Jag kör med sax

Ur tidningen Ridsport härom dagen:

Brukar du rycka eller klippa din hästs man?

En amerikansk professor i djurvälfärd uppmanar hästägare att se över hästens reaktion när manen rycks, och kanske gå över till trimkninv eller sax.

Det är inte tillåtet att klippa eller på annat sätt avlägsna hästens känselhår, eftersom hästen behöver dessa för att orientera sig. Enligt amerikanska professorn i djurvälfärd, Suzanne T Millman, är det nu dags att se över ryckning av man.
– Det är inget jag vill förbjuda, säger hon till The Chronicle of the Horse, men mantrimning höjer pulsen, så jag vill uppmana hästägare att lyssna till sin häst och se över dess reaktion.

Om hästen slår med svansen, gnisslar med tänderna eller försöker dra sig undan kan rutinerna behöva ändras.

Ett råd är att låta bli ryckning och använda trimkniv eller sax. Ett annat är att sprida ut ryckningen över flera dagar, särskilt om det är en lång man som ska kortas ner rejält, och att bara rycka ett fåtal hårstrån i taget.
– Det är lämpligt att börja vid manken, det verkar de flesta hästar tycka om. Oftast är de mer känsliga uppe vid nacken och då är det bra att bara ta ett litet område i taget där och sedan gå tillbaka till manken.

Manens uppgift är att avlägsna flugor och andra insekter, genom att hästen skakar på huvudet. Om manen rycks ner måste hästen i stället få hjälp genom flugspray och flugtäcken.

Text: Ingrid Andersson”

När jag var tonåring ansågs det som ”fusk” att klippa en hästs man eller så gjordes det så fult att det måhända avskräckte andra?

Själv slutade jag rycka mina hästars manar för ”tusen år sedan” och jag tycker de ser helt ok ut trots allt.

Minns såväl mitt sto Décima som var världens snällaste med i princip allt men som blev helt galen om man försökte rycka hennes man.

Hon sprang över stallgången och jag insåg snabbt att en häst som är så snäll med allt annat (även att klippa) inte skulle göra på det viset om hon inte upplevde ett rejält obehag.

Så jag försökte inte rycka manen mer utan klippte den utan minsta problem.

Jag kan fortfarande rycka bort enstaka tussar men ärligt talat händer det nästan aldrig och som sagt; JAG tycker sax går lika bra.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Jag tycker att de flesta hästar verkar tycka det är obehagligt att ryckas (även om en del verkar gilla det). Minns när jag var ung att om hästen inte gick att rycka så klippte man ibland stubb i stället, särskilt på ponnyer. Det tycker jag mest att man ser på fjordingar nuförtiden.

    Jag tycker att en klippt (liggande) man ser helt okej ut och om man tycker att den blir lite väl tjock så finns det ju trimknivar/saxar som kan tunna ut. Faktiskt kan jag tycka att en stubbad man kan vara ganska fint också på vissa hästar om den är fint gjord.

    Svara
  2. Minstral

    Jag tycker det blir snyggast att rycka, Misty och Diego sa varken bu eller bä när man gjorde det. Diva hatar det så då gör jag det inte såklart.

    Svara
  3. LenaB

    Jag använder trimkniv och har gjort i massor med år nu, tycker det fungerar bra.

    Svara
  4. Frida

    Smidigare och mindre plågsamt att klippa. Brukar klippa av manen rakt av först, tunna ut med en trimsax och sen klippa med saxen rakt upp i topparna så slipper man den där avklippta pottfrisyrstilen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>