Måndag- tussklippning

Man lär sig något nytt varje dag och idag lärde jag mig att denna blomma heter isbegonia (frågade på ett trädgårdsforum) och att den med lite tur/ skicklighet till och med kan får att övervintra inomhus.

Jag köpte mitt exemplar billigt på Bauhaus i somras och den ser fortfarande så här fin ut! Lever i stallet på natten för att inte bli dovhjortsgodis.

Efter en väderleksmässigt tveksam morgon har det varit härligt höst-soligt och jag genomförde ett fint pass på utebanan. Lite samlad galopp, en del byten och travskolor stod på schemat.

Jag passade också på att studera Frenchie i dagsljus eftersom belysningen i mitt stall är ganska svag.

Ett tips till alla som är nybörjare vad gäller hästklippning är att inte packa ihop klippmaskinen direkt efter avslutat jobb utan att titta över hästen nästa dag.

Jag, som är både petig och erfaren hittar alltid minst en större eller mindre tuss som jag tänker ”hur kunde jag missa denna” om och idag var inget undantag. 

14 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Nja…beror på var de sitter ! Jag vill helst inte se tussar under magen på hästen annat än när jag FRIVILLIGT STÅR på marken.
      Fast just idag var det faktiskt 2 små tussar på halsen och 2 mikroskopiska vid bakbenen !

      Svara
  1. Johannes

    Min nallebjörn, förlåt Islandshäst, är redan klippt 5 gånger i höst … första gången var i mitten av augusti.
    När jag blir rik ska jag köpa en riktigt bra klippmaskin … helst med tillhörande klippare.

    Svara
    • Birgitta

      5 gånger…..stackars dig!

      Hade jag ridit på min ponny hade jag högst troligt fått göra samma sak; han är enormt hårig. Bara hovskägget på ett ben innehåller mer hår än hela Frenchies man 🙂 🙂 🙂 .

      Men nu rids han inte så jag är glad att slippa klippningen för lika snäll som Frenchie är lika stor dramaqueen är ponnyn så jag ser framför mig hur jag hade behövt lägga timmar på att försöka få av all päls på en helt stirrig häst….

      Men han är så hårig att han svettas i hagen i några månader. Inte mycket men ändå….

      Svara
  2. Minstral

    Amen to that. Jag är ju en proffsklippare men även jag missar, men det händer typ aldrig.

    Svara
    • Birgitta

      Jag skulle inte kalla mig proffsklippare kanske men jag tycker själv att jag är noga och petig men brukar alltid/ oftast hitta något smått. Mycket pga dålig belysning och lite pga att jag inte har världens bästa syn…

      Svara
      • Minstral

        Nä enligt Jante får man ju inte säga så men jag är oerhört bra på att klippa, har man fuxar så är det bra att kunna. Det är såklart massor med saker jag inte är duktig på. Problemet är att jag verkligen avskyr att klippa.

        Svara
        • Birgitta

          Jo, jag är också ”oerhört duktig” eftersom jag är väldigt noggrann och det egentligen är väldigt lätt att klippa hästar tycker jag men precis som du tycker jag att det är väldigt tråkigt. Skulle därför inte kalla mig proffsklippare eftersom jag bara klipper min egen häst sedan flera år tillbaka.

          Men det beror väl på vad man lägger i ordet?

          För mig är en proffsklippare någon som mer eller mindre gör detta som sitt jobb och det kan jag verkligen inte påstå att jag gör.

          Men om man menar hur duktig man är så visst…då är jag en proffsklippare så länge man vill ha traditionella klippningar och inte det jag tycker är TRAMS, dvs diverse ”mönster” på hästen (hjärtan, blixtar och dylikt). Sådant har jag aldrig gjort så det vet jag inte om jag hade klarat att göra snyggt och vill inte heller hålla på med.

          Svara
  3. Maria

    En fråga, om någon av er duktiga klippare orkar svara: jag har klippt mina fålar själv i över tjugo år, alltid med kvalitetsmaskiner, alltså kända märken som kostat långt över 5000 är redan då. Men, oavsett märke så blir skären så himla varma, vad gör jag för fel? Jag lossar så att inte skären trycks i hop för hårt, men det hjälper inte. Känns inte schysst att lägga något kokhett mot hud, och då tar det evigheter om maskinen ska svalna mellan varven. Har frågat när jag lämnat in skär för slipning, men inget självklart svar. Och ja, jag vet att det finns kylspray, men hur gör alla andra? (Maskinerna är heller inte för svaga för uppgiften)

    Svara
    • Birgitta

      Jag klipper med en +20 år gammal Aesculap Econom som var en värsting på sin tid.

      Låter dock som en skördetröska….

      Har aldrig fått skären glödheta. Varma ja men absolut inte så att någon häst reagerat.

      Om du inte redan gör det så prova att spruta på olja/ 5-56 flera gånger (2-3) per klippning. Och se till att luft/ventilationshålen är fria från hår.

      Svara
    • Minstral

      Blir det för varmt är skären för hårt spända. Men skillnaden är försumbar mot kör de är för löst spända och maskinen börjar tugga. Så olika med olika maskiner, en gammal komaskin laval är mycket mer förlåtande än en häst dito. Gör så gott du kan, kyl skären så och då med iskall trasa.

      Svara
  4. Ingela

    Lämnar ämnet klippning och tar tag i belysning…
    Har du möjlighet att till ganska liten insats både arbetsmässigt och kostnadsmässigt.. att uppdatera till ”skarpare” belysning, så gör det!
    Så fantastiskt. På min loge hade jag belysning.. helt ok.. ”lite skumt” men.. belysning att fixa med foder od. När det var dags att byta en trasig så sattes det in en med högre lyskraft (jag har ingen aning om begreppen) och WOW! Bytte de andra också och det kändes som rena operationssalen. Så ”lyxigt” liksom. Och samma sak i stallet, bytte något lysrör där.. som också var starkare, så nu vill jag ändra alla även där…

    Svara
    • Birgitta

      Kan tänka mig känslan! Jag gillar när det är rejält ljust.

      Har dålig koll på vad det är för belysning i stallet, dvs om jag lätt hade kunnat få den bättre och den är egentligen tillräcklig.

      Men när/ om ett lysrör går sönder ska jag kolla upp det!

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>