Släpparkering- en självklarhet?

Jag gissar faktiskt att det för de flesta inackorderingar ses som självklart att man kan ha sin transport stående på anläggningen- så har jag tänkt när jag haft mina hästar uppstallade hos andra.

Men så klart är det verkligen inte självklart utan handlar nog mest om stallägarens goda vilja och som sagt; att de flesta tar det för givet.

Jag har bara behövt betala för ”släpparkering” på en anläggning där detta kostade 100:-/ månad och ärligt talat tycker jag att detta var ett smart sätt att få in lite pengar och vill man inte ha sitt släp där är det ju frivilligt.

Hur det än är så tar x hästtransporter plats, mycket plats om de är många. Och ständigt körande och parkering av släp påverkar väglaget/ ytan. Slarviga hästägare som inte sopar upp allt runt transporten kan också skapa merarbete för stallägaren om denne inte vill ha bajs och strörester runt anläggningen eller behöva säga till de inackorderade så att ta betalt ser jag absolut inte som fel.

Vad tycker ni och hur fungerar det hos er?

24 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ann Hammarlund Holst

    Känns i min värld helkonstigt om man inte skulle tillåta det. Stallhyran ska väl inkludera det. Eller om man nu absolut vill, som ett tillägg. Därtill vill jag personligen helst ha den typen av en inackorderingar som använder släp, dvs ryttare som vill åka iväg och träna/tävla.
    Det är kanske enklare i andra delar av landet/inte tätort, att ha släpet hemma, men här i Stockholm fattar jag inte var hästägarna skulle ha sina släp om de inte fick ha dem vid stallen.

    Svara
    • Birgitta

      Det är nog inte bara i Stockholm hästägare hade haft svårt att ställa sitt släp på annan plats än vid stallet, i alla fall gratis.

      Men jag inser att nog alla nästan tar detta med just gratis släpparkering som en självklarhet även om det enligt mig faktiskt inte borde vara just självklart.

      Om det ingår gratis; perfekt men om det kostar eller det inte ens är tillåtet; trist men förståeligt.

      Ett släp tar ju upp en stor plats och skapar ett VISST ( marginellt men ändå) extra slitage på vägen/ underlaget. Alla har kanske inte den ytan att avsätta för andras fordon? Och den som inte äger ett släp bryr sig säkert inte men om man har ett och tex inte vill betala får man antingen flytta hästen eller erbjuda betalning till någon annan eller lösa det bäst man kan. Det kan definitivt inte vara stallägarens skyldighet att tillhandahålla detta. Men givetvis bra att de flesta gör det.

      Svara
    • Minstral

      Då lever du i en värld med gratis parkering, det gör inte jag. Varför i hela friden skulle jag låta någon ha släpet hos mig utan kostnad? Kolla på husvagnsparkeringar, det kostar.
      Men detta är ännu en sån sak som sänker hästnäringen, usch och fy om vi ska ta betalt.
      Inte konstigt att hästbranschen ser ut som den gör med sponsrande av andras hästägande. Jag har betalt en sjuhelvetes massa miljoner för min mark, men det ska vara självklart att jag upplåter den till andra gratis?

      Svara
      • Birgitta

        Jag undrar mest om de stall där ”det ingår i stallhyran” verkligen har beaktat/ kalkylerat vad det kostar per år att ha x släp stående på sin mark och liksom lagt på denna summa på stallhyran. Jag tvivlar.

        Och många gånger kostar det inte stallägaren något alls att x släp står på en yta som kanske ändå inte används men om man måste skrapa vägen till transporterna eller vad vet jag så blir det en kostnad.

        Svara
      • Ann

        Jag är verkligen inte den som tycker att man inte ska ta betalt för saker, och självklart också i hästnäringen. Det jag skrivit är att det liksom ridhus, ridbana, gödselhantering, foder/fodring, hagvistelse och in-utsläpp bör (och ofta gör) ingå i hyran. Vissa använder ridhuset 7 dagar i veckan, andra en dag. Vissa har släp, andra inte. Och hyran ska så klart vara relevant vad gäller alla kostnader uthyraren har plus eget arbete. Här vid mig är stallhyrorna runt 8-15.000 per månad.

        Eller så har man en kallhyra och folk får köpa till de delar de vill ha, och då blir transportparkeringen, liksom annat, en synlig post.

        Eller så erbjuder man det inte ens och får hyresgäster som tycker det är ok. Plättlätt. 🙂

        Svara
        • Birgitta

          Instämmer helt.

          Och huvudsaken ur stallägarens aspekt tycker jag är att man gör som man gör pga någon form av eftertanke. Så det liksom inte bara blir som det blir för att det alltid varit så eller för att alla andra gör på ett visst sätt.

          Svara
  2. Ann Hammarlund Holst

    Självklart får alla stallägare göra som de vill. Fast jag tänker, som jag skrev, att det räknas in i stallhyran, så det är alltså inte ”gratis”. Precis som man räknar in att inackorderingen rider i ridhuset, på ridbanan, har sadeln i sadelkammaren, går på toa, använder vattenspiltan och så vidare. Att hyra en boxplats innebär ju ytterst sällan att man bara hyr 10 kvm boxyta och inget annat.

    Svara
    • Birgitta

      Jag förstår hur du tänker och millimeterrättvisa går aldrig att skapa även om den som inte har en hästtransport kan tycka att det är orättvist att det ska vara gratis för den som har en.

      Man kan givetvis inte debitera utifrån hur ofta någon använder ens ridhus, spolar hästen i tvättspiltan eller dylikt.

      Men just hästtransport ÄR ”speciellt” menar jag och av flera olika anledningar.

      Jag hade inga problem med att betala för att ha min transport vid tidigare stall; fordonsparkering kostar på så många ställen idag så varför skulle jag förutsätta att det är gratis där?

      De gånger (de flesta) det HAR varit gratis har det så klart varit bra och ärligt talat inget jag ens reflekterade över då.

      När någon annan ställde frågan i ett forum nyligen slog det mig att det egentligen inte är så självklart som de flesta tycker, även jag (tidigare).

      Svara
      • Eva

        Fast slitaget på marken mm uppstår ju ändå, även om du har släpet parkerat på annan plats, varje gång du ska transportera hästen någonstans för det går ju knappast att förbjuda ???

        Svara
        • Birgitta

          Jag tänker på slitaget på den yta där x transporter står uppställda året runt. I ett stall jag stod var det tex en gräsplätt. Den blev helt sönderkörd i perioder och transporterna sjönk ner en bit i marken= ibland ganska knivigt att koppla på sitt släp. Om man bara ska åka på en träning/ tävling står man oftast direkt utanför stallet och inte en så lång stund.

          I ett annat stall var det ganska trångt där transporterna kunde stå = en transport blev påkörd med skada till följd och ingen ville kännas vid det.

          Svara
          • Eva

            Det förstår jag !
            Att ställa sig på gräs etc är knappast schysst mot någon. Förutsätter att man
            frågar innan man överhuvudtaget parkerar utanför någon annans stall även om man hyr box där. Om det är OK och isåfall var.
            Nu har jag varken häst eller släp längre men hade varit beredd att betala för mig. Även om jag alltid bott i hus med egen garageuppfart har
            jag aldrig annat än undantagsvis haft släpet hemma. Opraktiskt o krångligt. Är definitivt värt en slant.
            Det mesta kostar pengar.

  3. Helena Hille Jardelid

    Vi har stått i stall där det inte funnits plats för särskilt många transporter, det är absolut en grej jag hade frågat innan jag ställt min häst nånstans.

    Svara
  4. Lee

    Har faktiskt den lyxen att stallägaren upplåter en maskinhall (kombinerat utrymme, så förutom transporterna: hösilagebalar, halmbalar, foder, skottkärror mm) till att parkera våra transporter i. Dvs 5 transporter. Skönt att ha dem under tak.

    Svara
    • Birgitta

      Väldigt skönt, framför allt vid oväder. Jag skulle kunna parkera mitt eget släp inomhus (i min lösdrift) men tycker det är lite för bökigt. Men br att ha möjligheten i alla fall.

      Svara
  5. Anna Lind

    Säger som Ann, det är inte gratis utan det ingår i min stallhyra liksom spolspilta, ridhuset, ridbanan och elen till hagen. Om man tycker det är ”orättvist” som icke-släpägare så får man väl stalla upp sin häst på en anläggning med ett annat upplägg.

    Svara
    • Minstral

      Vi tog betalt för släpparkering. Blev inte juste mot de som inte hade släp annars.

      Svara
      • Birgitta

        Nu är det inte alls aktuellt att jag skulle ha några inackorderingar öht men OM jag hade drivit inackorderingsverksamhet hade jag delat upp stallhyran så att tex släpparkering betalades separat. Då kan den som hyr stallplats välja om den vill betala denna kostnad eller avstå men då ha släpet någon annanstans.

        Skulle som en parentes göra samma sak vad gäller hantering av täckesbyte, benskydd osv.

        Blir mest rättvist och då har man som inackorderad ett val och slipper reta sig på eventuella orättvisor samtidigt som man som stallägare får betalt för det extra arbete/ slitage/ whatever som just den inackorderingen genererar.

        Svara
  6. Anna

    Roligt hur många som absolut inte vill ha släpet hemma… Men gärna hemma hos någon annan.

    Håller helt med om att det inte är en service man bara skall förvänta sig, en stor grusparkering för släp skulle ju likagärna kunna vara en grushage.

    Men har nog aldrig varit på en anläggning som inte erbjuder denna tjänst.

    Svara
    • Birgitta

      Anledningen till att man inte vill ha släpet hemma är jag rätt säker beror på
      a) man har ingen (gratis) plats hemma
      b) vill ha släpet där hästen är eftersom allt annat innebär merarbete/ tid/ bök

      Jag har inte heller stått på en anläggning där man inte kan ha släpet.

      Svara
  7. Alma

    Jag tycker absolut inte att det borde tas för självklart. Snarare då att man kan köpa till en plats för ett släp om man vill. Det finns en hel del ryttare som tränar på samma nivå som om dem skulle tävla och därför kanske väljer att stå i ett stall där det finns tävlingsryttare men dem kanske inte äger ett släp. Ska dessa då behöva betala för att plats för släp ska ingå i hyran.

    Ska man behöva tillhandahålla plats för släp till exempelvis 17 inackorderingar? Det tar rätt mycket plats.

    I de flesta stall som jag har stått i har det funnits några få platser för släp där det har varit först till kvarn men det bästa tycker jag låter som att ha en avgift för släpplats för att undvika konflikter.

    Svara
    • Birgitta

      Det blev lite så i ett stall där jag stod; att det fanns för många släp till slut trots ganska gott om plats. Det löstes genom att några som inte använde sina släp så ofta fick ställa dom på en annan yta lite längre bort.

      Men alla har ju inte hur mycket mark som helst som kan användas på detta vis.

      Jag skulle nog lätt kunna ha minst 20 hästtransporter på Ryhus men har ju bara min egen transport.

      Svara
  8. LenaB

    Det stall jag står på nu är faktiskt den första någonsin som jag har fått ha släp stående hos. Vi har inte möjlighet att ha släpet hemma, vi har bara en liten parkering utanför huset och en carport men där går inte släpet under. I vårt bostadsområde finns inte heller parkeringsplatser att hyra, och ställer man ”på gatan” får man böter. Finns en liten besöksparkering men den kollas nitiskt att ingen använder som är boende. Stall jag stått på tidigare har antingen inte haft plats för parkerade släp eller helt enkelt inte velat att man ställer där. Hade vi inte fått ha släpet vid stallet tror jag faktiskt inte att jag haft eget släp idag.

    Svara
  9. Minstral

    Tycker inte det är en självklarhet. Vi har tillåtit högst 2 släp (då vi hade 5 inack) och då självklart mot avgift. De andra fick ha sina släp hemma eller betala annan parkering. En aspekt är också att jag tycker det är fult med en massa släp.

    Svara
    • Birgitta

      Nej, ju mer jag har funderat på det desto mindre tycker jag att det är en gratis självklarhet.

      Mycket handlar som jag redan varit inne på om tillgången på för parkering lämplig mark.

      Alla anläggningar har ju inte det.

      Att tränga ihop en massa släp på liten yta kan skapa irritation och skador på både marken och släpen.

      Inte så kul att försöka baxa ut sin transport om något annat släp står i vägen och det tex är fruset eller mycket lerigt. Been there, done that.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>