Måndag- busväder


Dagar som dessa är jag väldigt glad att jag a) har eget stall b) oftast är hemma dagtid.

Även om det bara var plus 3 grader, regn men inte så det vräkte ner och rätt så hårda vindar strax innan lunch så hade jag objektivt sett tyckt att det var ok för hästarna att vara ute.

Men när jag kom ut för att kolla läget och såg att den lille, som är mycket tålig stod vid grinden och Vicke som aldrig gnäggar vrålade flera gånger och dessförinnan stod ihopkurad vid sin grind så fick det vara nog.

Frenchie ville för den delen in han också, även han stod nerböjd vid sin grind.

Och hur mycket andra kanske än tycker att ”det är hästar, de tåler whatever” så kändes det såååå tillfredsställande att ta in dom.

Och jag tänker att bara för att man tål xx så är det verkligen inte samma sak som att man trivs med xx eller att xx ens är bra för en….

Samtidigt vet jag att många stall utan tvekan hade låtit hästarna stå ute i vädret jag precis beskrev och som sagt även jag om jag inte sett vad jag såg med egna ögon.

Även resten av dagen fortsatte på samma vis så bönderna som jag har hört önskat regn är säkert nöjda.

Själv har jag förutom mina hästaktiviteter varit och köpt och fått påmonterat nya sommardäck, varit hos tandhygienisten och köpt ett begagnat täcke så dagen har gått i ett.

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Victoria Svejme

    Här kom också hästarna in till lunch. Hör ibland i olika sammanhang när det gäller hästar att ”de överlever” till exempel gällande väder. Men jag lägger ribban i min hästhållning lite högre än att de ska överleva .

    Svara
      • Birgitta

        Ibland när en del hästägare vill ha ute hästarna i ”alla” väder påstås det bero på omsorg om hästarna.

        Jag vill sticka ut hakan och påstå och det minst lika mycket handlar om tid och pengar.

        Ju fler timmar hästarna står inne desto skitigare blir det i boxarna= mer att mocka= med strö som går åt.

        Dessutom behöver man oftast sticka år hästarna mer stråfoder om de är vana att gå i gräshage = ökade kostnader för detta också.

        Svara
    • Alma

      Jag kan resonera så ibland att hästarna ”överlever” men det beror det på att jag har en timmes restid till stallet och jag känner inte att jag kan höra av mig till stallägaren om det varje gång det är dåligt väder. Eftersom de går in på natten tänker jag att de får komma in och torka senare. Om jag hade haft eget stall hade jag dock antagligen agerat annorlunda och även oftare haft täcken på hästen o.s.v.

      Svara
  2. Marie Ultege

    Våra fick äta lunch inne. De som sköter hästarna i andra stalldelen tog in sen eftermiddag… inte ens deras hästar som vanligtvis går ute till kvällen ville vara ute en dag som denna.

    Svara
  3. Minstral

    Min man som inte är så pjoskig tog in alla vid 12, inte bara mitt klena halvblod, alla ville in, ardennrar, shettisar och klent halvblod. De har stått och njutit och mumsat medan stormen utanför förstört vårt växthus och annat kul ”not”.

    Svara
  4. Eva

    Angående dagens väder/riktigt dåligt väder.
    Har haft hästar. Har fortfarande hund. Bor i Limhamn alltså relativt nära Genarp.
    Och har därför idag även jag upplevt årets absolut värsta väder. Varken jag eller min ’vovve’ har varit ute mer än absolut nödvändigt idag.
    Och jag har verkligen fått tvinga ut ’vovven’ totalt 3 väldigt korta pass.
    Känns som hela diskussionen går ut på att man måste förklara varför man tar in sina hästar när det blåser halv storm/ oväder.
    Jag tycker Ni alla har fel där. Jag tycker inte att Ni ska släppa ut hästarna i denna typ av väder. Varför göra det ?? Finns väl andra sätt att se till att hästen får röra på sig om det är det som är problemet ???
    Tycker verkligen inte det är till hästarnas bästa att låta dem vara ute i ur o skur.
    Det räcker för mig att se hur min nuvarande hund ogillar regn o rusk för att förstå det.
    Skulle väldigt gärna se en längre diskussion om hagvistelse. För och nackdelar.
    Speciellt som det också-tycker jag- beror på typ av hage. Har varit inackorderad på ställen
    där hagen var en liten grusruta tex.
    Det finns bra hagar. Leriga hagar. Stall där man förväntas släppa ihop hästar mm mm
    Antar detta är en hel vetenskap.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, detta med hagtid, i vilket väder, hur länge osv har nästan ältats sönder både på bloggen och många andra nätforum.

      Jag nöjer mig med att konstatera att det finns hur många åsikter och sätt att hantera ovan som helst och att det är skönt att vid 55 års ålder känna sig så ”säker” att jag kan göra som jag vill utan dåligt samvete.

      Att jag faktiskt kan tycka synd om andras hästar ibland, precis som andra säkert tycker synd om mina utifrån sina åsikter får nog vara en sådan där grej som vi får ”agree to disagree” kring.

      Att man däremot kan ändra sina åsikter över tid, utifrån specifik häst och absolut hagens ”konstruktion” (storlek/ lä/ gräs) är jag 100% med på.

      Det härliga är att jag, som jag skrev, idag kan göra som JAG vill.

      Jag har i nästan hela mitt hästliv fått anpassa mig till andras åsikter i denna fråga och det har i perioder faktiskt tagit otroligt mycket energi och skapat stress och oro när vi inte varit överens. I andras stall kan man inte alltid göra som man vill (lägga ut foder när det är förbjudet tex).

      Svara
    • Alma

      Nu bor jag inte i Skåne och har därför inte vetskap om vädret hos er men huruvida man bör släppa ut hästarna vid dåligt väder eller inte beror också mycket på vilka förutsättningar man har och vilken häst man har. Min häst är en väldigt känslig herre som också ”värderar” hagtiden väldigt högt just nu. Han är känslig för byten av rutiner o.s.v. När stallägaren kommer på morgonen vet han att han ska gå ut (vilket han är VÄLDIGT sugen på) och om han inte får det blir han stressad. Därför tycker jag det är bättre om de kommer ut på morgonen men vid riktigt dåligt väder kan det gott räcka med en stund om de verkar frysa. Då får de också se att det kanske inte var lika roligt ute som de trodde och kan därför slappna av mer inne.

      Jag ska tillägga att han har en mycket bra och torr gräshage (dock utan bra väderskydd i form av träd o.s.v.). Detta har lett till att min tidigare frusna häst inte fryser lika lätt troligen p.g.a mer rörelse och mer gräs att äta

      I mitt fall bor jag en timme ifrån stallet vilket gör att jag inte alltid kan säkerställa att jag kan lägga extra mycket tid på hästen den dagen och om han ska stå inne hela dagen vill jag gärna se till att han får extra mycket uppmärksamhet och någon typ av stimulans istället för att bara kunna ”titta in i en vägg” och äta större delen av tiden. Vad jag vill säga med det är att vilket val som är bäst beror mycket på förutsättningarna och på hästen också. Sen tror jag det är väldigt olika mellan olika hästar också.

      Svara
      • Birgitta

        Jag håller helt med dig.

        Varken Vicke eller ponnyn är förvisso ”på” när de ser mig på morgonen om att just vilja gå ut- får de mat räcker detta gott.

        Men även jag vill gärna få ut dom en liten stund för att hinna mocka i lugn och ro om inte annat.

        Är vädret ”dåligt” (ösregn, storm) kan jag ta in dom precis när jag vill utan att de protesterar det minsta, tvärtom. Och de står sedan ”tysta” i sina boxar resten av dagen, förvisso med mat.

        Jag hör ibland om hästägare som uttrycker att deras hästar ”river boxen” om de tvingas stå inne för många timmar men jag har aldrig någonsin upplevt detta.

        Lillis fick ju fång förra sommaren och stod på box i…minns ej exakt men kanske 10 dagar och var tyst som en mus.

        Svara
        • Alma

          Håller med, visserligen kan vi lätt ställa upp dem på gången när vi mockar men jag tror ändå det är bra att de får komma ut en stund. Våra river inte heller boxen men man märker på dem att de blir otåliga.

          Min stod också på boxvila någon vecka vid något tillfälle under 2021 men då hade han väldigt ont de första dagarna och sen hade han liksom ”vant sig” vid att stå inne.

          Kompisen som dessvärre fick stå inne som sällskap var desto mer otålig.

          Jag tror dock inte det skulle fungera med någon längre boxvila. Han stod i sjukhage en kort period efter boxvilan förra året och efter ett par veckor började han stegra sig och försökte springa varje gång någon kom dit.

          Svara
          • Birgitta

            Min ponny stod perfekt i boxen men bet på staketet på utebanan när han inte hade något att äta. I sin gräshage biter han aldrig på något.

  5. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

    Var upp och mockade vid lunch, då fick det mer hö så då verkade de okej att vara ute en stund till. Vi försöker ha dem ute så mycket som möjligen pga av 11 månaders barnet Hon ska inte stå så mycket på box då hon bara laddar sina batterier. Nu ska hon åka förhoppningsvis i veckan dit hon ska vara över sommaren så då kan man ta in de äldre när de passar dem. Men skulle tro att deras husse släppte in dem tidigt ändå igår för att vara dem. Det både regna och snöa om vartannat.

    Svara
  6. Eva

    Ja – det verkar vara en hel vetenskap!!
    Måste vara skönt för de hästägare som har möjlighet att bestämma själv ! Läs: eget stall.
    Just nu haglar det här i Skåne. Trots att det är April.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>