Hästarna tillsammans, för allas bästa?

En extremt vanlig diskussion ända sedan Internets tillkomst vill jag påstå är den om varför en del stackars hästar går ensamma i hagen, hur synd det är om dom och hur all forskning fördömer detta. Lite förenklat.

Och ja; ni som läst bloggen länge vet att jag är en av dom som i lika många år har haft sällskap till den häst jag ägt då har låtit andra hästar gå ensamma, av varierande anledningar.

Nu är jag så gammal och räknar mig som så erfaren och klok att jag kan avgöra hur jag ska agera utan att låta mig påverkas eller nedslås av andras, ibland väldigt hårda åsikter i frågan; jag gör med andra ord som jag vill och som jag tror blir bäst för mina hästar.

Jag känner inte heller att jag behöver brodera ut mina förklaringar i just detta inlägg; det har jag gjort tidigare och kan absolut göra igen om någon undrar något utan detta inlägget ska mer handla om motsatsen; hur vissa in absurdum om ni frågar mig, ska efterleva det här med att hästar är flockdjur som minsann ska gå tillsammans med artfränder.

För att förtydliga; jag instämmer tveklöst i den bästa av världar!

Men, liksom vi tyvärr inte lever i den världen på många andra plan gör inte alltid hästarna det heller.

Jag kan bli tokig av frustration och ilska när jag ibland läser frågor på nätet som handlar om vad man ska göra åt utmobbade hästar i en flock som ibland bara består av så få hästar som 2 där den ena hästen, enligt beskrivningen, far rejält illa på grund av den andra hästen.

Den ena hästen får knappt något mat, får stryk av den andra om den försöker äta av det gemensamma fodret men lik förbannat hålls de tillsammans! Usch…jag känner ilskan komma bara av att skriva det.

Och så klart menar jag inte att man ska ge upp flockhållningen efter 5 minuter; i alla fall inte om det inte verkar helt livsfarligt men att hålla på och tvinga ihop hästarna under veckor, få hur många skador som helst på den ena hästen ”för att det är naturligt för hästar att gå ihop”….nä…kiss my ass rent ut sagt!

En del skyller på att de bara har en hage men dela då för f..n av denna!

Ärligt talat skiter jag i vilken ursäkt man än har; inget djur förtjänar att inte kunna äta och att dessutom få stryk på den plats som ska ge trygghet och vila!

Flockåsikten/ viljan får inte sitta så hårt inpräntad i oss människor att vi gör vad som helst för att bibehålla den och även om jag inte vill gå så långt som att påstå att det är jättevanligt så förekommer det absolut.

Och om jag själv ska välja mellan en häst som får äta i lugn och ro eller en som ska vallas hit och dit, riskera att gå hungrig och i värsta fall skadad så är valet mycket, mycket lätt!

En kommentar

  1. Cecilia Johansson

    Är väl bara att som du skriver flytta på den hästen/dela av men min erfarenhet genom åren säger att dom FLESTA mår bäst av att gå i en fungerande flock . Har själv olika hästar i varierande åldrar och det fungerar utmärkt

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>