Fredag- kärringhandtag

I samband med att jag köpte tyglarna jag berättade om igår började jag också snegla på dessa ”kärringhandtag”.

Dels för att jag tyckte att de var ovanligt snygga (har sett att en del använder gamla sporr-remmar tex) och förhållandevis billiga och dels för att en vän nyligen hade berättat att hon använde sig av ett sådant när hon tränade på travökningar.

Själv kände jag inget behov av handtaget vid just ökningar som Frenchie har relativt lätt för men däremot har han även lätt för att göra sina sidokast om han blir skrämd och då skadar det verkligen inte att ha något att hålla sig i tänkte jag.

Sedan denna tanke kom för mig har ju Frenchie ordinerats uppsutten skritt och eftersom jag gärna vill kunna vara i skogen och inte i mitt pytteridhus så åkte en kärringrem på idag!

Vi får väl se hur pass den hjälper mig i ”skarpt läge”(på dagens timmesrunda var gossen tam) men bara att ha den inger mig ett större lugn faktiskt.

Och det är lustigt för när jag frågade om handtaget på en Facebooksida för +50-ryttare visade det sig att det är hur många som helst som använder dom. Själv har jag aldrig gjort det tidigare men antingen är dagens montering ett tecken på att jag nu officiellt är en dressyrkärring eller bara klokt försiktig 🙂 !

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sanne Holmgren

    Sån skaffade jag till min tidigare häst, en riktig bocktant.. superbra och lätt att använda.

    Svara
    • Åsa

      Riktigt bra grej att ha om man rider med barbackapadd!
      Åtminstone tycker jag att det är väldigt skumpigt när man går från galopp till trav.
      Jag köpte ”ridskolerem” (?) på Hööks för typ en femtiolapp förra året

      Svara
  2. Petra Milton

    Använder iofs en nosrem, men den har räddat mig måååånga gånger när Wille blir rädd och kastar sig runt.

    Svara
  3. Jenny Gustafsson

    Hm, kanske man skulle ha
    Har så smått börja rida in min unghäst
    Var hittade du den?

    Svara
  4. Smurfan

    Har aldrig hört uttrycket ”kärringhandtag”! Är upplärd sen min första unghäst för ca 30 år sedan att sådana handtag används vid inridning och vid ridning av hingstar. (Alltså situationer som ansågs ha högre risk.) Jag gjorde mitt handtag av ett begagnat hundhalsband i läder.

    Får man ha sådant handtag på tävling?
    Minns en hetsig debatt som var för mååånga år sen om en ponnyryttare i dressyr som hade ett sånt, (därför att hen red hingst), och blev anmäld av övriga tävlande för otillåten hjälptygel! Minns tyvärr inte så mycket mer än så, men det verkade vara oklart det där med handtag eller inte, för vuxna elitryttare använde handtag utan att någon sa något.

    Svara
    • Birgitta

      Det korrekta namnet är väl sadelhandtag men jag skojade till det lite och de kallas lite skämtsamt allt möjligt bland hästfolk verkar det som.

      Enligt en dressyrtävlande vän får man ha handtag på sadeln vid tävling men ej hålla i det.

      Edit: kollade TR och så här står det:

      1.6.1. Säkerhetshandtag är tillåtet på sadeln som en säkerhetsutrust- ning. Handtaget ska vara fäst vid sadelns framvalv i de båda förbygelringarna.

      Vet dock inte vad ”straffet” skulle bli om man höll sig i handtaget vid tex en travökning? Avdrag med 2 poäng som vid felridning eller att man blir utesluten?

      Svara
      • Minstral

        Jag kör med handtag. Min tränare rekommenderar det och så även Kyra för alla åldrar. Vid tävlingar fuskar jag och greppar med lillfingret, men då kan man inte ha så långt handtag som du har. Jag har en nosrem som är mer diskret. Ditt är verkligen ett jättehandtag enl mig.

        Svara
        • Birgitta

          Detta handtag är 43 cm långt och passar vid uteritt tycker jag då jag gärna vill rida på halvlånga tyglar OCH hålla i handtaget samtidigt.

          Jag har även ett kortare från samma företag; det är 34 cm och lämpar sig nog bättre till dressyrridning.

          Man kan absolut ha en nosrem men dessa tycker jag är mer estetiskt tilltalande eftersom man kan välja färg på lädret och vilken metall man vill ha på spännena. Och priset, 189:-, är överkomligt.

          Svara
      • Birgitta

        Men frågan är vad ”straffet” blir om man håller sig i det vid tex travökningar?

        En vän TROR att man får -2 som vid felridning.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>