Magisk mat

Om jag fick ett riskorn varje gång jag läste vissa frågor på nätet hade jag kunnat utfodra många miljoner…nä…men ni fattar!

En sådan fråga är ”finns det något foder/ tillskott som gör hästen piggare”!

Det korta svaret är givetvis NEJ och jag kan inte förstå hur frågeställningen kan dyka upp så frekvent och ännu värre; alla korkade svar som följer i frågans spår!

Det är ingen måtta på de tips om olika fodersorter som andra påstår ”ska hjälpa”….

Finns det någon mat som gör människor piggare/ smalare/ fetare/ gladare/ tråkigare?

Samma svar: NEJ!

Det handlar inte om VAD man äter så mycket som MÄNGDEN och dess näringsinnehåll: du kan gå ner i vikt genom att bara äta tårta 365 dagar om året om du bara äter mindre kalorier än vad du gör av med. Det ÄR inte svårare än så.

Samma sak med hästfoder; hästen blir inte per automatik piggare av olja, havre, tillskott A, B eller C.

Hade man kunnat omvandla en segis till en raket genom att addera X kilo/ matskedar/ deciliter av whatever……håhåjaja vad enkelt ridlivet hade varit!

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Fast det är ju inte så enkelt. Det handlar inte bara om mängden utan i allra högsta grad vilket foder/vilken mat du äter och hur den är sammansatt. Du kan välja att äta tårta men kan istället också välja ett livsmedel med samma innehåll som absolut gör dig piggare. Jag skulle vilja säga att det både handlar om mängden och vad maten består av. Dessutom kan man hitta kraftfoder att ge mindre giva av som innehåller samma som ett foder du måste ge större giva av. Och kraftfodergivan vill man ju hålla så låg som möjligt men få ut mesta möjliga av den. Så absolut finns det bättre och sämre kraftfoder.
    Så jag håller inte med dig. Naturligtvis finns det inget mirakelpiller men olika foder. Jag vill inte ge kilovis med havre och därtill mineraler utan väljer ett kraftfoder som ger samma effekt men inte samma mängd.

    Svara
    • Birgitta

      Nej, riktigt så enkelt är det inte, jag spetsade till det lite och raljerade dessutom.

      För du har rätt i det du skriver men jag har också rätt i att det inte finns något mirakelfoder som ”bara sådär” förvandlar en segpropp till en raket 🙂 !

      Givetvis kan man med foderjusteringar åstadkomma en del/ mycket men som sagt inget som lagligt ger omedelbar effekt i ridningen. Och det är oftast det okunniga efterfrågar.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>