Mer om digitala utbildningar

Jag nämnde ju nyligen att jag gått en utbildning via nätet (Zoom) och när jag nu har fullföljt den måste även jag, som är en oteknisk bakåtsträvare ibland, medge att fördelarna med denna typ av sammankomster är enorma och på väldigt många plan.

Visst kan det vara trevligt att gå en utbildning ”utanför kontoret”, kanske till och med i en annan stad, bli bjuden på hotell eller i alla fall frukost, lunch och eftermiddagsfika men ärligt talat; vad kostar inte detta och hur mycket tid slösas inte bort?

Och är man ensamstående förälder och/ eller har djur är det inte bara att resa iväg för en konferens…

Ur miljöhänseende är det ju vansinne att tex flyga/ ta tåget/ köra bil om man i stället kan sitta hemma och tänk vad tid man sparar på bara (icke)resan!

När man går olika kurser/ utbildningar/ är med på konferenser går dessutom tid åt till att alla ska sätta sig på sina platser, vänta på de som släntrar in försenade efter lunchen eller direkt på morgonen, till att hitta lediga rum för grupparbeten och tja…ni vet själva.

Man kan som deltagare också bli störd av andra som ska gå på toaletten, köa till densamma, hämta vatten, öppna fönster (fast man själv fryser…) osv; allt detta märker man inte av en sekund vid digitala möten.

Som arrangör av en utbildning behöver man inte leta upp en lämplig (och kostsam?) lokal, kontrollera nödutgångar, se till att beställd mat/fika/ papper och pennor bla bla bla finns…

Ingen smittspridning och är man som anställd tveksam till om man kommer att orka med utbildningen om man känner sig lite krasslig är chanserna mycket större att man provar hellre än avstår om man kan ”jobba hemifrån”.

Ja som sagt; massa fördelar även om det absolut finns ett egenvärde i att ibland träffa kollegor och andra IRL.

Jag hoppas att denna mötes/utbildningsform har kommit för att stanna och kommer att användas mer frekvent än innan Coronan.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Charlotte

    Jag håller med, det finns verkligen otroligt många fördelar med digitala utbildningar. Men.. sedan pandemin började har jag tyvärr arbetat hemifrån nästan hela tiden. Och jag har därmed deltagit i och även själv anordnat så många digitala möten och utbildningar att det känns som att jag snart kräks eller dör videomötesdöden . Det märks att fler än jag har ledsnat och interaktionen mellan deltagare har minskat och det blir tystare och tystare på många möten. Inte gynnsamt för kreativiteten och problemlösningen i de sammanhang där samlad kompetens behövs.
    Så om det var på tok för lite digital utbildning tidigare så är det för mycket nu. Det gäller att hitta tillbaka till en vettig balans när pandemin är över.

    Svara
    • Birgitta

      Du har säkert rätt!

      Själv har jag bara deltagit i inte ens en handfull utbildningar så jag är väl fortfarande i ”nyförälskestadiet”. Och nu när jag bor långt ute i obygden parat med att parkeringsavgifterna är hutlösa i Malmö (25:-/ timme) så vill jag verkligen slippa köra iväg om jag inte måste.

      Räknade ut att denna veckas 2-dagars utbildning hade kostat mig över 500:- i bara bensin och parkering…..tur att det (än så länge….) är gratis att parkera på kvällar och nätter.

      Svara
      • Filippa

        Måste bara flika in här med p-kostnaden i garaget i Gallerian i Sthlm (där jag alltid stått när vi haft fysiska styrelsemöten på jobbet, annars jobbar jag ju hemifrån jämt): 90 kr/timme. Jobbet betalar, men visst är det galet?

        Svara
        • Birgitta

          Sinnessjukt!

          En vän som jobbar i Stockholm vet jag i alla fall förr struntande i att betala p-avgift och räknade iskallt med att tjäna på detta även om hen någon gång fick p-böter.

          Jag jobbar ju natt och räddas av att det är gratis parkering 20-09.

          Räknade ut att jag annars skulle betala över 3000:-/ månad och att ta bussen gör jag bara inte och definitivt inte nu när vi bor flera kilometer från närmaste hållplats (i Staffanstorp där vi bodde innan stannade bussen utanför dörren men då skulle jag å andra sidan åka direkt till stallet dit det inte gick några bussar).

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>