Lördag- uppe med tuppen

Idag satt jag i sadeln strax innan 7 av olika anledningar.

Främst för att hinna rida innan det blev för varmt och det var ett smart drag; Vicke blev tillräckligt svettig ändå.

Hade det inte fläktat en del hade det faktiskt varit ”för varmt” under dagen men vindarna hjälpte en del.

På grund av rådande situation med my little pony är det för mig inte så konstigt om jag söker information och råd från andra som också drabbats av denna hemska sjukdom.

Och som jag kunde konstatera redan då Archie drabbades för 13 år sedan finns det vitt skilda rekommendationer, behandlingar osv.

När Archie var sjuk tyckte tex en pensionerad veterinär att det var trams att hästen hade boxvila och att man kunde gå ut och gå med den lite !?!?

Just det är väl en ytterlighet, framför allt uttalat av en veterinär, men det finns mycket annat där man kan välja vad man ska tror på.

En bekant skrev tex att hennes veterinär alltid förordar 5 veckors boxvila även om anfallet varit milt, en annan bekant vill ha ut sin ponny, som haft fång flera gånger redan efter kanske 10 dagar pga blodcirkulationen.

Jag var tvungen att kolla om jag mindes rätt men det var faktiskt så att jag galopperade (!!!) på Archie 2 månader efter diagnosen. Låter helt otroligt i efterhand men jag följde min veterinärs rekommendationer till punkt och pricka och hon tyckte dessutom att han initialt var riktig dålig så det var inte ett milt anfall enligt henne.

Just Archie fick aldrig tillbaka sin fång som han fick i november det året han var 5 och han gick i gräshagar med massor av gräs under åren som följde men det är samma sak där; en del hästar får fång i princip vad man än gör för att skydda dom!

2 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Pioner som redan fanns här när vi flyttade hit. Kan komma tillbaka i många år även utan ”skötsel”. Mina doftar gott och mycket. Har även rosa och röda.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>