Nosande hästar

Läser följande inlägg skrivet av en bekant på Facebook:

Snälla låt inte era hästar hälsa på våra hästar när ni rider förbi. Det har hänt så många gånger nu så jag känner att jag måste göra något. Vi vill inte utsätta hästarna för onödiga smittorisker eller ha ett framben som fastnar i eltråden. Det är ju väldigt många som rider förbi våra hagar påväg till Granelundshallen i Flyingeby men kunde aldrig drömma om att detta skulle kunna vara ett problem. Kanske behöver vi göra dubbelstaket så det blir fysiskt omöjligt.

Jag tänker så här:

Att hästovana människor inte begriper allt möjligt med detta djurslag må vara förlåtet men det är för mig obegripligt hur ryttare kan bete sig så som det beskrivs!?!

Givetvis låter man inte hästen man rider stanna och nosa på hästar i hagar man passerar och av så många anledningar.

Har hästkunskapen helt försvunnit när man inte ens förstår en så självklar sak?

Jag är glad att jag bor utmed en väg där det nästan aldrig ens går människor än mindre passerar ridande ekipage och att jag dessutom har ett dike som hindrar ”nosning” den lilla delen av den ena hagen som ens går utmed vägen.

Men vad säger ni läsare?

Är det ”inte så farligt” att låta hästar nosa på varandra på ovan beskrivna vis?

Här kan ni för övrigt läsa en ”mogen” kommentar (av en 50-årig kvinna):

Häng upp skylt på staketet istället för att gapa på folk. Du kan ju påstå att din häst är smittsam så ska du se att folk håller sig borta.

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Fia Pobog

    Jag håller med bekanten till 100 procent och har själv stängslat av ett hörn av hagen av samma anledning.

    Svara
    • Ann

      Skrikande och slående framben är ju standard när okända hästar nosar på varandra, så att låta ens häst nosa på en häst i en hage känns extremt märkligt och okunnigt. Sen tillkommer det med smittorisken, men där är ju vi hästägare lite extrema. Bland hundar och hundägare är det ju mer regel än undantag att de FÅR hälsa på varandra på stan.

      Hade jag varit hästägare vid vägen hade jag satt upp ett staket innanför det andra den aktuella sträckan. Det är ju också ganska obehagligt att rida förbi hästar i hage som sträcker sig ut och försöker nosa, om vägen är smal.

      Svara
      • Birgitta

        – Stallägaren SKA göra ytterligare staket.
        – En av hästarna är uttagen till SM= kommer kanske att dopingtestas så viktigt att ej komma i kontakt med andra hästar i onödan.
        – Vägen utanför hagen går att köra på med lastbil så den är ej smal.

        Svara
  2. Eva

    Finns det så dumma människor?? Man upphör aldrig att förvåna sig !!
    Det är som vanligt tråkigt att det är de normala djurägarna som måste vidta åtgärder!!
    Parallellen med hundar på promenad stämmer i viss mån. Själv avskyr jag frågan – får de hälsa ? Vare sig hästar eller hundar har något behov att hälsa på alla sina artfränder !!
    Inte kastar vi människor oss kring halsen på alla vi möter när vi är ute och går ??

    Svara
    • Charlotte

      Stämmer, det är tyvärr en seglivad myt att hundar ”ska” hälsa på andra hundar på koppelpromenaderna. Hundar har inget medfött behov att umgås med främlingar, tvärtom, de är sociala inom sin grupp men inte med främlingar. En av de vanligaste orsakerna till utfallsproblematik hos hundar är (förutom smärta) att man har hälsat på för många hundar på koppelpromenaderna. Det blir ett enormt stresspåslag för hunden!

      Svara
  3. Annelie Magnuson

    Har aldrig hört att någon gjort så, känns så självklart idiotiskt! Alltså vissa människor har tydligen inget omdöme.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har ett skräckexempel på när det hände mig för över 20 år sedan.

      Heron, som hade varit halt, stod i en pyttehage jag hade gjort till honom och jag satt utanför och vaktade honom.

      En människa red förbi och lät sin häst nosa på honom.

      När hon red iväg hoppade Heron över hagen (!!!!), han tog MAX 2 språng mot en 150 cm hög slipers (nådde mig till halsen ungefär) som han hade knäckt nacken på om han hade slagit runt över gissar jag!

      Hagen var inte hans vanliga, låg en bra bit från stallet och han kunde egentligen inte gå i hage utan att annan häst gick bredvid (därav att jag satt utanför). Den nosande hästen räckte för att han skulle hoppa över!

      Tack och lov blev han ej skadad och jag var DÅ mest imponerad över språnget men det kunde verkligen gått illa pga ren dumhet.

      Svara
  4. Cia Wigström

    Suck, så tröttsamt.
    Väldigt onödigt både ur smitto perspektiv och att risken för att skada sig på eltråden är stor.

    Svara
  5. Elin

    Låter mycket oansvarigt och korkat! Ökad risk för skador och smitta. Nu vet jag inte om det dessutom är en gräshage men att behöva ha dubbla stängsel då är extra jobbigt. Gräset kommer ju att lämnas obetat på det stället och skapa merarbete. För att inte tala om extra kostnader för stängsel. Så onödigt! Jag förstår verkligen hästägarens frustration.

    Svara
  6. Anna

    Vilken snorkig kommentar av personen som skrev om att skylta…

    Jag tänker att med alla skriverier om olika utbrott av herpesvirus och kvarka osv så borde alla hästägare vara lite extra på tårna? Men tydligen inte…

    Svara
    • Birgitta

      Tror kvinnan som skrev den snorkiga kommentaren kommer att få äta upp den….

      Stället där detta utspelade sig är trots allt inte större än att man vet vem de flesta som står inackorderade i större stall är.

      Skulle gissa att tex hennes stallägare kommer att få kännedom om kommentaren.

      Och sådant ser inte så bra ut…dvs att visa sådan okunnighet mm. Och detta var dessutom inte det enda mycket korkade hon skrev….

      Svara
  7. Smurfan

    Tyvärr inget nytt påfund. Minns en Hurbertusjakt för över 30 år sen för ponnyer. En tjej red runt på sin stoora fjording och lät den hälsa på i princip alla tjugo deltagare. Anledning? ”Det är så gulligt när de pussas!” Kan säga att man kände sig liten på sin A-ponny när stora BITIGA fjordingen stod framför en. Och tjejen, ja, hon var runt femton år, erfaren och borde vetat bättre…

    Svara
  8. Frida

    Den sista idioten är ännu inte född som man säger. Folk kan onekligen vara både omdömeslösa och dumma i huvudet. Är man inte ens rädd om sin egen häst? Eller saknar man helt konsekvenstänk?

    Svara
  9. Nina

    Jag skulle bli skogstokig om någon lät sin häst hälsa på mina över staketet. Idioti!

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller med dig helt och av så många anledningar.

      Och gör man en så okunnig grej kan man ju undra vad mer man är kapabel till….

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>