Ögonhålor och PPID

Om man söker information om PPID på nätet kan man bland annat läsa att ett av de vanligaste symtomen är ”fettdepåer över ögonen”.

Detta kan man så klart undra vad det betyder och jag tänkte orda lite om detta eftersom det var så tydligt när B fick fång vilket nog är det vanligaste symtomet på PPID.

Om ni tittar på bilden ovan så har Vicke en väldigt tydlig grop precis mellan ögat och pannbanden.

På B, när han hade fång fanns det ingen grop över huvud taget utan det var nästan lite svullet/ svampigt där ”hålet” skulle sitta i stället.

Jag ska villigt erkänna att jag inte såg detta komma; han har lång pannluggen och jag brukar liksom inte inspektera hans huvud så noga men när jag väl såg ”svullnaderna” så insåg jag att det kunde vara PPID.

Och vet ni… nu efter några månaders medicinering så börjar det faktiskt framträda en liten inbuktning ovanför ögonen.

Denna ”håla” är så klart mer eller mindre markerad hos olika hästar (hos Vicke väldigt tydligt och det är därför jag visar honom som exempel) men jag ser absolut skillnad på B före och efter medicinering mot PPID.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>