Gamlingar och nya krav, internet och chattar!

En måhända förvirrande rubrik och det är nog så en del äldre känner inför en del företags ”kontaktpolicy” numera.

Som jag nämnde i ett inlägg som handlade om när jag själv skulle återkräva Ryan Air på pengar för en inställd flygning så är det hos vissa företag i princip omöjligt att kommunicera på annat vis än via en chatt eller via mail.

Det finns inga telefonnummer någonstans, ingen mänsklig röst att prata med och förklara sig och om det mot förmodan finns så måste man ibland prata engelska!

Jag tror inte att varken mina eller Henriks föräldrar är världsunika som varken inte vet hur man chattar eller kan prata engelska med ett företag med alla de facktermer man kan behöva kunna.

Min pappa, som haft diverse strul med en teleoperatör tycker jag uttryckte det fantastiskt klokt och bra när han skrev dessa rader till dom:

Jag är ingen tjugoåring som älskar att chatta utan en 81-åring som är helt ointresserad av att chatta!

Jag undrar hur många företag som förlorar äldre kunder pga ovan och motsatsen; hur många äldre som inte kan tillvarata sina rättigheter för att de inte vet/ kan hur man chattar och mailar och bifogar fan och hans moster i olika filer när man vill klaga på något hos ett företag???

Så klart kan detta gälla andra än äldre personer också, jag vet det, men dagens barn och ungdomar får nästan internet med bröstmjölken, många andra har ”tvingats” lära sig men de som är 70+ tror jag många gånger kan ha stora svårigheter. Absolut inte alla så klart men tillräckligt många.

Och ja, min pappa vet både hur man svarar på sms, skickar sms, mailar och kommunicerar via Messenger. Så han är verkligen inte ”helt ute” vilket jag vet en hel del i den åldern som absolut är.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Karolina Cappelli Lindholm

    Jag förstår probelmet, för de kan absolut vara svårt att komma i kontakt med kundtjänst på vissa företag. Som oftast är de företag som tillhandahåller nån tjänst eller vara för väldigt reducerat pris. Gissar att de reducerade priset återspeglar kostnader företaget bär.

    Mem sen reflekterar jag över nått annat… 70 år.
    Absolut en ålder att respektera, men för både 10 och 20 år sedan fanns internet med allt vad de innebär.

    Svara
    • Birgitta

      Jag vill påstå att chattfunktionen inte var lika utbredd för 20 år sedan och ffa var de som då var +50 inga chattare generellt.

      Svara
    • Filippa

      Det går ABSOLUT inte att jämföra en 70-åring med att denne borde ha samma kunskaper som en 25-åring med argumentet att de levt lika länge i samma internet-värld. Det är STOR skillnad att födas in i det och att tvingas lära sig på äldre dagar, särskilt när samhället tills för bara några år sen gjort det enkelt att låta bli att lära sig. Min mamma, 80 år gammal, hängt med hela tiden, men kan ändå inte skilja på mail och sms i telefonen. Hon kan definitivt inte sköta några ärenden via en chatt eller ”support” från Indien.

      Svara
      • Anna Ask

        Precis, det är ganska väl etablerat att man har svårt att ta till sig ny teknologi med stigande ålder… Och dessutom är äldre ofta uppfostrade i en annan anda och inte lika vana vid att behöva vara på sin vakt eller bli arga för att få rätt.

        Svara
        • Birgitta

          Dessutom tycker jag att det är milsvid skillnad mellan att messa/ chatta med sina vänner än med ett företag liksom det är skillnad på att prata ”allmän engelska” än att behöva använda facktermer och vara noga med terminologin.
          Jag fattar absolut att man blir nervös och många 70+ KAN inte ens engelska annat än enstaka enklare fraser.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>