Jakten på det försvunna fodret

Jag, som är väldigt aktiv på sociala medier i allmänhet och Facebook i synnerhet ser en markant ökning av annonser där desperata hästägare söker hö/ hösilage pga den på många håll väldigt torra våren och så här långt även sommaren om jag jämför med tex förra året.

Och i spåren av detta har även lurendrejerierna börjat!

Jag hoppas VERKLIGEN att foderköpare lärde sig något av foderkrisen 2018; framför allt att inte köpa foder från utlandet med förskottsbetalning!

Jag skulle i alla fall aldrig göra det!

Att köpa på detta viset från Sverige skulle jag förvisso inte heller göra men här har man kanske i alla fall en teoretisk möjlighet att ”jaga” ett företag/ privatperson som lurat en vilket jag skulle bedöma som lönlöst med ett utländskt företag.

Bäst är så klart om man kan ta referenser och det optimala innan leverans är om man kan få köpa en bal att ”provfodra” med, i alla fall om man har kräsna hästar.

Nu fattar jag att detta inte är görbart i många fall men går det så….

Kan man få en analys är detta så klart också bättre än att köpa på vinst och förlust men tyvärr är jag även lite misstänksam och litar inte till 100% på analyser som andra låtit göra, i alla fall om man inte känner/ litar på foderproducenten.

Jag undrar än idag över en analys jag fick se på ett foder jag gav till Vicke för x år sedan….

På pappret var det värden av sällan skådat slag, i verkligheten rasade han i vikt på några veckor. Just sayin….

Kanske är det värt att själv skicka in en analys även om det kan kännas lite som att ”det är dags att pissa till kvälls när halva natten är gången”, dvs har man väl köpt x ton av ett foder som man sedan får tillbaka en kass analys på så är det inte så mycket att göra mer än tillskottsfodra? Man kan ju inte lika gärna skicka tillbaka fodret?

Ja, vilka överenskommelser som känns ok för en själv kan man just bara själv avgöra och ett år som detta kanske man får inse att man varken kan vara kräsen eller komma med diverse krav?

Jag valde tex själv att både köpa större balar än jag egentligen ville ha och att få fodret oanalyserat eftersom övriga villkor var så pass bra.

Eller så får man ha is i magen och hoppas på bättre andra eller rent av tredjeskördar? Sommaren är långt ifrån slut så klart och Sverige är ett väldigt avlångt land 🙂 .

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Magdalena Haupt Eriksson

    Faktiskt lönade det sig för mig ett år att slänga hela storbalen och köpa nytt än att tillskottsfodra så proteinet täcktes.

    Svara
  2. Minstral

    Jag är mest rädd för att vi ska få in invasiva arter i både flora och fauna. Jag kan heller inte förstå varför man inte byggt upp ett lager under de gynnsamma åren. Halm, hö och hösilage håller länge. Vi har bunkrat och står inte utan. Många ringer till oss i panik nu och efterfrågar. Men vi har fått lika dålig skörd som andra men har massor kvar sedan i fjol.

    Svara
    • Birgitta

      I många fall förstår jag dig.

      Har man eget stall borde man i de flesta fall ha möjlighet att ha bättre framförhållning och det kan jag bara hoppas att folk generellt har och att det är de enskilda hästägarna med 1-2 hästar som har planerat sämst.

      Står man inackorderad men köper eget foder är ytan man får ha sitt foder på ofta begränsad, med all rätt.

      Själv har jag enorma ytor, ffa utomhus så jag skulle i teorin kunna lagra foder för minst 10 år till mina hästar (helt sant).

      Jag HAR strö för minst 1 år till ponnyn även om jag inte tar in ett halmstrå i år och spånpellets för kanske ett halvår om något skiter sig med snickeriet.

      Ensilage har jag till november/ december- jag köpte allt som en bonde hade kvar förra våren.

      Men det är så klart för många (de flesta?) en ekonomisk fråga också; man kan inte köpa foder för väldigt många tusen per gång.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>