Ny träningstävlingsform?

När jag deltog i en Pay and ride i lördags fick jag en idé som jag skulle vilja testa på er; en ny form av träningstävlan!

Vad skulle ni tycka om att rida med headset och få domarens betyg och kritik direkt i örat så att säga, medan ni rider?

Domaren skulle tex direkt efter varje avslutat moment kunna säga ”6, för lite tvärning” eller rent av ”avbryta” redan under pågående moment genom att tipsa: ”tvära mer”.

Jag vet inte hur viktiga betygen vs själva den verbala kritiken skulle vara för er och en domare kan ju inte hinna säga hur mycket som helst men vad tänker ni spontant? Hiss eller diss?

Jag som är van vid att träna med öronsnäcka säger tveklöst hiss men kanske är det inte en så god idé som jag inbillar mig?

Sedan menar jag så klart inte att ”min” träningstävlingsform ska ersätta något som redan finns utan mer vara ett komplement för de som är intresserade. Olika former passar ju olika ryttare/ ekipage.

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ann Hammarlund Holst

    Jag har gjort så ”spontant” flera gånger nör jag tränat för en domare. Svårigheten ör ju att när du får en siffra redovisad direkt efter ett moment så upplever jag att hjärnan bearbetar denna info en stund. Speciellt om det är under 6,5, 7. ”Asch, hur skulle jag gjort det bättre…?” Det är ursvårt att låta bli. Och då störs nästa moment som man eg behöver ha fokus på.

    Så efter att ha testat detta några gånger kom iaf jag fram till att tyst domare och kommentarer efter är bättre.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, man funkar ju olika.
      För egentligen är ju mitt förslag så som de flestas träningar redan ser ut bortsett från själva betygssättningen (som man kan skippa i mitt förslag) och att kritiken framförs av en domare och ej ens ordinarie tränare.

      Svara
      • Ann Hammarlund Holst

        Det är en internationell domare jag tränar några gånger per år för, så det är inte en ordinarie tränare i mitt exempel. Det du föreslår kan man nog be domaren om på en programridning. Där går det ju att anpassa efter vad var och en vill.

        Svara
  2. Birgitta

    Pratade med Nina om detta igår; att skriftlig kritik är absolut bäst om man kan komplettera den med en film.

    Annars kan det vara svårt att minnas den egna känslan och om den verkligen stämde med kritiken vilket är så mycket lättare när man så att säga har det ”svart på vitt” genom en film.

    Svara
  3. Anna

    Vi har ofta progrmträningskurs för öppen mikrofon.
    Det ger oftast mer för publiken. Men sen kompletterar vi det med övningar som får betyg och då brukar det ge ryttaren mycket att förstå vad skillnaden är mellan 6 och 7 till exempel.
    Det är svårt att få siffrorna direkt när man rider för man får lite för mycket fokus på vad som har varit istället för det som komma skall

    Svara
  4. Maria Axberg-Fagerlind

    Tränarens uppgift. Bra metod när man tränar men inte på tävling. Du kan ju jämföra prov i matte i skolan t.ex. Ska läraren stå bredvid på provet och säga att nä nu räknade du fel, 4+5 är inte 8, räkna om!

    Svara
  5. Annika Lennartsson

    Intressant tanke, men inget jag själv skulle ha behov av. Jag brukade träna regelbundet för dressyrdomare och fick då sån feedback på mina vanliga träningar. Jag har dessutom suttit sekreterare för många olika domare och det är inte alltid som poäng eller kommentar kommer direkt i anslutning till momentet.

    Svara
  6. Mia Axelsson-Borgström

    Då jag har skrivit åt flera olika domare i dressyr både riden o körd så skulle jag säga NEJ NEJ för du är ibland så långt inne i nästa rörelse el nästa igen innan den är klar med bedömningen på vissa moment. Hur störande skulle de då vara????

    Svara
  7. Anki Hellberg

    Jag skulle inte kunna koncentrera mig på att både rida programmet och samtidigt höra betygssättningen i örat. Den vill jag ha skriftligt med feedback efteråt så man kan analysera i lugn och ro!

    Svara
  8. Helena Åberg

    Personligen hade jag tappat rytmen och säkert hela programmet.
    Minns man dåligt hurv det kändes i detalj, filma och kolla sen av efter bedömning du får.

    Svara
  9. Anette Berg

    Känns som ryttaren får fel focus. Dessutom så tycker jag Cathrine Henriksson förklarar bra på sin sida om för- och nackdelar med online. Det är ju tillåtet med träning idag IRL så varför inte göra det?

    Svara
  10. Birgitta

    Av era svar att döma föll mitt förslag inte i god jord 🙂 !

    Kanske inte så konstigt; om det hade varit så bra som jag tänkte hade nog någon annan redan tillämpat det.

    Svara
  11. Anna

    Jag tycker att det låter som något som skulle vara intressant som en träning med en utomstående domare som ger direkt feedback. Håller dock med dem ovan som också varit skrivare att det inte bara vore att slänga till domaren en mikrofon. Ofta sitter de och spånar högt, eller så säger de bara några ord, eller så sätter de poängen direkt men omdömet långt efter eller tvärtom… För att inte tala om alla kommentarer som inte lämpar sig för andras öron (”här är en sån jag kallar kassler, alldeles för tajt kavaj” eller ”jaja, ponnyn är ju söt i alla fall”) men det hade de förstås fått knipa igen med haha.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>