Jobba hemifrån- jag var före min tid

Redan för +20 år sedan ansåg jag att jag skulle kunna jobba delvis hemifrån om bara tekniken tillät det, på den tiden handlade jag ansökningar om ekonomiskt bistånd och med mycket lite personlig kontakt med de sökande.

Jag minns den skepsis som bara tanken väckte hos de jag diskuterade saken med; de flesta såg det som näst intill omöjligt.

Idag, och framför allt på grund av pandemin är det nästan självklart för hur många yrkeskategorier som helst att tillbringa hela eller delar av arbetstiden hemma och utan problem.

Ödets ironi är att jag, den stora hemarbets-ivraren numera har ett arbete som i princip omöjliggör detta annat än marginellt.

Men de få gånger jag tex kan delta i ett möte eller gå en utbildning online konstaterar jag nöjt hur enormt mycket tid, pengar och ”bök” detta besparar mig. Och samtidigt blir det en miljövinst- icke att förakta.

Jag sparar nästan 1,5 timmes bilkörning om jag slipper åka till jobbet, oftast i rusningstrafik, jag behöver inte betala parkering (25:-/ timme) och jag kan under en paus tex fodra eller ta in hästarna vid busväder i stället för att sitta som på nålar någon annanstans/ på jobbet.

Jag förstår absolut vikten av personliga möten, nyttan av social samvaro med kollegor osv men jag har också sett tusentals timmar gå till spillo av olika anledningar som jag inte behöver gå in på här.

Med virtuella möten blir det en helt annan effektivitet och som nämnts många andra vinster också.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Vi kommer att få arbeta hemifrån 2 dagar i veckan i fortsättningen (även utan epidemier) och det är perfekt tycker jag. Jag behöver vara på jobbet de andra dagarna för att kunna interagera effektivt med mina kollegor men de dagarna jag jobbar hemma kan jag göra sådant som verkligen kräver koncentration. Dessutom kan jag gå en promenad på lunchen när det fortfarande är ljust, katterna får sällskap, jag som är fruktansvärt morgontrött får sova lite längre…

    Svara
  2. Maria

    Har, efter att fått jobba hemifrån (pga (sista skriet)-graviditet är alla efter v 20 avstängda eller ska jobba på distans) insett att jag valt fel yrke. Är lärare och sedan chef. Ska försöka byta efter föräldraledigheten till typ förvaltning etc, att jobba hemifrån är min melodi och helt underbart. Att vara på jobbet ca två dagar i veckan och resten jobba hemifrån hade varit perfekt. Är trots mitt yrkesval ganska introvert och blir trött av många interaktioner med andra, och så mycket mer man hinner när man inte blir störd! Och många möten går alldeles utmärkt över nätet. Nä, ska försöka hitta ett annat jobb inom branschen, annars, faktiskt, skulle jag kunna tänka mig att skola om mig till något som medger mer hemarbete, så bra tycker jag att det är.

    Svara
  3. Helena Tang

    Både jag och min man har jobbat hemifrån sedan mars 2020.
    Jag är otroligt tacksam att jag har kunnat jobba konstant sedan dess, inga problem med anslutning eller internet. Jag jobbar för ett finansieringsföretag och pratar med kunder hela dagarna, medan mannens jobb är mer administrativt.
    Vi sparar nästan 2,5 timmes resande varje dag, för att inte tala om bensinkostnad.
    Alla möten sker via Microsoft Teams, och all min energi går inte till att vara social utåt.
    Jag skall tillbaka in på kontoret tillsammans med de andra 12 personerna i vår avdelning för första gången på tisdag nästa vecka för ”team office day”.
    Tanken är väl att dom skall börja planera för att vi skall återgå till kontoret så småningom de närmsta månaderna.
    Det är jobbigt för mig att vara bland folk, inte bara pga av den sociala biten med kolleger och fysiska möten, men allt sorl och stök på kontoret är mentalt utmattande. Ser verkligen inte fram emot det.

    Svara
    • Birgitta

      ”Bara” att spara så mycket restid torde ju vara hur främjande som helst för ens psykiska mående. Vem gillar att jobbpendla liksom?

      Svara
  4. Filippa

    Har jobbat hemifrån helt eller delvis under hela min karriär, och har alltid förordat det. I pauser tar jag hand om mig själv eller huset = ledig tid ÄR ledig tid. Kommer aldrig i mitt liv igen pendla och sätta mig på ett kontor fem, eller ens en dag i veckan. ”Vid behov” är det enda jag kan sträcka mig till. Kommer inte söka några jobb som inte innebär flexibel arbetssituation. Chefer som muttrar om att alla ska tillbaka nu när vi släpper restriktionerna är bara kontrollfreaks.

    Svara
    • Birgitta

      Möjligheten att jobba hemifrån borde absolut kunna användas för att locka arbetssökande till vissa företag. Förvisso VILL inte alla jobba hemifrån men de som vill skulle ju säkert se detta som en enorm förmån. Jag skulle utan tvekan prioritera en sådan anställning för egen del.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>