Cykla med sadlad häst- why?

Ibland kan jag faktiskt förstå att andra i trafiken blir irriterade på oss hästägare.

Jag och Henrik är ute och kör och ser några bilar stå bakom en häst på en smal väg.

De passerar sedan hästen långsamt och när vi är framme vid den ser jag att en kvinna leder den sadlade hästen i ena handen och en cykel i den andra.

Jag säger till Henrik att kvinnan kanske fångat hästen som kastat av sin ryttare så han stannar och jag springer ut.

”Har den kastat av”ropar jag till kvinnan.

”Jag har varit på hoppträning och nu ska jag cykla hem” blir svaret ?!?!

Vad säger man?! 

Varför leda cykel OCH häst på en 70-väg när man kan skritta?!?! Förklara gärna om någon fattar!

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria

    Jag fattar!

    Skulle aldrig rida på 70-väg, men är det enda vägen hem så skulle jag också cykla/ ta moppen och hästen på släp. Känner mig tryggare i att korrigera eventuella kast etc från marken, plus att om jag cyklar/ moppar först går hästen som en gammal ridskolekamp efter, på ryggen kan det bli skrämselhicka. Sedan är vi alla olika, vet många som tycker det är enklare att reda ut situationer uppsutten. Jag tycker tvärtom, och har inga problem att sköta cykel/moppe också. Sedan hade JAG inte gjort någondera på en 70-väg, om det inte var en i obygden med väldigt lite trafik, men det är ju tur att man är olika även där.

    Svara
    • Birgitta

      Jag känner mig också ”säkrare” från marken men då till fots. Jag är kanske för ovan vid att cykla men för mig hade det blivit vingligt och med risk att hästen sprang på cykeln= jag föll till marken.

      Sedan HAR jag cyklat med häst fast inte jätteofta men då har hästen dels varit stensäker (skulle aldrig göra det med Frenchie vars ”grej” är just sidokast) och dels har jag gjort det på tex ensliga grusvägar.

      Svara
  2. Maria

    Kan som anekdot berätta att när jag bodde i Skåne bodde jag nästan granne med en fd (väldigt fd) OS-ryttare i … ja, så klart dressyr. För mig är det viktigt att min unghästar har fått komma ut och se sig om i världen, bygga kondis och jag hade heller ingen att rida ut med, så innan de var säkra tog jag hästen på släp på moppen (ja, jag var vuxen) och gav oss ut i lunkande takt. Kortare travsträckor också ibland. (Jag höll ju på och fuskade i western också, så de var hårt tränade i att hålla sig bakom mig ”No matter what”.) I alla fall moppade vi i lugn skritt förbi hennes gård en gång, den allmänna vägen går kanske 2-300 meter från den närmsta byggnaden, pyttehagarna såg man inte ens. Men ut kom tanten, rasande som ett bi och lät meddela att hon skulle fota oss och skicka in till Ridsport (tidningen) för det var så dålig hästhållning (oklart vad som var dåligt i hästhållningen, att hästen fick komma ut och röra på sig, att den kunde gå bakom mig eller att den fixade mopeder?) och AAAALLA skulle minsann skriva in och tycka att det var jättehemskt. Och föresten blev hennes hästar rädda. (Ingen häst kan vare sig ha sett eller hört något, för min kuse var oskodd, vi lunkade just för att inte störa, mopeden lät som mopeder gör och det var en bit till gården). På frågan om vad hon menade fick jag svaret att man leder hästen eller är på banan. Jag försökte argumentera att om jag skulle leda skulle vi ha kommit en pytteliten bit mot nu, det är nyttigt att komma ut och se sig omkring för unghästar och jag har ingen som kan gå först, förutom jag själv. Men nej, det var fruktansvärt och alla skulle tycka det också, speciellt Ridsport.

    Som sagt, det är tur att man får tycka olika. Och hon har ju onekligen lyckats bättre i tävlingssammanhang än jag, så hon har säkert sina poänger. Och nej, jag skulle inte moppa med alla hästar.

    Svara
    • Helen

      ”man leder hästen eller är på banan”
      Vi råkade dock ut för en skräckupplevelse för ca 10 år sedan när vi glatt gav oss ut på våra fantastiska grusvägar, jag o kompisen o våra väldigt säkra hästar. Hörde ett märkligt skrapande ljud och klapprande hovar som sprang väääldigt fort. Kompisen kastade sig av sin häst, jag sitter kvar o undrar vad som händer. Vad får vi se – jodå en travhäst i fullt sken med vagnen på sned, den sprang typ 2 mil på trafikerad grusväg o sedan asfalt, gjorde en snäv vänstersväng o sedan rätt in i en paddock. Sicken tur

      Svara
      • Birgitta

        Huuu….visst är det otäckt när en ridhäst kastar av sin ryttare men jag tycker ändå att en lös häst med sulky efter är ännu värre!

        Svara
  3. Frida

    Låter onekligen både dumt och farligt. Hade varit betydligt säkrare att sitta på eller leda, vad ska cykeln vara bra för? Ser bara framför mig alla scenarier där både ryttare och häst skadar sig. Bara mer skit att trassla in sig i, tur att bilisterna i alla fall verkade passera lugnt och sansat, är ju inte alltid de gör det.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>