående av både oförskämdheter, spekulationer helt gripna ur luften, oombedda råd i massor och ibland nästan rent hat tror jag beror på många olika faktorer.

Dels känns det som att det är mer yngre personer som kan häva ur sig sådant som inte är så genomtänkt/ realistiskt men inte bara ålder och mognad påverkar utan det kan nog minst lika mycket handla om bloggarens eget bemötande.

En del bloggare ”vägrar” nästan konsekvent att svara på ens de mest harmlösa frågor och då har jag sett att det ibland resulterar i att läsarna själva börjar svara åt personen vilket ibland och till slut kan spinna iväg åt de mest otroliga håll.

Svarar bloggaren otrevligt kan det också få en, ganska självklar tycker jag, effekt av ”som man bemöts bemöter man andra”.

En del ämnen är också mer provocerande än andra men här tycker jag inte att det är lika självklart att läsarna reagerar.

Jag tycker att en del bloggare ger uttryck för en ibland för mig tveksam hästhållning tex eller något annat som inte är 100 % ok men personen är så pass trevlig/ vettig i övrigt att läsarna inte heller reagerar på det som inte är så bra.

Så är det gissningsvis med min egen blogg också; det finns säkert en del som skaver hos läsarna men som de hänsynsfullt låter bli att påtala 🙂 .

Ja, detta var några reflektioner så här på morgonkvisten.

Jag är i alla fall väldigt tacksam för era kommentarer och tycker att jag har lärt mig massor av dom över tid.

Jag har många gånger hävdat att jag nog hade slutat blogga om ingen någonsin kommenterade och det står jag fast vid.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Filippa

    Är så glad för er vettiga som fortfarande vill/orkar blogga =) Önskar jag själv hade tid och energi att hålla min egen igång…

    Svara
  2. Anna

    Önskar det fanns fler bloggar som din!

    Tror att för de som verkligen vill leva på (till och med tjäna stora pengar) på sin blogg/sina sociala medier så är konflikter och kontroverser kanske inte nödvändigt men definitivt ett svårslaget sätt att generera visningar och följare. Antingen måste man vara superintressant för att man verkligen gör/kan något alldeles extra eller så får man attrahera uppmärksamhet genom att spela på folks förkärlek för drama och skvaller osv…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>