Lite om byten

Sitter och läser en artikel som bara delvis berör det här med byten och jag nickar instämmande.

Det kan inte nog betonas hur viktigt det är att man inte sitter och ”håller på med” byten i sin ensamhet om man är oerfaren; been there, done that och det förstörde massor för mitt och den hästens (Décimas) tävlande på medelsvår nivå. Hon bytte lika gärna ”ett halvt efter bak” vilket är nästan omöjligt att känna som hobbyryttare och jag fick aldrig rätt på det.

Ni som likt jag följer en influencer på Instagram med en jättefin häst (samma pappa som Frenchman) har inte kunnat undgå ekipagets typ 4 åriga (!!!) kämpande med att lära hästen att byta trots hjälp av skickliga tränare/ ryttare och även om just denna hästen är extremt svår (med tanke på tiden det tar) så kan det hända alla men absolut mest troligt ju mer oerfaren man själv är och om man inte tar hjälp direkt.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Elizabeth Torrisi

    Tycker nog man alltid ska ha en erfaren som man kontinuerligt tar hjälp av. För många hästar får ryttarrelaterade skador eftersom man inte tar hjälp.

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller ”givetvis” med dig till 500% så vida man inte ENBART rider ut sin häst i skogen och aldrig kräver någon form av dressyr av den.

      Varför jag tar upp just byten i inlägget är för att man trots allt kan öva på en hel del själv utan att det blir helt galet men vad gäller byten så är det inte sällan det som skiljer agnarna från vetet eller i klartext om man kan tävla klasser där dessa ingår.

      Man kan på egen hand tex träna/ rida mer eller mindre dåliga öppnor och en tränare kan i efterhand korrigera dessa så att de blir bättre men om man är oerfaren och vill lära hästen att byta kan det bli långt mer svårkorrigerat i efterhand om man försökt men misslyckats på egen hand.

      Svara
  2. Karolina Cappelli Lindholm

    I allt man gör i livet är de bra att få stöd o mentorskap
    I ridning är de väldigt svårt att rehabilitera o lära om felinlärda rörelser!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>