Var är vi på väg?

”Silverbjälke” lyfter följande på Fejjan och det intressanta är att jag har ställt mig själv liknande frågor:

Ridsporten 2022 och framåt…

När foder och el blir dyrare så blir det dyrare att ha häst. När bränslepriser blir högre så blir det dyrare med dynghantering, ströfoder transporter, att åka på tävling och träning.

Stiger resekostnader blir det även dyrare med hovslagare, equiterapeut, veterinärbesök…

Självklart blir det med höga kostnader även dyrare för klubbar att ordna tävlingar. Och tävlingspriserna hade redan börjat bli höga…

Hur kommer det påverka oss enskilt och vår sport. Många valde redan utifrån vad det kostar och många talanger jag sett har kommit från familjer som inte varit rika. Blir det färre startande som leder till färre tävlingar.. Blir det en uppdelning mellan dyrare finare tävlingar och en uppsjö med enklare tävlingar.

Kommer den uppdelningen skapa klyftor i en sport som alltid varit stolt över att inkludera alla. Gynnas konkurrensen av en uppdelning och går det hitta bra domare, tävlingsledare, veterinärer till halvdåliga billiga tävlingsplatser..

Blir vi än mer beroende av volontärarbete i tider där folk redan är curlade och knappt lyfter ett finger utan egen vinning.

Det är stora viktiga frågor för vår sport oavsett disciplin och nivå men jag har inte hört ett enda ord om att vårt förbund jobbar med det, ganska akut just nu.

Borde inte detta vara ganska viktigt.

Som ni vet har jag upprepade gånger tagit upp det alltmer tynande dressyrtävlandet i Skåne, som jag upplever det i alla fall.

Jag har ju själv varit en smått fanatisk tävlande i massvis av år men känner allt mindre sug att ge mig ut i klasser med 3-5 startande som det varit ganska många gånger de senaste åren. Absolut inte alltid men tillräckligt ofta.

Att hästpriserna i alla fall i det segmentet jag söker nästan omöjliggör för en normalinkomsttagare att handla annat än ”på kredit” har kanske alltid varit fallet men i alla fall jag baxnar ändå när relativt ”vanliga” hästar, dvs inga svårklass-diton kan kosta hur många hundratusen som helst.

Vad ökade el och bensinpriser kommer att göra för foder och inackorderingskostnaderna kan jag bara spekulera i.

Kanske en del stallägare äntligen inser det galna i att sponsra andras hobby och lägger ner sina småstall eller så höjs priserna, fullt berättigat?

Vad händer om stråfodret börjar kosta ”multum”?

Slipper vi de feta hästarna som mår bättre slimmade eller kommer tex magsår att öka (ännu mer) på hästar som inte får tillräckligt att tugga på?

Många frågor och jag har ännu fler….

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anja K Phersson

    Allt blir dyrare men Silverbjälke gör en tokig tankevurpa. Ridsporten är inte inkluderade alls på tävlingsnivå eller egen hästnivå. Inget konstigt med det för att ha en häst innebär att man måste ha en hyfsad inkomst. Ridskolor fyller här en viktigt funktion men att tycka att ridsporten på en högre nivå är inkluderande-då har man inte riktigt koll på läget.

    Svara
    • Birgitta

      Fast så är det väl med alla sporter höll jag på att säga; att det för att tävla ”på hög nivå” oftast krävs en god ekonomi.

      Sedan är väl frågan vad som avses med ”en hög nivå”? Är det att rida medelsvår, svår, tävla utomlands eller vad?

      Likaså menar jag att det är så med allting i livet; att alla inte kan unna sig whatever. Inte ens nya kläder, tandvård, en bil eller en resa. Ridsporten är inte annorlunda och många kan inte ens unna sig att gå på ridskola om vi nu ska tala om inkluderande.

      Men faktum är att det blir allt dyrare med mycket som har med hästar att göra och det gäller ALLA, rik som fattig, med egen häst, eget stall, eget foder bla bla bla.

      Även om man har egen mark och eget stall behövs bränsle till maskinerna som ska skörda fodret. El behövs till stallet osv. Så ingen undkommer och frågan är bara hur hästnäringen kommer att påverkas i stort och smått.

      Svara
      • Anja K Phersson

        Fast vi behöver inte ens prata om hög nivå. Bara att tävla är dyrt, samma nivå exempelvis fotboll kostar inte ens en bråkdel. Ridsport är inte inkluderande eftersom det är en sport som kräver kapital, betydligt mer än andra sporter. Men sen blir allt dyrare absolut, oavsett ekonomi.

        Svara
        • Ann Hammarlund Holst

          Exakt, och förbundet ÄR intresserade, av den delen som ÄR inkluderande, dvs ridskolan.

          Svara
  2. Karolina Cappelli Lindholm

    Läser inte silverb.

    Men ja de blir dyrare, corona har haft sin effekt globalt och nu börjar vi se på samhällsnivå.
    Gödning och bränsle är dyrare, så jag får räkna ett par tusen högre kostnader i år.

    Svara
  3. Anna Svemark

    Hos oss har höbonden varslat stigning på 35% per bal. Baserat på dyrare priser på plast, diesel konstgödsel.
    Hovslagaren har redan höjt priset på skor och söm men har varslat höjning på körsel.
    Kraftfoder som jag fodrar med har gått upp 20% per säck redan.
    Det är inte bara hästsporten men visst blir det märkbart för några. En makroekonomisk kris är på väg och det är klart att hästsporten också kommer påverkas av det.

    Svara
  4. Anna

    Känns som att problemen finns där oavsett ekonomisk kris men att den ekonomiska krisen kan dra det till sin spets.

    Sedan är det väl litegrann upp till företagarna själva som i vilken bransch som helst att ”vinna eller försvinna”, det är ju så en marknadsekonomi fungerar. Hästbranschen är ju inte så solid känns det som, med många som knappt kan försörja sig som det är och en marknad som egentligen inte har råd att betala vad det verkligen skulle kosta att ha häst och tävla om det inte subventionerades av gratisarbete och kapitalförluster i någon ände.

    Frågan är väl om det inte är dags för ridsporten att sluta stötta sig på olika kryckor och faktiskt tvingas bli kostnadseffektiv och självbärande?

    Svara
    • Birgitta

      Givetvis har du helt rätt i din sista mening men jag tror att en stor del av problemet/ svårigheten är att det för så många betyder så mycket att få arbeta med sitt stora intresse (och en del ”kan inget annat”) att de överser med att de egentligen lever på svältgränsen osv.

      Hade det gällt ett helt vanligt jobb hade de aldrig fortsatt men hästar är för många en livsstil som de är redo att uppoffra MASSOR för hur galet det än kan tyckas för omgivningen/ ekonomiskt.

      Svara
      • Anna

        Ja så är det nog men frågan är ju om det är något som Ridsportsförbundet skall medverka till? Sedan kan de såklart göra insatser för att hjälpa näringen att bli mer effektiv men för många mindre verksamheter finns det nog begränsade möjligheter att effektivisera tyvärr…

        Just tävlingsbiten till exempel känns som att det redan är svårt att göra billigare, nästan ingen som jobbar med tävlingar får ju betalt för det och löner är ju de stora utgifterna förutom anläggningen som ju redan ”är där” så att säga. Till och med riktigt stora tävlingar förlitar sig på gratis funktionärer… Så klubbarna har egentligen inte råd att arrangera och de tävlande har knappt råd att betala startavgiften… Ingen lätt nöt att knäcka!

        Samtidigt finns det ju uppenbarligen enormt mycket kapital i toppen, kanske borde man se över hur det kunde komma de bredare lagren till godo? Som fotbollsklubbar som har ungdomsakademier till exempel…

        Svara
  5. Sarah

    Vad gäller tävlingar så ska det bli intressant att se vad utvecklingen med skenande bränslepriser gör för tävlingsverksamheten. Jag har tex länge av miljöskäl ifrågasatt vårt distrikts sätt att arrangera serier som förutsätter ett väldigt åkande, det kan bli 10-15 mil t.o.r för vissa. Nu blir det ytterligare ett lager i form av den ekonomiska biten. Det plus dom sedan innan höga kostnaderna för licenser och själva starten… Som lite halvmedioker är man ju kanske inte supersugen att lägga ut runt en tusenlapp för EN tävlingsstart. Inte jag iaf! Och då har jag inte ens nämnt det extremt begränsade domarutbudet vi har som gör det än mer oinspirerande att ruinera sig…

    Svara
    • Birgitta

      Känns som att en del som själva har det gott ställt har svårt att sätta sig in i gemene mans ekonomi och jag instämmer i att det både ska bli intressant att se vartåt det barkar med tävlingsverksamheten och att det för många hobbyryttare redan har eller kommer att bli för dyrt att tävla. Framför allt om det finns pay and rides i närområdet (som i Skåne i alla fall).

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>