Trafikpolisen Birgitta

Igår kväll när jag körde till jobbet ser jag hur en kvinna leder en häst på en grusväg på väg ut mot 70-vägen där jag precis ska passera henne.

Det är kolsvart ute, klockan närmar sig 20.00.

Och…jag har aldrig gjort detta förut även om jag har haft lust många gånger i liknande situationer (då med personer som gått med hundar i koppel) men jag stannar bilen och frågar kvinnan var hon är på väg.

Kvinnan: jag tänkte ta en promenad.

Jag: bara så att du vet så syns ni knappt i mörkret och det är jättestor risk att ni blir påkörda.

Kvinnan: det är därför jag har det här (pekar på några klena reflexer på sin jacka och något dito lika klent på hästen).

Jag: ni syns ändå inte. Jag har själv häst och vill bara varna dig att det är lätt att det händer en olycka.

Ja, ungefär så här gick konversationen oss emellan och jag kan ju säga att hade detta varit för 20-30 år sedan när jag jag inte var lika ”smidig” hade jag använt både helt andra ord och en annan ton.

För jag blir ärligt talat jättearg över denna typ av nonchalans och dumhet!

Ok om man skiter i sitt eget liv och risk för att bli allvarligt skadad/ dö men varför utsätta både ett oskyldigt djur och en oskyldig bilförare?

Ska jag behöva leva med att tex ha kört ihjäl någon som tvunget behövde ”gå på en promenad” med sin häst i beckmörker på en 70-väg med både extremt skymd sikt OCH med en massa vilt (dovhjortar) som kan hoppa fram när som helst?

Detta mörker-promenerande eller ridande är något jag är extremt allergisk mot och jag tror på fullt allvar inte att jag själv NÅGONSIN har varit ute på dylika utfärder dessa tider på dygnet.

Varför SKA man ens ”gå på en promenad” i mörker med en häst ? Vilket syfte tjänar det om det samtidigt är FARLIGT???

Vill man vandra/ rida i mörker i en skog, på en åker, en utebana eller på sin gårdsplan så absolut…go for it…men ge dig för f..n inte ut i trafiken!

Och är man en älskare av uteritter på dygnets alla tider så ha hästen i ett stall som tillåter denna typ av ridning på ett SÄKERT sätt!

Skåne vimlar av stall så man behöver definitivt inte stå uppstallad så att man måste gå/ rida på trafikerade vägar i mörker- ingen kan övertyga mig om motsatsen!

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna Andersson

    Ut i mörker i trafiken behöver jag emellanåt, men då har jag ju gott om reflexer och lampor.

    Nu i höst verkar folk vara vildare än vanligt. Dom är svartklädda och går och cyklar, utan ljus eller reflexer på cykeln.

    Svara
    • Birgitta

      Något jag ser relativt frekvent är folk som själva har eller inte har reflexer men som låter svarta hundar gå ytterst på trafikerade vägar = ett ögonblicks verk att hunden hoppar ut något meter och blir påkörd eftersom den inte syns i mörkret!

      Svara
  2. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    En av anledningarna att vi flyttade från Kvarnby
    Hade visserligen en 3 m bred ridslinga på åkern upp mot korset i Kvarnby med den 3-korsningen där som vi var tvungna att korsa var djirekt livsfarlig för atr ta sig till ridhuset. För att intd tala om utfaften på gården. Tur vi alltid var två och rustade till tänderna. Med reflexer och pannlampor både vi och hästarna

    Svara
  3. Nina Brynefall

    Helt otroligt hur många som tror att de är självlysande!
    Jag brukar grabba åt mig en näve reklam-reflexer när det finns tillgängligt (försäkringsbolag och banker har skålar med dessa i sina receptioner ibland) och har dessa liggande i bilen. När jag ser någon som knappt syns stannar jag och ger dem en reflex och ber dem bära den för att jag inte vill köra på dem!

    Svara
  4. Cia Wigström

    Det är därför det är så härligt med reflex modet som vi är så trendiga och har ute hos oss i vischan. Att ha varseljackor och reflexer påsytt på kläder och prylar är inget som någonsin kommer att störa funktion eller användbarhet.

    Svara
  5. Birgitta

    Som ett tillägg till hur konstigt folk resonerar kan jag berätta att ovan inträffade några hundratalet meter från en liten by som heter Björnstorp.

    För några månader sedan läste jag flera mycket indignerade inlägg från byborna på Facebook som handlade om hur de anser att många ”kör som dårar” genom deras by.

    Någon av dom hade kontaktat massmedia för att lyfta frågan osv.

    Mot bakgrund av bybornas åsikt om trafiken (=farlig) finner jag det ännu mer anmärkningsvärt hur DE SJÄLVA agerar.

    Låter förskolebarn cykla ensamma på vägen, går svartklädda med dito hundar utanför byn (ingen gatubelysning), powerwalkar med barnvagn på en 70-väg…

    Jag har vid 3 tillfällen sett 2 olika hundar (från olika hus) springa lösa (rymt) på vägen osv.

    Hade JAG bott vid denna farliga väg hade jag definitivt inte varit så slapp kan jag säga….

    Svara
  6. Anna

    Jag tror att många har svårt att greppa att de syns dåligt för de utgår ifrån vad de själva kan se där de går, och man ser ju ofta bättre i mörkret än vad man syns från en bil. Även fast de vet att man syns dåligt i mörkret så går det liksom inte in. Samma med cyklister, särskilt sådana som inte har körkort själva, de har ju bra översikt där uppe på cykeln så de förstår inte att bilisterna har döda vinklar och annat och inte ser dem alls lika bra.

    Svara
  7. Nina Brynefall

    Haha, när jag klädde på oss reflexerna ikväll kom jag på att JAG ju faktiskt blev utskälld ifjol höstas!
    Tömkörde i skritt längs vägen (villaområde på landet med orange gatlysen relativt tätt) hade reflexförbygel, benreflexer (bägge från Boett) och reflextäcke på hästen och reflexväst på mig själv.
    Blev omkörd av en bil som stannade 100 m längre fram med förardörren öppen.
    När jag närmade mig klev föraren ut och skällde ut mig efter noter för att jag inte var rädd om min dyra häst och inte hade reflexer!!!
    Jag stod där som en fågelholk och sa: ”Men det är ju det jag har???” viftade med västen och pekade på benen på hästen.
    ”Hrmpf, du syns då inte!!!”
    Då gick jag framför bilen och bad honom kolla ordentligt varpå han backade in på en gård och vände!

    Svara
    • Birgitta

      Jag måste ändå fråga varför du tvunget valde att tömköra i mörker, där bilar kör, oaktat reflexer.

      Reflexer skyddar ju inte mot ALLT och jag som själv tappade en häst vid tömkörning utomhus i dagsljus med hemska konsekvenser (många veckors boxvila, massa veterinärbesök osv) som kunde ha kostat hästen livet har valt långt säkrare alternativ sedan dess.

      Att tömköra utomhus ÄR en långt större risk än att både leda och rida hästen anser jag. Pga linorna om man tappar hästen.

      Svara
      • Nina Brynefall

        Vår väg är ”huvudled” till ridanläggningen; det ligger tre inackorderingsstall inom 500 m och ”folk” är ute och rider, kör och leder sina hästar på denna byväg ”hela dagarna”. Så det är speciella omständigheter och inte som att jag gör det i vilket bostadsområde som helst.
        Dessutom törs jag påstå att jag känner min häst såpass väl efter snart tjugo år tillsammans (!!! ) att jag vågar påstå att jag har stenkoll på vad han eventuellt skulle reagera på och kan gå fram och hålla i honom vid huvudet om det skulle behövas.

        Svara
  8. Jenny Hamberg

    En sak som många glömmer bort är att reflexer är färskvara. En reflexväst eller liknande blir betydligt sämre redan efter ett par tvättar.

    Svara
    • Annelie Magnuson

      Och – det finns ibland ingen logik i vilka reflexer som lyser bra – har tidigare testat reflexer tillsammans med stallkompisar, och den som lyste bäst var den på min otroligt uttvättade Mountain Horse ridjacka, och några nya benreflexer lyste jättedåligt. Så bra att TESTA!

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>