Mask eller ej?

Det är en sak som jag inte begriper i de senaste ”Corona-diskussionerna” och det är det här med ”ramaskriet” hos vissa huruvida det ska vara ett krav med ansiktsmask eller ej.

Alltså; VILL du ha mask på dig, tror du att det skyddar; varför vänta på att det blir ett KRAV?

Go ahead och sätt på dig en mask och håll flabben…(bildligt och bokstavligt).

Varför måste en del vänta på krav innan de agerar; kan man inte tänka själv?

Är du rädd för att åka kollektivt finns det oftast (inte alltid…jag vet) andra lösningar.

Samma med att handla mat eller andra varor; man behöver inte trängas med folk.

Finns så mycket annat som har med smittspridningen att göra som verkligen är en gåta för mig men jag slutar skriva nu och njuter av ensamheten på landet! Det är nog det säkraste sättet att undvika smitta!

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ellie

    Mask så som vanligt alldags munskydd, skyddar inte dig själv, utan andra. Läs på så fattar du varför man vill andra ska bära mask också.

    Svara
  2. Dagge

    Men de som förespråkar mask vill naturligtvis att alla skall ha det för att slippa bli smittad? De är ju inte oroliga över att själva smitta utan vill minimera dropsmittan från andra …

    Svara
    • Birgitta

      Det förstår jag men man kan ändå göra mycket själv utan att vänta på krav. Jag tycker ibland att en del folk är så handfallna medan andra å sin sida är fullkomligt obrydda.

      Sedan ÄR reglerna för allt möjligt med Coronan hur konstiga som helst. Man får inte ha publik på utomhusdressyrtävlingar där det ändå aldrig är mer än en handfull närmast sörjande men några tusen på Gekås eller en badstrand går bra. Jag vet att det är olika regler men det blir liksom effektlöst.

      Jag är helt överygad om att fler blir smittade på Gekås än på en lokal dressyrtävling ÄVEN om reglerna varit exakt desamma.

      Och jag är lika övertygad om att ansiktsmask även skyddar den som bär den. Om inte annat tror jag på den psykologiska effekten; att folk håller mer avstånd till en person med mask.

      Svara
      • Dagge

        Jo men ditt inlägg handlade om att du inte begrep varför vissa maskförespråkare vill att alla skall ha mask och inte nöjde sig med att ha mask själv. Och det är ju för att de inte vill bli smittade av andra och tror att masktvång kan minska smitta …

        Svara
        • Birgitta

          Ja, det var kanske lite otydligt formulerat av mig.

          Jag förstår ATT en del förespråkar krav men när det nu inte ÄR krav kan man ju ändå välja att göra som man vill. Det är liksom inte förbjudet att ha mask.

          Och som jag skrev, den psykologiska effekten av mask ska inte förringas så jag tror absolut att mask kan skydda en själv.

          Svara
          • Dagge

            Absolut. Skall bli intressant att se om det kommer några regleringar kring mask i höst.

          • Birgitta

            Det skulle inte förvåna mig om det blir masktvång OM antalet smittade börjat skjuta i höjden.

            Frihet under ansvar hade varit bra men det är bara att inse att alla inte klarar det. Tyvärr.

            Jag ser själv hur allt fler ignorerar sådant jag tycker man ska var försiktig med/ undvika och en del VAR kanske noga i början men har gett upp/ tröttnat.

  3. Josefin Forsberg

    Helt enig med dig!! Fattar inte varför det är så viktigt med tvång. På med masken om du känner att det gör skillnad för dig!

    Svara
  4. Magdalena Haupt

    Det där har jag också funderat över. Om man tror något är bra är det väl bara att köra på det utan att någon säger att man måste.

    Svara
  5. Cecilia Johansson

    På tal om att handla tycker jag det är intressant att det oftast är alla äldre i riskgrupperna som trängs i affärerna …. ‍♀️

    Svara
    • Birgitta

      Jag är mest fascinerad över hur utelivet frodas.

      Måste så klart kännas jättebra för affärsidkarna men jag fattar inte hur folk vågar.

      När man sitter på en pub/ bar/ uteställe blir det ofta trångt, folk man absolut inte känner kommer nära och dessutom brister omdömet många gånger när alkohol är inblandad.

      Att handla nödvändig mat kan man göra på några minuter oftast, går man ut och sätter sig på något uteställe gör man ju ofta det i någon timme….

      Henrik och jag har också varit på restaurang några gånger men då så tidigt på dagen att vi antingen varit helt ensamma (100 % sant) eller suttit väldigt långt ifrån alla andra.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>