Skointervall då och nu

Hade en intressant diskussion med en hovslagare gällande skointervall.

Hen påpekade att det idag är mycket vanligare med tätare skointervall än det jag fick lära mig när jag började med hästar på 1800-talet.

Då hette det att en ridhäst behövde skos var 8:e vecka och det fanns så klart de som skodde med längre intervall än så också.

Givetvis förekommer det även idag men det är inte alls lika vanligt utan jag hör snarare att många skor var 6-7 vecka.

Själv skodde jag Vicke var 6:e vecka och gör likadant med Frenchie eftersom bådas hovar växer så pass att det behövs.

Hade jag varit gift med en hovslagare hade jag möjligen vågat slira på någon dag men eftersom jag bokar nästa skoning i samband med den pågående så vill jag inte chansa. Och jag skor hellre efter 5,5 än 6,5 veckor eftersom jag inte heller vill riskera en retlig tappsko dagar innan ordinarie skoning.

Hur ofta skor ni?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Mia

    Låter klokt! 8 v är oftast på tok för länge. Skorna är helt enkelt för små då men skulle tro att snålheten bedrar visheten i dylika fall. Sen finns det säkert hästar som klarar det men är det bra?

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror att det är jätteviktigt att ha en pågående dialog med sin kunniga hovslagare.

      Hästars hovar är ju olika och även till VAD man använder hästen.

      Jag vågar nästan inte skriva det men jag har vid något enstaka tillfälle inte låtit verka min ponny på 18 (!!!) veckor och som tätast verkas han var 12:e vecka.

      Men han går oskodd i en gräshage, rids aldrig och har granithovar. Och givetvis ses han över av min hovslagare som bedömer om han behöver verkas tidigare.

      Min tävlingshäst klarar inte mer än 6 veckor utan att ffa den ena framhoven flyter ut för mycket= skaderisk i förlängningen.

      Svara
  2. Cecilia

    7 veckor max för mina sen försöker vi dra ut på det med fullblodet för henne hovar växer så sakta.

    Svara
  3. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

    Det har varit allt från var 4:e vecka till var 9:de. Beror helt på hur mycket skor han sliter och hur mycket hovarna växer. Sommartid behöver han skos oftare men inte lika ofta på vintern osv. När han tävlade skoddes han var 4:e vecka hela tiden för då byter vi ju skor i mellan löp osv.

    Svara
  4. Kristina Stenzel Huke

    Förr var det var 8:e vecka, men nu för tiden är det var 7:e, och då behövs det.

    Svara
    • Anna Andersson

      Jag vet en hovslagarfru som lät sin kompis ringa till maken och beställa skoning till hovslagarfamiljens hästar . Hovslagaren blev inte jätteimponerad av deras tilltag.

      Nuvarande häst skos (av dottern till ovanstående hovis) på max 7 veckor på sommaren och 8-9 på vintern.

      Svara
  5. Alma

    Min skola ungefär var sjätte till åttonde vecka. Jag har inget bestämt men har det som en ram för hur ofta han ska skor. Någon gång då och då blir det var femte vecka och ibland händer det att det går 9 veckor emellan. Jag är rätt så flexibel i den frågan utifrån när hovis kan och mina samt hästens förutsättningar men skulle det krävas att han skos oftare skulle jag givetvis göra det.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>