Minns ni boken?

Hur många av er hade denna boken på högstadiet?

Jag har skrivit om detta förut; att hemkunskapen var ett ämne jag tyckte var jättebra och något som borde getts mer utrymme i skolschemat.

Jag lärde mig främst att laga enklare mat på hemkunskapen och vi fick även lära oss att planera inköp, handla ekonomiskt…tja…mycket som jag idag ser att många ungdomar verkligen skulle behöva lära sig och träna på.

19 kommentarer Skriv kommentar

  1. Eva Dahlman

    Det var vettigt även om man nog inte förstod det då. Någon kurs i enklare ekonomi hade nog också varit bra .

    Svara
    • Birgitta

      Nu fanns ju varken sms-lån eller spel på casino via nätet på vår tid men absolut hade mer kunskaper i hur man sköter sin ekonomi varit till nytta både då och definitivt NU!!!!!

      Svara
      • Eva Dahlman

        Det gör det ju ännu mer angeläget idag. Misstänker dock att precis som då så kommer vissa få med sig ett sunt tankesätt hemifrån och övriga kommer hamna hos kronofogden eller lyxfällan

        Svara
        • Birgitta

          Om man ska generalisera så har du 10000 % rätt.

          Och det finns gott om människor som själv hade fruktansvärt dåligt sinne för ekonomi som nu har tonårsbarn till vilka de överför detta och som gammal socialsekreterare som har jobbat med ekonomiskt bistånd i många år gråter jag inombords. Dessa människor förstör så mycket för sig själva i det långa loppet och delvis tyvärr även sin omgivning (och oss skattebetalare).

          Svara
          • Eva Dahlman

            Det räcker att titta på programmet lyxfällan så inser man hur illa folk beter sig ?? Pizza och läsk på kredit. Istället för att göra som vi som inte har ekonomiska problem- eller kanske därför- göra ett storkok med kött potatis och morötter etc. Köper inte ens ramlösa. Kallt
            Kranvatten är jättegott.

  2. Anna Lind

    Idag heter ämnet Hem- och konsumentkunskap och innehåller rätt mkt privatekonomi. Iaf mer än när jag själv gick i skolan då jag mest minns att vi planerade matinköp och beräknade kostnader för den utöver att laga mat. Stryka minns jag att vi gjorde en gång också. Mina ungar däremot har haft uppgifter som berört hela ekonomin kring att bo och leva med mkt fokus på olika typer av boendekostnader för olika boendeformer osv.

    Svara
    • Birgitta

      Själv minns jag att vi fick i uppgift att möblera en mindre lägenhet för en viss summa utifrån IKEA-katalogen. En med facit i hand nyttig lärdom.

      Svara
      • Anna Lind

        Det lät ju som en toppenuppgift! Tror vi hade lite rörigt på lärarfronten med mkt vikarier och lite stökig klass som nog bidrog till den något sparsamma variationen på innehåll på lektionerna.

        Svara
  3. Kacko o Kylling

    Haha! Kände igen den direkt! Minns dock inte mycket från hemkunskapen.

    Svara
    • Birgitta

      Jag minns flera rätter vi fick göra; skånsk äppelkaka, landgång (hade som invandrarbarn aldrig hört talas om detta), köttgryta. Äppelkakan gjorde jag som fattig student många gånger genom åren…..

      Minns också att vi drack lingondricka som jag aldrig hade druckit innan dess men fick smak för 🙂 .

      Svara
  4. Marlene Engström

    Jag minns mest vår grupps lärarinna räknade russinen. Ekonomisk? Tja, men alltså…

    Svara
  5. Sara P

    Jag fick 4a i hemkunskap för att jag var så bra på att diska! Kan fortfarande, 40 år senare, inte laga mat

    Svara
  6. Kristina Stenzel Huke

    Åh ja den hade man. Undrar om den inte finns i gömmorna någonstans

    Svara
  7. Anna

    Vi hade en lista på hundra saker vi måste göra hemma, allt från att stryka till att diska till att byta en glödlampa. Min pappa satte dock kryss för vissa saker trots att jag inte hade gjort det, rensa avlopp till exempel, för det tyckte han inte att jag skulle behöva vara tvungen till.

    Annars kan jag inte påstå att jag minns att jag lärde mig någonting från hemkunskapen, min vän som jag alltid arbetade i par med är kallskänka nu och har alltid älskat matlagning så jag gjorde inte så mycket mer än att prata med killen som var i köket mittemot som jag var lite kär i hahaha.

    Svara
    • Birgitta

      Jag måste säga att jag tycker att den där listan lät skitbra!!!! Och inte alls dumt att veta hur man rensar ett avlopp!

      Svara
      • Anna

        Jag blev ju tvungen att lära mig det dessutom när jag flyttade hemifrån, hur mycket jag än hulkade som tonåring haha.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>