Tips mot kolik vintertid

(bilden är från i februari)

Så här i värsta vintertiden gör kombon ”noll motivation att rida hos vissa” , fruset vatten och knöggliga hagar där hästarna inte vill röra sig i onödan att risken för kolik ökar. Hästarna får inte tillräcklig motion och parat med lite uttorkning så kommer ibland magont som ett brev på posten.

Man är så klart aldrig garanterad någonting här i livet (om det vore så väl….) men jag har några tips på vad man kan göra för att i alla fall känna att man gjort vad man kunnat för att hålla koliken borta:

1. Motionera hästen dagligen och undvik vilodagar. Ju mindre hage och/ eller hagtid desto viktigare är motionen. Min tidigare ponny och nu Bibbi går ju enbart i hagen men dels är den hagen stor och dels är den byggd i en backe så det blir en form av motion av att bara gå upp och ner i den några gånger.

2. Erbjud vatten i hagen. Ingen av mina hästar vill dricka i hagen annat än i undantagsfall (läs: på sommaren) och oavsett temperatur på vattnet men ha i alla fall lite RENT vatten stående ”ifall att”. Dricks vattnet upp så fyll på mer.

3. Ge morötter. De säljs under denna tid i storsäckar på tex Granngården och alla hästar äter dom. Saftfoder är bra för att hålla igång magen. Och håll inte på och snåla som en del jag sett gör och som ger hästen 2-3 morötter om dagen för att sedan slänga halva säcken eftersom morötterna hunnit mögla utan ”ös på”. Du kan utan problem ge i vart fall 1-2 kilo morötter om dagen (mer också).

4. Blötlägg allt kraftfoder. På det viset får hästarna i sig extra vatten. Och om du inte rider som vanligt så dra ner på kraftfodret rejält/ ta bort det helt.

5. Gör egen mash. Den mash som säljs för dyra pengar marknadsförs bland annat som ”ett foder för att få i hästen mer vätska” och visst ser den god ut med oftast olika färger på innehållet i påsen. Och ”alla” hästar äter mash. Men; vill du komma billigare undan så gör du egen mash genom att helt enkelt blötlägga hästens ordinarie kraftfoder rejält (se punkt 4). Har du en ”gam” som äter allt kan du ge betfor och/ eller kli som båda är långt billigare än ”köpe-mash” men ingen av mina hästar (har dock ej provat med Bibbi) vill ha den numera sockerfattigare betforen annat än om den är extremt utblandad med annat som är godare.

6. Annat du kan ge som är bra mot kolik men som inte alla hästar ”går på” är matolja och linfrökaka. Linfrökaka kan man köpa i storsäck och det är ett förhållandevis billigt foder (Frenchie äter det torrt året runt). Oljan köper du i en vanlig mataffär och det finns enligt mitt förmenande absolut ingen anledning att köpa den svindyra oljan som säljs hos foderhandlare (linfröoljan tex). Tänk på att vänja in hästen gradvis vad gäller olja men att ge typ 1 dl om dagen vill jag påstå är ”varken hackat eller malet”. En vuxen häst kan i alla fall få 3-5 dl efter invänjning och uppdelat på 2 mål. Matolja är för övrigt bra för att göda upp magra hästar och något jag gav Bibbi de första månaderna.

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Nina Brynefall

    Finns det ”folk” som INTE har vatten åt hästarna i hagen???

    Vill även tipsa om melassvatten.
    Ja, det är väldigt koncentrerat socker, men en halv dl melass upplöst i 5 – 7 l varmt vatten (lös upp i hetare vatten och späd eftersom) är ingen katastrof om hästen inte är fångkänslig eller har problem med tänderna. Melass är dessutom milt laxerande.

    Jag har fått lära mig att linfrökaka ska blandas med hett vatten för att det för magslemhinnan gynnsamma slemmet ska utvecklas, men den Granngården säljer kanske är preparerad på något sätt?

    Har aldrig sett fodermorötter på Granngården här, så jag kollade på deras hemsida.
    Verkar inte finnas i någon butik från Gävle och norrut…
    Som tur är finns det en ekobonde här som säljer sådana på REKO-ringen. 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Bra tips vad gäller melass. Väldigt drygt om man köper en 5-litersdunk.

      Nej, linfrökaka behöver inte blötläggas. Och man ger bara några deciliter åt gången (1-5).

      Svara
  2. Nina Brynefall

    Jag har gett linfrökaka som proteintillskott i uträknad foderstat i många år, men köpte det då i 20 kg säck på Fodercentralen och det var i ”pulverform”.

    Svara
  3. Elizabeth Torrisi

    Mata era hästar. Ser för många som går ute 10-12 Tim utan mat. Då är de hungriga när de kommer in o vräker i sig mat. En häst ska äta ” dygnet runt” ( vilket ibland ger andra utmaningar).

    Svara
    • Birgitta

      Ett stort WORD på den kommentaren och jag blir rent ut sagt förbannad om du menar att du ser hästar ute i så många timmar utan mat! Hur fan tänker man?
      Inte nog med att hästar ALDRIG bör vara utan mat så länge, vintertid gör ätandet även att de håller värmen.

      Jag ger mina hästar både frukost och lunch ute fast de bara är ute 9 timmar just nu.

      Frukost för att de ska komma ut så tidigt som möjligt, få äta i lugn och ro och kunna slabba med kraftfodret ute.

      I vissa stall är det ett sådant stirrande på morgnarna att en del hästar inte hinner äta upp (så var Vicke i perioder) och att då stå utan mat i många timmar är absolut inte ok!

      Svara
  4. Anja K Phersson

    Har en bekant som stod på ett ställe där det var förbjudet med både vatten och foder i hagen………med argument att hästarna ” klarar sig”. Man skäms å deras vägnar

    Svara
    • Birgitta

      Att inte ens få ha vatten i hagen är så urbota korkat så det finns inte.

      Vad gäller foder vet jag ett stall där man iaf tidigare inte fick lägga ut foder med motiveringen att det trampades ner, blåste bort, gick till spillo helt enkelt. Där var hästarna ute 7-8 timmar/ dag så de klarade sig men inget jag alls tycker är optimalt.

      Svara
      • Anja K Phersson

        Det är obegripligt, men vet flera stall som inte lunchfodrar….de klarar ju sig….eller ger sista givan hö vid 21, frukost vid 7 och de står på spån

        Svara
        • Birgitta

          Jag brukar som skräckexempel berätta hur det gick till på min ridskola för ca 30 år sedan: morgonfodring vid 7-7.30, sista högivan 15.00 (!!!) och sista kraftfodret 15.30-16.

          Då ska man ffa betänka att MAXGIVAN hö var FEM kilo. Helt sant!

          Svara
  5. Petra

    Får stor skillnad i effekt på riktigt mash än hemgjord. Ger alltid blött foder, men ökar jag mängden vatten så äter de inte. Lägger jag däremot i 1 dl masch så kan jag hälla på flera liter vatten och allt tar slut. Verkar dessutom öka törsten så det även dricks mer ur vattenhinken. Gör stor skillnad ffa på c-ponnyn som haft ett par ordentliga kolikanfall. De dricker även mer i hagen med värmebalja än med kallt vatten.

    Svara
    • Birgitta

      Man får prova sig fram tänker jag.

      Frenchie äter ju blött foder året runt men nu på vintern är det som en soppa han dricker.

      Vicke kunde förr äta stora mängder betfor men gissningsvis när de slutade att tillverka den så söt vägrade han nästan att äta den öht.

      Alla hästar har sina ”idéer” 🙂 .

      Bibbi åt knappt ett äpple förr och var tom lite tveksam till morötter ?!?! Nu äter hon!

      Svara
  6. Sanne Holmgren

    Ett tips för att vattnet inte ska frysa så lätt ätr att ha i matolja och salt, oljan gör dessutom att vattnet inte upplevs så kallt och då dricker hästarna mer.

    Svara
  7. Nina Brynefall

    Budgetvariant för frostfritt vatten i hagen – Kylbag i hårdplast!
    Tejpa hela kylbagen med silvertejp (för att förhindra lösa plastbitar om hästen är en marodör) och fäst med ett spännband runt en hagstolpe.
    Fyller du med varmvatten på kvällen och lägge rpå locket håller det sig frostfritt minst till lunch nästa dag trots -10. (utsläpparen måste såklart ta av locket )
    Det brukar gå att hitta begagnade kylbagar på second hand-affärer om en inte vill kosta på sig Julas billigaste. 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>