Vad skulle ni rata vid hästköp?

Nästan perfekt!

En vän är i hästletartagen och vi kom att prata om vika egenskaper/ olater/ sjukdomar och annat som skulle vara direkt diskvalificerande vid hästköp.

För min del tror jag att man präglas rätt mycket av tidigare erfarenheter; så är det för mig i alla fall.

Och med detta sagt så skulle jag aldrig köpa en häst med kolikhistorik; att ständigt vara på sin vakt och hoppa högt varje gång hästen lägger sig ner tex skulle jag inte orka med.

Décima hade ju i min ägo x kolik-känningar och blev också buköppnad vid ett tillfälle; en fruktansvärd upplevelse kan jag säga även om operationen och allt efteråt gick ”by the book”. Hon dog ju också under ett kolikanfall efter att jag hade sålt henne så den upplevelsen slapp jag i alla fall men allt dessförinnan tog väldigt hårt på mina nerver och mitt hjärta började alltid slå häftigt när jag såg att man ringde från stallet; år efter att jag hade sålt henne.

Samma häst hade ju även ett, enligt mig gravt, tungfel och jag kommer aldrig mer att köpa en häst med denna ovana oavsett hur fin och bra den skulle vara på alla andra vis.

Nu HADE inte Décima tungfelet när jag köpte henne; det kom efter x månader/ 1 år så jag blev på inget sätt lurad eller övertalad. Men som sagt; idag finns det inte på världskartan att jag hade köpt en häst med tungfel. Never.

Annat som skulle få mig att avstå från köp är en häst som box eller staketvandrar; dels sliter det både fysiskt och psykiskt på hästen och dels skulle jag bli tokig av att se detta dagligen.

Krubbitning är nästan i samma kategori men där skulle jag eventuellt kunna göra ett undantag om hästen i övrigt var extremt fin.

Eftersom jag även haft en häst med fång skulle jag inte våga mig på denna typ av sjukdom, framför allt nu när jag bara har gräshagar.

Tja…detta var mina big no nos; vad är era?

20 kommentarer Skriv kommentar

  1. Karolina Cappelli Lindholm

    Så länge hästen är kliniskt frisk för dagen… Beroende på obejkt o pris är har jag inget som direkt diskar, inget jag kan komma på ialfall.

    Svara
  2. Fia Pobog

    Det beror ju på i vilket skede i livet man är och vad man ska ha hästen till, men absolut nono för mig är en häst som inte kan stå ensam kvar i sin box när man ska iväg med den andre.

    Svara
  3. Marlene Engström

    Förutom delar av skadehistorik så hade jag aldrig köpt en häst som uppvisar tveksamma beteenden. Typ” den är så snäll, men prassla inte med tidningen i närheten bara”, eller ” åh den är så arbetsvillig” men slår konstant med svansen så fort en skänkel/spö läggs på som hjälp. ” åh den är så uppfostrad” men flyttat sig inte vid en lätt handtryckning när man ber om det. Finns massa no- no här…från mitt perspektiv.

    Svara
  4. Filippa

    Häst som bråkar och stökar när man kör den i transport. Lastning går alltid att ordna till, men har själv försökt i flera år med att ”jämna ut” tidigare erfarenheter av dålig körning innan jag gav upp och sålde.

    Svara
  5. Caroline Johansson

    Har nog flera, men eksem är det första som ”comes to mind”. Och ja, fång. Generellt skulle jag inte kunna acceptera något hos en häst som gör att lösdrift och flockliv är uteslutet för den. Allt kliniskt är en skala. Är t.ex. inte så rädd för röntgenfynd/kissing spines om vet. menar att hästen kommer att funka med rätt träning.

    Svara
  6. Anonym

    Jag tycker det tyvärr är många saker som diskvalificerar, men jag är generellt mer benägen att acceptera veterinära avvikelser än mentala. En som som blir istadig, reser sig eller gillar att bocka utgår direkt. Liksom ett tydligt tungfel. Sen beror det ju alltid på vad man har för ekonomi. Har man 80.000 kan man inte vara så kräsen. Tänker man lägga upp mot en mille ska minusen vara betydligt färre.
    Jag gör som så att jag gör – i alla fall i huvudet – plus och minus. Sto är ett minus bara p g a sitt kön ;). Väldigt stor = minus, under 170 = plus. Och så vidare. Sen blir det ganska lätt en sammantagen känsla om hästen är titt-värd.

    Svara
  7. Eva Dahlman

    Intressant att Du nämner fång.
    De flesta tror att Det bara drabbar små feta ponnys. Har själv haft en stor relativt ung häst som fick akut fång och bara klarade sig pga väldigt snabb ambulans transport till Djursjukhuset Helsingborg. Kunde inte stå upp själv. Väl där jättefin vård. I många dygn.
    Givetvis hände detta en helgdag/natt
    så kostnaden blev därefter.

    Svara
    • Birgitta

      Den sista hästen jag hade på MCR fick fång av ensilaget. Hade inte sett ett grässtrå på månader (detta var i november och han gick i grushage).

      Varför 99 av 100 hästar blir sjuka på kvällen/ helgen förtjänar nästan ett eget inlägg…..

      Svara
  8. Anna Ask

    En häst som är opålitlig och stegrar sig och/eller blir vild och ”knäpper av”. Jag skulle ju, om jag köpte häst, framför allt vilja ha en bussig häst som man kan rida ut på ensam och liksom vardagshantera utan att ständigt känna ”är det idag jag skall dö” haha.

    Om jag skulle leta efter en häst att rida dressyr på så är dålig exteriör ett definitivt nono. Framför allt framtung/överbyggd, tycker inte det är roligt när man ständigt måste kämpa emot hästens naturliga form.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt!

      Ju mer man lär sig om hästar desto mer förstår man hur onödigt jobbigt man kan göra det för sig genom att köpa det jag brukar kalla ”för ändamålet olämplig häst”.

      En felaktig exteriör kan påverka massor, just om hästen tex är byggd ”i nerförsbacke”.

      Svara
  9. Titti Brown

    Numera en häst som inte är inriden, hade inte hindrat mig förut! En häst som har en väldigt avvikande exteriör skulle jag också akta mig för! Annars är jag inte så pjåskig!

    Svara
  10. Annelie Magnuson

    Skulle i o f s lägga på 10.000:- för en häst som bajsar fint i boxen så att det är lättmockat + 10.000:- till för en som inte rullar i hagen och inte håller på att bita sönder kompisarnas täcken.

    Svara
    • Birgitta

      Word på ”finbajsaren”! När jag köpte B var mitt enda krav att han skulle kunna vara ensam när jag åkte iväg med Vicke men hans sjukliga renlighet har visat sig mycket kostnadseffektiv. Jag som i alla år strött med en halmbal om dagen använder nu oftast inte ens en i veckan!!! Snacka om skillnad i både pengar och tid- det gör faktiskt rätt mycket på ett år!

      Svara
  11. Lotta Svensson

    Fånghistorik
    Svårskodd
    Sadeltvång
    Omöjlig att ha ensam
    Tandrelaterade/munrelaterade skador

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>