Hejdå Vicke

Ni som följer bloggen vet att Vicke har varit till salu ett tag eftersom min plan sedan flytten till Ryhus aldrig har varit att ha 3 egna hästar eller ens ha 3 hästar i stallet (jag tycker att det lilla dockhuset är mer anpassat för 2).

Och nu har Vicke åkt till sin nya ägare efter 8,5 år hos mig!

Åren har gått skrämmande fort och jag hoppas att han får ett långt och bra liv i en annan del av Sverige.

Man skulle kanske kunna säga att cirkeln är sluten eftersom jag köpte honom från Stockholm och det är dit han är såld.

Vad gäller köparen är detta en kvinna som är äldre än jag och tanken är att både hon och hennes dotter ska rida Vicke.

Den nya ägaren har en egen gård där det redan finns 2 hästar.

Ni är vid det här laget väl förtrogna med mitt ständiga mantra om hur litet häst-Sverige är så ”givetvis” har jag och köparen några gemensamma vänner och bekanta och även om Vicke var utannonserad (till skillnad från då jag själv köpte honom och då jag köpte Frenchie) så kan man säga att han är såld/ köpt via kontakter.

Och det är egentligen det bästa för även om man aldrig kan veta säkert vad som händer efter en försäljning så inbillar jag mig att risken för diverse överraskningar mm är mindre om man känner (till) varandra på något vis.

Sedan kan man som sagt aldrig veta oavsett och jag kommer aldrig att smälta hur det blev när jag sålde Décima till vad jag trodde skulle vara ett livslångt hem. Mindre än ett år senare ville kvinnan som köpte henne i stället ha en islandshäst vilket hon sedermera också köpte (och sålde Décima till sin hovslagare).

Eftersom ”alla känner alla” i ridhäst-Sverige kommer jag inte att orda mer om Vickes nya ägare -hon kanske inte alls har lust att figurera på min hästblogg? Vicke är hennes nu och det får vara upp till henne om hon vill dela sitt ägande av honom på sociala medier eller ej.

För min egen del hoppas jag att jag nu får möjlighet att landa i mitt köp av Frenchie vilket jag tyvärr känner att jag inte kunnat göra fullt ut ännu, mycket på grund av allt kring försäljningen av Vicke och tiden det tagit att  ha 3 hästar i stället för 2.

Om jag ska se något positivt med att jag under 1,5 månad hade 2 egna ridhästar så är det att jag tveklöst har insett att detta inte är något för mig.

Jag har tidigare i livet i perioder inbillat mig att det kunde vara ”kul” att ha 2 ridhästar men denna tanke är jag definitivt botad från nu.

Trots att jag har hästarna otroligt billigt hemma mot när jag var inackorderad så kostar ridhästar ändå rätt många tusen per månad i försäkring, skoning och träning- pengar jag vill använda till annat.

Och det är faktiskt samma sak med TIDEN; jag har tid att rida 2 hästar 7 dagar i veckan om det skulle vara så men jag VILL inte lägga mer tid och engagemang på mitt hästintresse än vad jag redan gör.

Det finns annat jag också värderar och vill ägna mig åt och som sagt hoppas jag att jag nu kan återgå till en lugnare tid i livet med även drastiskt minskade utgifter.

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. kim

    hej , jag har lagt ner körningen , det tar tid , massa pengar , och måste ha en groom.som jag med ska betala allt för. efter min häst olycka har jag svårt att komma igång på riktigt med mina egna shettisar. olyckan va med en stor häst på jobbet. jag kan ju sälja men sålde compan och hon fick inget bra liv efter mig .så kan tyvärr inte sälja dom för jag får ont i magen. jag ska försöka köra mer hemma . 2 hästar är lagom hemma . kram

    Svara
    • Eva

      Får gratulera till försäljningen av Vicke ! Det låter ju som han kan komma att få det bra ? Antar det är skönt för Dig att det är till någon Du på omvägar känner till ?
      Önskar De alla även Vicke lycka till. De har ju fått en vad jag förstått alldeles underbar häst ?! Och vackraste!!!!
      Hur känns det för Dig ?
      Jag hade inte klarat det.

      Svara
      • Birgitta

        Det känns helt underbart för mig eftersom det var detta jag ville och dessutom sedan länge. Det var liksom inget jag ”kom på” för några veckor sedan.

        Och jag är i det mesta väldigt pragmatisk så nej, det var inte det minsta svårt att sälja.

        Jag TROR att sannolikheten är mycket stor att en häst som är snäll, väluppfostrad och liksom lätt med det mesta och som dessutom sålts relativt dyrt får det utmärkt i sitt ny hem.

        Ett sådant djur ger liksom inte ägaren/ handhavaren direkt anledning att vara dum mot det, bli arg, inte sköta det osv. Det är de tjuriga, arga, ”svåra” och ibland ”billiga” hästarna som mer löper denna risk. Om jag ska generalisera. Men inget är hugget i sten så klart.

        Svara
  2. Anja K Phersson

    Kul att ändå fått prova att ha två ridhästar men ännu bättre att kommit fram till att en är mer lagom. Har haft samma dröm men efter att ha haft det ett tag blev jag övertygad om att en är bäst! Grattis till försäljningen av Vicke!

    Svara
  3. Marie Ultege

    Lycka till till Vicke och nya ägaren. Ja, en ridhäst räcker gott i min värld också. Ska bli kul att få följa din och Frenchies utveckling framöver.

    Svara
  4. Maj Carlsson

    Grattis till försäljningen av fina Vicke och Lycka till med den nye!

    Svara
  5. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan

    Vi har gått från 7 till 3 hästar var av bara 2 bor hemma just nu. Ett dräktigt sto och sen min farbror. 1 åringen har åkt för bete och inkörning i sommar på ett toppen ställe. Känns både skönt och lite konstigt? Stallarna var fulla förut i hästar nu ekar det nästan när man går omkring. Samtidigt som om drygt 1 och halv månad kommer förhoppningsvis fölis till världen och livar upp lite ❤️ 1 åringen får vi se om hon säljs längs vägen i sommar eller om hon kommer hem i höst..

    Svara
    • Birgitta

      Ja här ekar det verkligen inte. Men mitt stall är så litet att tex en inackordering hade fått ha sina saker ute i fd lösdriften. Inte så kul på vintern tex…

      Svara
  6. Maria

    Förstår dig precis. Två eller flera ridhästar är för de som har familjemedlemmar som sköter markservice och där man antingen har sådan ekonomi att man trots det kan leva ett vanligt liv och göra det man vill, eller så bryr man sig inte om att man äter spagetti sju dagar i veckan och aldrig köper något nytt i klädväg etc. Och du sköter ju verkligen allt.
    När jag bodde i Skåne stod jag hux flux med sju hästar (två föl räddade från dåliga hästhandlare i den rasen jag var engagerad i, som bara skulle säljas vidare) och det enda jag gjorde var att jobba och mocka. Orkade inget annat. Aldrig mer. Efter det en ridhäst. Lycka till Vicke! Vilken kanonhäst de får!

    Svara
    • Birgitta

      Att jag inte vill ha två ridhästar handlar om så mycket olika saker i mitt fall.

      Jag vill ha det ganska ”tip top” i stallet, boxarna, hagarna, ridhuset, vårt hus, trädgården osv= detta tar TID och ork.

      Min man är inte det minsta intresserad av hästar eller att hjälpa till med mockning tex.

      Jag vill kunna resa bort minst 1-2 gånger per år och ju fler djur som ska passas desto svårare och dyrare är det att hitta någon som vill göra detta.

      Jag vill, om det är möjligt, gå i pension så tidigt som möjligt= pengar behöver sparas.

      Mitt stall är så litet att allt måste trängas ihop och dessutom är takhöjden inte godkänd för +173 cm hästar….

      Allt ovan är bara NÅGRA skäl till mitt beslut/ åsikt.

      Svara
  7. Anna

    Åh hejdå Vicke, hoppas han får det bra och blir till mycket glädje för sina nya ägare.

    Svara
  8. Elin

    Så skönt att försäljningen är klar! Det låter bra med den nya ägaren. Jag gillar att du tar hänsyn till denne och inte berättar så mycket kring själva försäljningen. Jag häpnar ibland över öppenheten på nätet där personer i hästvärlden berättar vitt och brett om allt och alla. Det kan väl rimligvis inte resultera i något gott för någon part?
    Sen vet jag inte hur du har ställt dig till olika ”krav” på den nya ägaren men jag tycker att det ofta nämns olika sådana i saluannonser numera. Nya ägaren får aldrig sälja hästen, hästen får inte stå på box, måste ha fri tillgång på grovfoder o.s.v. Jag tycker att det är så konstigt. Nya ägaren måste väl få sköta hästen på sitt vis?

    Svara
    • Birgitta

      Jag har inte haft några ”krav” men däremot varit mycket noga med att betona att JAG anser att man bör ändra så lite som möjligt i en 15 år gammal hästs liv vad gäller tex skoning och hagvistelse.

      Dvs inte släppa ut tex Vicke i en stor flock som springer hej vilt i en kuperad, lerig hage för att ta detta som ett exempel.

      Man gör så klart som man vill med sin egen häst men många skador kommer i början om man inte tänker klokt.

      Och en del som hävdar att jag haft ”tur” med Vicke under massor av skadefria år underskattar mitt minutiösa och ibland måhända överbeskyddande handhavande av detta djur.

      Vad gäller att skriva in att man ska ha veto eller förköpsrätt är detta sällan juridiskt bindande så man kan lika gärna bespara sig dessa krav.

      Att på nätet outa vad en häst kostat kanske inte heller uppskattas av köpare/ säljare- en del människor är väldigt privata med just sin ekonomi.

      Svara
    • Alma

      Jag förstår varför man som försäljare sätter krav och jag tycker det är bra att man gör det.

      Det handlar inte om att den nya ägaren aldrig får ändra sin hästhållning utan man vill hitta någon som kanske ändå hade tänkt/kan tänka sig att ha sin häst på lösdrift (om det är kravet/önskningen) men sen tror jag de flesta (vettiga) förstår att det kan hända något som gör att det bästa för hästen och/eller för ägaren är att stå på box nattetid eller att ägaren måste sälja hästen.

      Sen finns det också hästar som kräver viss hästhållning för att må bra och då är det försäljarens ansvar att informera om det (ställa krav/önska).

      Sen kan man aldrig styra vad den nya ägaren gör med sin häst och den ska givetvis inte känna att den alltid måste ta hand om hästen på ett visst sätt om något annat fungerar för hästen.

      Angående det här att ställa krav (önska) att hästen inte säljs vidare sen förstår jag också. Det handlar ofta om äldre hästar där man vill säkerställa (önska) deras trygghet.

      Annars handlar det ofta om att försäljaren kanske tidigare haft dålig erfarenhet av försäljning och anser att desto fler försäljningar, desto större risk att hästen hamnat hos någon som inte kan ta hand om den. Sen tror jag de flesta förstår att saker kan hända som gör att man inte kan behålla hästen.

      Svara
    • Alma

      Nu kommer jag aldrig sälja min häst eftersom han är 29 år men om han hade gjort det hade jag varit tvungen att ställa krav på vilken typ av foder han ska äta (och annat). Dels för att jag vill att han ska må bra även hos den nya ägaren och dels för att jag inte vill att den nya ägaren ska få en kalldusch och inse att hästen har kroniska tarmproblem efter försäljning.

      Likaså skulle jag förmodligen ställa krav på en del annat för att han ska få ett bra liv och för att den nya ägaren ska få en bra start med sin nya häst. Sen kanske den nya ägaren hittar ett ännu bättre sätt och hästhållning tre år senare och då får denne givetvis ändra sin hästhållning men vid försäljningen är det jag som känner hästen bäst och bestämmer vilken typ av hem den ska till. Då vill man enbart ha svar från de som kan erbjuda den typen av hem man söker. Sen betyder det inte att hästen exempelvis aldrig kommer stå på nog om det var lösdrift som var kravet.

      Svara
      • Birgitta

        Jag har haft turen att Vicke är en extremt lätt häst med det mesta.

        Han han stå på alla former av strö, äta all sorts hö/ hösilage/ kraftfoder, gå i små och stora gräs eller grushagar osv. Och hans humör är väldigt godmodigt och jämnt.

        Svara
  9. Minstral

    Skönt att du hittat ett bra hem. Kan tänka mig att saknaden ändå är stor.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>