Rida direkt efter skoning?

När jag köpte min första häst för över 35 år sedan hörde jag ibland att man skulle ”undvika att rida samma dag som hästen hade skotts”.

Jag har sedan dess aldrig hört någon hovslagare säga det, jag har ridit minuter/ timmar efter skoning med alla mina hästar och jag har aldrig märkt något negativt what so ever.

Jag ”måste” således tro att detta är någon form av skröna eller att det gäller väldigt få hästar med väldigt speciella hovar eller…ja, inte vet jag?

Vad säger ni läsare? Rider ni samma dag som hästen skotts och om inte; varför?

Ska fråga min hovslagare om jag tänker på det nästa gång han kommer hit om han inte läser detta och kan svara oss.

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jannike

    Rider samma dag om det är planen sen tidigare, hört av hovslagare att det bara är bra för då sätter sig skorna bättre innan man släpper ut hästen i hagen, vet inte om det stämmer det heller.

    Svara
  2. Alma

    När jag red min häst red jag inte direkt efter skoning. Jag tror ”skrönan” beror på att hästen kan bli lite öm och det kan spänna lite. Sen tror jag inte det är direkt farligt. Jag vet många som enbart tar lugna turer i skogen o.s.v av den anledningen och jag vet även en del som har upplevt sina hästar ”lite knackiga” till följd av skoning.

    Dessutom på min häst som var till åren när jag slutade rida honom så upplevde (och upplever) att det var rätt jobbigt för honom att ha hovis där. Han har lite slitna leder som han normalt sett inte påverkas av och det går bra att ha hovis där men JAG som är en av två som verkligen känner honom ser att han påverkas negativt av det.

    Svara
  3. Marlene Engström

    Tja, Eftersom min häst skos med fyllning som ska härda ett tag är inte ridning direkt efter aktuellt. Men ett par timmar efter inga problem.

    Svara
  4. Elizabeth Torrisi

    Den andra hälften svarar som har ganska mycket hästerfarenhet
    Har hört detta förut men tror att det är gammalt, varmskoning kan ju ge ömhet. Idag skos ju elithästar om på tävlingsplatserna eftersom de inte kommer hem mellan tävlingar. Har själv aldrig vilat hästar och vet ingen som gör det heller.

    Svara
  5. Maria Petersson

    Min häst verkas bara men vi rider henne direkt efter el samma dag. Men det finns vissa i stallet som låter sina hästar stå dagen dom blivit skodda. Vi har även ridskola på anläggningen och jag vet ingen lektionshäst som får vila efter skoning.

    Svara
    • Frida

      Det fick jag också höra när jag var liten/ung på 90-talet. Men varför vet jag inte men gissar att det var för att hästarna kunde bli lite ömma efter skoning. Inget jag hör om idag men sen är ju hovslagarna också mycket bättre idag, t ex så trångskos sällan idag som förr.

      Svara
  6. Sarah

    Rider inte samma dag. Jag har också världens bästa hovslagare men min häst upplevs ändå lite om i fötterna efter skoning och får han slippa jobba den dagen. Jag måste inte rida samma dag 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>