Ta två, betala för en (kostnad för att ha hästen hemma)

Man brukar ibland skoja om att man inte ska räkna på vad ens häst kostar eftersom man då riskerar att bli både förskräckt och nedstämd. Bättre att leva i barmhärtig ovisshet….eller nåt…

Men idag roade jag mig faktiskt med att räkna på vad mina hästar kostar mig och det gäller verkligen just mina djur för så klart kan detta variera oerhört, vare sig man har hästarna hemma eller inte.

Jag kunde efter lite matematik faktiskt konstatera att jag idag betalar mindre för båda än vad bara Vicke kostade mig när han stod uppstallad på olika anläggningar men detta beror åter på en massa olika parametrar.

Sedan är ju B extremt billig i drift; dels äter han typ hälften av vad Vicke gör och dels är han så renlig att det går åt väldigt lite strö.

Om någon är nyfiken på hur jag har räknat så kommer här lite förklarande siffror:

Månadskostnad:

Halm: B använder max 2 balar/ vecka (snarare ungefär en bal var 4-5:e dag) och detta har jag räknat som 8*15= 120 kronor. Jag har köpt halm för allt från 8 till 15 kronor per bal men har räknat det högre priset.

Spånpellets: den har jag köpt av privatpersoner och räknar högt en säck-kostnad på 30 kronor vilket gör en månadskostnad på 300 kronor om jag räknat att det går 10 säckar.

Ensilaget har jag betalat knappt 20.000 för (avser 6 ton) och utslaget på ett år blir det inte ens 2000 per månad. Då har jag räknat att hästarna kan äta en hel del gräs i flera månader.

Havrekostnaden blir med 3,5 kilo per dag (2,5 till Vicke, resten till B) 210 kronor i månaden eftersom havren kostar 2 kronor/ kilo.

För betfor, mash, soja mm har jag räknat 300 kronor per månad vilket varierar över årstid osv men bara för att inte ligga i underkant.

Totalt blir detta ca 3000 per månad vilket jag tycker är absolut överkomligt.

Hästarna har då rejält med stråfoder med bra värden, gott om strö och det finns utrymme för tillskottsfodring med olika fodersorter.

Åter igen handlar mina uträkningar om hur jag har hittat foder och strö till låga priser så jag påstår inte att alla kan hålla häst för samma kostnad.

Å andra sidan kanske andra inte fodrar och strör som jag eller så köper de tex stråfoder ännu billigare eller odlar detta själv.

Men det går att komma ner i kostnad i alla fall lite om man är lite ”om sig och kring sig”, kan köpa stora mängder och/ eller när det finns olika erbjudanden osv .

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Carola Jönsson

    Det är ju bara maten och sov plats. Du har ju oxå skoning vet samt omkostnader på stall hagar mm.

    Svara
    • Birgitta

      Inlägget handlar om själva uppstallningskostnaden; veterinär och försäkring kostar samma summa oavsett stallplats.
      Jag betalar inget alls för själva stallet och hagarna räknar jag som en engångskostnad som var relativt låg.

      Svara
  2. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

    Vi har ju fyra och den femte ligger ju på jäsning just nu 😉 Men i alla fall, de våra kostar är ju spån och kraftfoder och lite el såklart men de går ju i hus kostnaden. Grovfoder kör vi in själva och visst kostar diesel osv just då men samtidigt slipper vi köpa in för varierande priser och kvalité. Nu vet vi vad vi får helt enkelt så nej våra kostar inte så mycket i månaden och de är ju därför vi kan ha så pass många.

    Svara
  3. Filippa

    3000 för TVÅ stycken… jag betalar tio för en… *gråter på stockholmska*

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>