Forcerad ridning?

Med tanke på att jag inte ens haft Frenchie hemma en vecka kan jag förstå om en del undrar varför jag redan har ”utsatt” honom för så mycket nytt i stället för att ge honom tid att landa.

Jag vill gärna förklara detta även om jag så klart inte måste för jag skulle själv inte generellt rekommendera någon med en ny häst att göra som jag gjort. Men ibland måste man göra avsteg från det man tror på fungerar bäst för de flesta.

Vad gäller att jag åkte till sadelutprovaren så snabbt handlade detta om att jag ville förvissa mig om att den sadel (min) jag ville använda passade.

Att inleda mitt och Frenchies ”samarbete” med att rida i en sadel som riskerar att skada hans rygg tror jag hade kunnat bli en rejält dålig start, inte bara fysiskt utan faktiskt också psykiskt. Känner man obehag av utrustningen vill man högst troligt inte prestera sitt yttersta.

Att jag därefter red ut så snabbt handlade om att jag ville utnyttja den hjälpen jag kunde få av min vän just den dagen. Jobbar man heltid är det inte bara att kvista hit och rida på vardagarna.

Och utan ”draghjälp” hade jag absolut varken vågat eller velat rida ut samtidigt som jag inte heller vill snurra runt i mitt mini-ridhus för många dagar i veckan.

Att jag tränade för Nina redan igår beror på att jag vill ”börja rätt” med min nya häst och min tränares ögon är en enorm hjälp, framför allt eftersom jag inte har några speglar i mitt eget ridhus.

Sedan ska man ha i åtanke att Frenchie är 10 år och i full tävlingskondition samt van att åka till olika platser så det är ju en enorm skillnad mot om han hade varit en helt rå unghäst tex.

Med detta sagt tror jag inte på att låta hästen landa genom endast vila/ promenader/ longering för länge heller.

En del hästar är osäkra och försiktiga initialt men kan visa helt andra sidor när de ”blir varma i kläderna” och har man då inte suttit alls på dom de första veckorna kan det komma tråkiga överraskningar.

Sedan får man så klart göra som man tycker passar bäst men jag tror inte på ovan metod utan vill gärna ”utnyttja” hästens sökande efter trygghet hos ryttaren medan den fortfarande är lite osäker. Detta är kanske olika från häst till häst också men jag har alltid ridit mina hästar (även unghästar) efter max 1-2 dagar när de kommit till mig och det alltid fungerat utmärkt.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marie Ultege

    För våra nya ridhästar brukar vi ha rutinen att ankomstdagen får de stå i box ihop med någon annan häst en stund, sedan ut i hage om det inte är mörkt. Dag två hage och ridning. Vill också ha träning så fort som möjligt. Tror på att kolla lite hur hösten haft det tidigare och anpassa därefter. Visst har vi gjort misstag, tex när vi släppte Dansken i beteshage redan efter några dagar. Hade inte en tanke på att en häst kunde vara rädd för en skogsdunge! Slutade med att han hoppade ut och fastnade i ett stenröse och slet av skornoch fick sårskador på benen. Kanske inte så kul att börja med både hovslagare och veterinär.

    Svara
  2. Eva

    Min uppfattning är att Du nog vet vad Du gör och ändå känner Dig fram. Tycker det mesta verkar väldigt vettigt. Kanske lite väl tidigt att åka och ’träna’ men misstänker att det inte var någon avancerad träning utan mest ett sått att låta N se honom och komma med råd. Säkert lika klokt som att direkt försäkra sig om att sadeln passade. Hade kanske själv bett henne komma på ’hembesök’ men som Du säger Frenchie är dock 10 år och van att åka på tävling.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, träningen var väldig basic. Också bra att rida i ett rejält stort ridhus och inte ständigt i mitt dockridhus.

      Nina åker inte hem till elever för träningar och huruvida sadelutprovaren gör det låter jag vara osagt. Det hade gissningsvis inte gått att få en tid lika snabbt då och just att kolla snabbt betydde massor för mig.

      Svara
      • Eva

        Med en häst jag köpte efter att jag inte längre stod kvar på vår gemensamma ’ridskola’ hade jag ett liknande problem med. Redan första
        helgen lyckades jag få hem en sadelmakare då jag misstänkte att min sadel inte passade jättebra vilket den heller inte gjorde.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>