Priser på danska hästar

När man letar efter hästar att köpa finns det en hel del som kan upplevas som försvårande/ irriterande/ onödigt….you name it.

Idag tänkte jag ta upp en sådan sak och det gäller prissättningen i annonser, mer specifikt på Danmarks motsvarighet till Hästnet; Ridehesten.

Att säljare inte skriver ut vad en häst kostar i annonsen utan att man måste ta reda på detta via personlig kontakt har i alla år irriterat många köpare, mig också. Detta ibland fjantiga hemlighetsmakeri har bara försvårat processen med att leta häst och man kan ju undra varför?

Jag vet en del köpare som till och med går så långt att de påstår att de sållar bort annonser utan pris.

Men nu skulle detta inlägget handla om Ridehesten och även där har man ett dumt system.Där är hästarna utannonserade i spann; 100.000-175.000 tex eller 250.000-500.000.

Går man in under tex kategorin 250.000-500.000 och läser en specifik annons är det hur vanligt som helst att detta är den enda prisuppgift som anges och jag vet inte vad ni tycker men i min värld är det då en jäkla skillnad på 250 och 500 tusen.

I mitt eget fall skulle jag ha råd och dessutom kunna tänka mig att köpa en häst för 250.000 danska kronor (blir över 340.000 svenska kronor) medan ett köp för 500.000 (blir nästan 700.000 svenska) är helt uteslutet.

Men nu måste jag alltså ta kontakt med säljaren för att fråga efter det exakta priset och om det är hästbrist, dvs säljarens marknad eller vad låter jag vara osagt men det kan dröja både dagar och veckor (!) innan man får svar på en så enkel fråga, om man ens får svar (sååå oseriöst enligt mig)!

Det skulle vara intressant att veta varför så många använder sig av detta försvårande system för uppenbarligen ser ”man” någon vinst med det? Som köpare gör jag det inte!

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria

    Det är jätteirriterande! Men, inte ovanligt, även i bekantskapskretsen. När jag vill /ha/ något och är inställd på det vill jag att allt ska gå så snabbt som möjligt (också för att ingen annan ska sno den/det jag vill ha). Många verkar leva efter mañana, mañana-mentalitet och ”försvinner den (hästen, prylen, köparen) kommer det en ny”.

    För mig är de summor hästköp betingar mycket pengar och jag blir väääldigt störd när inte mina pengar värdesätts bättre, men… uppenbarligen finns det gott om säljare som tänker att ”det löser sig” oavsett vad de säljer. Har varit med om samma med bilhandlare och där är det verkligen konkurrens på köparens villkor. Men näe, efter några dagar efter en förfrågan kan någon drista sig till att ta kontakt. Sjukt irriterande. Och vad gäller att inte sätta ut pris… ett otyg. Men säljaren är väl så säker på att hen säljer förr eller senare i alla fall (eller vill kolla intresse och prissätta utifrån det). I vilket fall, jag förstår dig och din frustration!

    Svara
    • Birgitta

      Just det här att det kan ta dagar innan en säljare svarar är enormt irriterande.

      Måhända beror det på att det i princip bara är försäljningsstall som agerar på detta vis eftersom det ligger lite i deras intresse att behålla hästen till försäljning ett tag? Så klart oseriöst på alla vis men hur ska man annars förklara det?

      Att hästfolk är busy med att rida/ sköta hästar hela dagarna är absolut sant för det mesta men idag kan man ju svara på sms/ Mail från sin telefon på en sekund.

      Svara
  2. Dagge

    I de allra flesta fall handlar det väl om att man vill pressa ut så mycket pengar som möjligt? När jag sålde min hopphäst så hade jag annons ute och hade (dumt nog) satt ett pris. Den spekulant som köpte honom var helt okänslig för prisnivå, det märkte jag redan vid första kontakten. Hon bestämde sig direkt efter provridningen och pappa betalade. Jag hade kunnat få ut säkert 50 000 till av dem utan problem om jag inte redan hade satt pris i annonsen.

    Svara
    • Alma

      Samtidigt tycker i alla fall jag att det känns taskigt att utnyttja att någon är naiv med pengar.

      Svara
      • dagge

        Utnyttja? Varför det? En häst är värd det priset någon är beredd att betala för den.

        Svara
  3. Elin

    Ja det där med att inte sätta ut pris i annonser tycker jag är så märkligt. Eller att bara sätta ut att hästen ifråga är ”dyr”. Vad som är dyrt och inte är väl helt olika beroende på vem man frågar? Att skriva ”bra stam” och sen utelämna själva stammen är också en sån där konstig sak tycker jag. Skriv ut stammen istället om den nu är så bra?
    Men mest frustrerande är säljare som inte svarar. Har man lagt ut en annons så får man hålla sig standby och vara beredd att svara snabbt tycker jag. Det räcker ju gott med ett kort svar att meddelandet är mottaget eller något sådant. Åtminstone så att intressenten vet att denne nått fram till säljaren. I de fall där det inte finns något telefonnummer i annonsen så hinner iaf jag fundera på om tekniken strular om jag inte får något svar.
    Köpare kan ju bete sig märkligt också. Vi säljer grovfoder och jag vet inte hur många vuxna (!) människor som smsar att de ska komma och köpa en viss dag och sedan varken dyker upp då eller hör av sig igen? Alltså ingen kontakt överhuvudtaget. Så har man stannat hemma och hållit sig beredd helt i onödan. Så himla märkligt beteende.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer i allt Elin men det är bara att inse att man har väldigt olika syn på det här med annonsering.

      Jag försöker verkligen att vara mycket tillgänglig, svara ”ordentligt” och snabbt när jag annonserar ut något, om inte annat för att ”smida medan järnet är varmt”.

      För precis som du skriver så är en del vuxna människor väldigt märkliga och kan ändra sig snabbt så ju fortare man gör affär desto bättre är det.

      Hade jag lämnat bort min häst till försäljning och stallet var så slöa med att svara potentiella kunder som jag upplevt flera gånger hade jag blivit skitsur. När man lämnar bort hästen så vill man säkert i de flesta fallen både få sålt den så fort som möjligt och därigenom få så låg kostnad till försäljningsstallet som möjligt.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>