Vi ska flytta!

Snart inte min enda häst?

Ni som har Facebook har kanske redan sett mitt inlägg men för er övriga så kan jag berätta att jag och Henrik kommer att flytta runt 1/6.

Vi ska hyra ett hus med tillhörande litet stall och en lösdrift av min mans arbetsgivare och hyra ut Henriks bostadsrätt till hans ena son under tiden.

Jag kommer att skriva massor om flytten framöver vare sig ni vill eller inte 🙂 men tänkte börja med att berätta om ett av de första stegen; att hitta sällskapshäst till Vickster.

Stallet kommer att bestå av 3 boxar när det är klart (det fanns boxar som föregående hyresgäst tog med sig) och jag kommer initialt inte att aktivt leta efter en inackordering utan vilja ha en ”ren sällskapshäst” till Vicke.

Jag har redan ”efterlyst” en harems-herre (eller dam) via Fejjan men skriver även här vad jag söker så att ni kan hålla ögon och öron öppna:

Obs! Annat alternativ ni kan ha i åtanke är om någon söker konvalescens-uppstallning i minst 3 månader eller om någon vill pensionera sin gamla trotjänare och betala för att någon annan (jag) sköter hästen 365 dagar om året. Men ska jag äga/ långtidslåna en häst är det nedan som gäller:

C eller D-ponny, alternativt liten stor häst, valack, sökes för långtidslån eventuellt köp.

Då ponnyn endast ska ”användas” som sällskap åt annan, snäll häst är det av yttersta vikt att den är garanterat stabil och går att lämna ensam i stall och hage när den andra hästen rids/ tävlar.

Triangelmärkning och dylikt utgör inget hinder men ponnyn ska kunna gå oskodd och inte ha några sjukdomar som kräver regelbunden medicinering/ veterinärvård eller ha historik av fång/ kolik.

Garanterat gott hem i eget litet stall med stora gräshagar utlovas och många referenser kan lämnas på förfrågan.

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Caroline

    Men gud så roligt! Jag har sett dina förfrågningar i stall-byggargrupper på Facebook, men tänkt att du kanske bara är kunskapstörstande eller letar åt någon kompis. Här hade vi förklaringen. Grattis! Får ni hyra mark också? Finns ridbana/ridhus på skrittavstånd? Hur känns det att komma att behöva göra allt själv? Så många frågor! Men önskeinlägg om hur vägen fram till beslutet har gått, samt vilka förhoppningar/förväntningar och farhågor du har

    Svara
    • Birgitta

      Definiera gärna vad du menar med ”asmycket jobb”!

      Jag har lite svårt att se att det ska innebära jättemycket merjobb att ha 2 hästar (varav en sällskapshäst) hemma mot att ha den inackorderad men jag är måhända naiv?

      Svara
      • Sara

        Det är massor av jobb om man inte är en strukturerad person. Har man en bra plan och struktur så är det inte så mycket jobb. Finns massor man kan göra för att göra det smidigt, ex flottör till vattnet i hagen. Enkelt att koppla till slangen och en balja. Fri tillgång på grovfoder om det går osv. Smidiga och praktiska lösningar är inte alltid prio i hästvärlden konstigt nog.

        Svara
        • Birgitta

          Jag instämmer i att det många gånger är tungjobbat i vissa stall.

          Dock är jag redan nu tex van vid att bära ut vatten till hagen liksom att hänga ut ett nät med ensilage varje dag- det tar ingen tid till en eller två hästar.

          Jag anser mig också vara både extremt strukturerad och har både framförhållning och gott om tid på dagarna så jag tror det kommer att bli bra.

          Jag får 10-15 minuters längre körning till jobbet men jag jobbar ju bara 3-4 dagar i veckan medan jag är i stallet 7 dagar i veckan och ibland mer än en gång om dagen. Så tiden jag ”förlorar” på längre väg till jobbet lär uppvägas av att jag slipper köra till stallet.

          Mockar och gör i ordning foder gör jag redan utan hjälp liksom att jag harvar vår utebana.

          Givetvis finns det en del fix med eget stall men när man bara har 2 hästar och ingen att ta hänsyn till så tror jag inte det ska bli någon större skillnad.

          Skillnaden som jag ser det är främst att man binder upp sig sjukt mycket, dvs att man inte kan resa iväg ens över dagen utan att ordna pålitlig hjälp.

          Svara
          • Sara

            Precis , det är att vara uppbunden som är svårare. Nu har jag häst på lösdrift med fri tillgång så då är det oändligt mkt enklare med att få hjälp.

          • Birgitta

            För mig kommer svårigheten att bestå i att hitta någon som vill bo i huset när vi reser bort.

            Vårt ställe ligger lite ”off”, man behöver bil och en del människor är ju också mörkrädda/ vill inte övernatta så ensligt.

            Annars är det ju inga större svårigheter med att släppa ut och ta in 2 snälla hästar från hagen samt mocka till dom.

      • Sara P

        Jag är synnerligen strukturerad men har väldigt hög ambitionsnivå när det gäller hästvälfärd. Har ingen hyresgäst vilket innebär att allt som ska göras med hästarna gör jag själv varje dag. Utsläpp, insläpp, packa höpåsar, 4 fodringar osv osv.
        Självklart kan man göra saker enklare (som fri tillgång på foder och maskinell mockning) men det beror ju lite på vad man har för hästar och hur stallet är utformat.
        Vintertid ÄR det mycket jobb men det är härligt att få bestämma allt själv.

        Svara
        • Sara

          Jo det kan bli så men mkt kan man ju bestämma själv när man har eget stall. Många gör det onödigt omständligt, vilket bara drabbar dem själva.

          Svara
  2. Lena

    Så kul! Men funderade också på hur ni ska göra när ni reser bort?
    Problemet som jag ser det är dels att få vill bo i någons annans hem samt att även om det är snälla hästar och lättjobbat så tar det tid. Går kanske att hitta någon som gör det mot betalning? Eller kanske andra häst ägare som sen kan få hjälp i sin tur?

    Svara
    • Birgitta

      För mig är det en självklarhet att betala redan nu när jag står uppstallad och det är väl det jag hoppas ska locka någon att hjälpa mig även framöver; bra betalt 🙂 !

      Svara
  3. Frida

    Jag som både haft eget (inte helt, mamma och periodvis syster delar) och stått uppstallad kan säga att hur mkt mer eller mindre jobb det är beror nog mest på hur man ser på det och hur man vill leva. Har t ex stått uppstallad i större stall där man delat upp kvällsfodring och helgpass på de inhyrda. Det betydde att att man inte var så låst, de flesta kvällar och helger hade man ju pass. De kvällar och helger man hade det tog å andra sidan mkt tid i anspråk, den helgen man hade pass så var i princip helgen helt vigd åt det. Hemma får man ju ta i princip allt, eller dela om man två som jag har det. Å andra sidan tar det kanske 20 min på morgonen, 30 min att fixa box osv till mina två, 10 min att ta in dem och kvällsfodringen tar inte ens 10 min. Det är det vardagliga. Men sedan kan man lägga timmar på lediga dagar att fixa staket, städa, laga, hämta foder osv osv. Fördelen är att man själv lägger upp det, nackdelen är att ingen annan kommer göra det. Att slippa köra iväg för att ta sig till stallet är en stor vinst för mig, det är liksom inte jobbigt att bara dra på sig ett par skor och en jacka för att nattfodra, det tar ju ingen tid. Man är mer bunden men samtidigt mer fri när man har dem hemma. Har du hjälp av din sambo och kanske ngn inhyrd som sällskap och lite avlastning gissar jag att du inte kommer tycka det är så jobbigt faktiskt, du verkar ändå vara rätt driftig. Ett extra plus är att man inte behöver diskutera och kompromissa med andra, ditt stall dina regler. Lycka till och grattis till flytten!

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror som du och instämmer i allt.

      Ibland är det också så att en del saker är mer mentalt än faktiskt/ praktiskt tröttande så att säga och när man får bestämma allt själv så kan det i alla fall för mig nästan kännas lättare än att behöva ta hänsyn till andra och deras viljor och åsikter.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>