Ett avtal som inte levererar


Jag har sedan många år tillbaka så kallat Frisktandvårsavtal med Folktandvården.

I teorin ett fördelaktigt sätt att betala x kronor varje månad för att därefter ha gratis tandvård vid behov (något förenklat).

Under pandemin fick man, om ni kanske minns, inte besöka Folktandvården annat än om det var något akut men vi med avtalen skulle betala varje månad ändå….betala för en tjänst vi inte fick utnyttja.

Nåväl…under en pandemi kan man absolut ha förståelse för ovan men nu kommer vi till dagens läge:

Det råder/ har rått brist på personal inom Folktandvården vilket per se ger färre möjligheter för de som önskar tandvård att få densamma.

Jag har av tandläkare bedömts vara berättigad till tandhygienistbehandling var tredje månad men har inte kallats.

När jag själv har ringt så sägs det bara att ”jag får vänta” pga ovan.

Jaha…så jag ska vänta på en behandling som jag behöver men jag ska lik förbannat fortsätta att betala för avtalet varje månad!?!

Ja, det var ju en smart affärsidé; ta betalt för en tjänst som man sedan inte levererar.

Jag kan ”så klart” säga upp mitt avtal och försöka hitta en privatpraktiserande klinik och så kanske det kommer att sluta men jag tycker att detta är ett bedrövligt sätt att hantera en viktig fråga.

Igår ringde jag igen för att höra hur det går med tiden jag väntar på och personen i receptionen kunde inte ge mig något annat besked än det jag redan fått tidigare; ”vänta”.

Jag surnade till efter samtalet och bestämde mig för att maila klinikchefen och det jag skrev var en förkortad version av detta inlägget.

Och därefter hände PRECIS det jag trodde skulle hända:

Jag skickade mailet 8.02 och 13.30 plingade det till i min telefon; en tid hade plötsligt materialiseras och var skickad via sms.

Jättefint och bra ”så klart” eller?

Ja, det var så klart bra för MIG personligen men jag är sååå trött på att de som antingen ”har truten med sig” eller är duktiga på att formulera sig i skrift får en gräddfil.

Vad händer med de som är tysta och väntar på sin tur utan knot? Tja…de får just VÄNTA och som i detta fallet betala för en tjänst som de inte får åtnjuta inom avtalad tid utan gud vet när i stället.

20 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Ja du gick ju före en annan i kön. Vi har samma inom psykiatrin, de som skriker högst får snabbast tid. Hade vi inte haft alla de som skriker högst hade vi kanske haft en chans att avverka köerna.

    Svara
    • Birgitta

      Förstår att man kan reta sig på att de som skriker högst får hjälp snabbast men däremot förstår jag inte hur du kan få det till att köerna skulle bli kortare om jag inte hade tagit någon annans tid?

      Ponera att det finns 5 personer i en kö.

      Du är nummer 1 och jag är nummer 5.

      Jag blir kallad innan dig.

      Det KORTAR ändå inte kön utan ändrar bara turordningen.

      Svara
      • Minstral

        Ja du, tänk om det varit så enkelt. Det är det inte. Det kan vara så att du i kön inte har akuta besvär och faktiskt kan vänta längre men skriker högst och får komma till fastän du kunnat vänta längre. I och med köerna inom vård och tandvård så inventerar man kölistorna för att hjälpa dem som behöver det mest först, men pga att personer, liksom du, minsann hävdar sin rätt till återbesök så har vi aldrig en chans. Har du så dålig tandhygien att du måste gå flera gånger om året? Då är mitt tips att läsa på om hur du sköter dina tänder.

        Svara
        • Birgitta

          Som du kanske vet är tandstatus delvis ärftligt och precis som en del har tunt hår, blir skalliga snabbt, har lätt för att gå upp i vikt osv så bildar olika människor tandsten olika lätt.

          Jag är mycket noga med min tandvårdsrutin numera men bildar ändå tandsten snabbt. Därav att tandhygienist hjälper till att få bort detta.

          Om detta inte sköts riskeras tandlossning, ett dyrt och smärtsamt problem jag gör allt för att förhindra.

          Svara
      • Minstral

        Förtydligande – bara för att du betalar in per månad på en ”tandvårdsförsäkring” innebär ju inte att du är berättigad diverse tider. Det innebär att du betalar pö om pö istället för allt på en gång och att du då slipper betala vad det egentligen kostar. Tro mig, det du betalar per månad kommer inte upp i den reella kostnaden. Förstår inte varifrån du har fått att du skulle vara prioriterad i kön?

        Svara
        • Birgitta

          Har du själv frisktandvård eftersom du uttalar dig så tvärsäkert?

          Jag har haft det i säkert 10 år så jag tror jag vet vad jag pratar om.

          Frisktandvård kan jämföras med en hästförsäkring. Du betalar varje månad men kanske aldrig utnyttjar en krona av den eftersom din häst håller sig frisk. Eller så får du göra en buköppning för 100.000 4 månader efter att du försäkrat din häst. Tandvård är idag dyrt om det vill sig illa och jag har därför valt detta alternativ.

          Och det säger väl sig självt att om man betalar för något så ska man få det inom det intervall som är beslutat.

          Tänk om du betalade din hästförsäkring men sedan inte fick göra en hältutredning förrän efter 3 månader för att din klinik inte hade lediga tider? Då hade du gått till en annan klinik, eller hur? Samma sak borde Folktandvården erbjuda. Tycker jag.

          Svara
  2. Anna

    Det här kommer säkert göra en del personer sura men jag har varit med om väldigt många gånger att personer som inte har kompetens eller behörighet för att ställa diagnoser (läs: sjuksköterskor/barnmorskor) tar på sig att bestämma vilka som behöver vård och inte. Ett riktigt skräckexempel är när min väninna ringde vårdcentralen och berättade att hon mådde psykiskt oerhört dåligt sedan en tid tillbaka och får svaret från sjuksköterskan ”ja alla kan vara lite ledsna ibland, du får prata med en vän”. Min kompis orkade givetvis inte stå på sig, redan att ringa och be om hjälp överhuvudtaget var jättejobbigt för henne. Själv hade jag en långdragen lungsjukdom under några år och behövde därför gå på regelbundna besök för lungröntgen, men varenda gång jag ringde för att boka in nästa besök så var det någon sur sjuksköterska på telefon som snäste att ”vi har faktiskt många sjuka patienter, du behöver väl inte komma så ofta”. Min vårdplan var satt av överläkaren på lungmottagningen, det var ju liksom inte för mitt eget höga nöjes skull som jag ville gå dit och det känns ju sådär att en person som inte har någon som helst kompetens att avgöra vilken vård jag behöver bestämmer sig för att börja göra egna prioriteringar för att jag inte verkar ”tillräckligt sjuk” (jag blev frisk men vissa med samma sjukdom behöver så småningom nya lungor).

    Svara
    • Birgitta

      Ja, att ha superkompetent personal ”i frontlinjen” och sköta bokningar, rådgivning osv är superviktigt!

      Så vida man inte är hypokondriker eller lider av Münchhausens syndrom brukar man inte vilja uppsöka sjukvård/ tandläkare för skojs skull utan för att man har ett behov, ffa om behovet konstaterats av läkare/ tandläkare.

      Svara
    • Minstral

      Fast det handlar ju om en helt annan sak. Det kommer alltid bli felbedömningar, tyvärr. Men man måste ändå göra prioriteringar.

      Svara
  3. Minstral

    Det du beskriver i ditt inlägg är två skilda saker. Din tandläkare har rekommenderat dig att gå till tandhygienist var tredje månad. Detta hade ju hen gjort oavsett hur du betalar. Bara för att du råkar ha en försäkring innebär ju inte att du prioriteras. Det är tråkigt med vårdköer men det har som sagt inget med din försäkring att göra.

    Svara
    • Birgitta

      Du förstår inte vad det är jag tycker är fel; att man erbjuder en tjänst som man sedan inte kan leverera i tid!

      Ta bort möjligheten till frisktandvården om köerna gör att man inte kan få behandlingar i tid.

      Alla får vänta ja men vi med avtalen betalar VARJE månad, de utan avtal betalar när tjänsten levereras! Ser du skillnaden?

      Svara
      • Birgitta

        Förtydligande exempel till Minstral samt eventuella andra som inte förstår vad jag menar med mitt inlägg.

        Siffrorna är avrundade för enkelhetens skull men ändå hyfsat i paritet med faktiska kostnader:

        Om jag betalar 500:-/ månad i frisktandvård och får de kvartalsvisa tandhygienistbehandlingarna à 1500:-/ gång har jag betalat 500*12= 6000 kronor och behandlingarna skulle ha kostat 1500*4= 6000.

        Om jag i stället, och pga ”vårdkö” bara kallas 2 gånger/ år (som det mycket väl skulle kunna handla om i mitt fall) betalar jag fortfarande 6000 men kostnaden för behandlingarna uppgår till 3000.

        Jag har ju valt detta avtal utifrån min egen kännedom om min tandstatus och mina behov liksom den som väljer en försäkring väljer formen för densamma utifrån SINA behov.

        Sedan ska det tilläggas att mitt avtal även täcker tex tappade plomber, avbitna tänder och dylikt (inget jättemärkligt scenario om man är +55) men dessa eventuella skador är inget jag kalkylerar med utan bara tandhygienist-besöken.

        Svara
      • Minstral

        Fast nä, det är inte så det funkar. Du väljer ju att betala varje månad. Detta kan gagna dig men det behöver inte göra det. Precis som en hästförsäkring. Jag väljer att betala varje månad för att inte riskera en dyr klumpsumma. Men det kan vara så att jag hade tjänat mer på att inte ha en försäkring.

        Svara
        • Birgitta

          I mitt fall med 4 tandhygienist-besök per år (som det har varit i flera år) så gagnas jag även om jag ”bara” utnyttjar detta och inget annat. Men vi släpper detta nu för vi kommer ingen vart i denna diskussion där du verkar tycka att det är ok att erbjuda avtal utan att kunna hålla ordinerade tider medan jag inte tycker det.

          Svara
          • Minstral

            Det är inte ett avtal om att erbjuda ordinerade tider. Det är en försäkring. Visa gärna var det står att det är avtal om att du ska erhålla ordinerade tider.

          • Birgitta

            Hur många tror du hade tecknat Frisktandvård om det tydligt stod något i stil med:

            ”På grund av att det kan råda personalbrist eller finnas kö till olika tandvårdsbehandlingar kan Folktandvården inte garantera att den behandling du ordinerats kan ges inom föreskriven tid/ intervall utan du kan behöva vänta utan att vi kan meddela dig NÄR behandlingen kan genomföras”.

            Och vi talar här om ”simpel” tandhygienist-behandling, inte avancerad hjärnkirurgi som tar flera timmar och involverar x personal.

  4. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Ja jösses
    Förmodar att du från början indelats i en viss kategori pga ditt tandstatus och därmed debiteras en viss summa per månad. Vad jag vänder mig mot är att de som aldrig eller högst sällan behöver avancerad tandvård i form av lagning, rotfyllning eller ngn krona har under 1 år betalat långt över sin normala årsbehandling. Låt säga att en normal årskontroll inkl rtg och tandsten kostar 12-1300 och 2 årsbesök skulle ge dig en kostnad på lite mer än en 100 lapp. Tyvärr så är minibeloppdt på en s k tandvårdsförsäkring långt över
    detta belopp och de som behöver avancerad tandvård får ingen försäkring
    eller får betala ett mycket högre belopp oavsett om du behöver nyttja det ett visst år eller ej. Vet att tillgängligheten på FTV är katastrofal sedan länge och om du har ett avtal om regelbundet tandläkarbesök så är det inte tandläkaren du träffar varje gång utan tandhygienisten som avgör om du behöver träffa tandläkaren. Vissa kliniker kallar endast sina pat. till tandläkare vart annat år o däremellan endast tandhygienisten. Du betalar ändock som om du går på regelbundet tamdläkarbesök.
    Så ja kontentan av det hela är att har du någorlunda bra tandstatus förlorar du på en sådan försäkring. Har du sämre kan det ev löna sig.
    Privat betalar du ju vad det kostar vid varje besök och oftast bokas ny tid för nästa besök redan när du är där.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, du har ju jobbat med tandvård i ”tusen år” så du borde veta .

      Och jag ska vara ärlig och säga att jag har haft lust att säga upp avtalet flera ggr för jag har aldrig hål eller har behövt några dyra lagningar men är dumt skrockfull och ”vågar” liksom inte ändra något för då kan man ge sig fan på att jag kommer att drabbas av allt möjligt svindyrt.

      Därför jag aldrig petar i mina djurförsäkringar heller…..

      Svara
      • Gunilla Leonardsson-Ohlsson

        Fast idag får man va om sig o kring sig…. fast gäller ju inte hästförsäkringen naturligtvis

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>