Livstids karens och slakterier

Jag hamnade mitt i en hästdiskussion på nätet i förrgår som utvecklades till att handla om slakt hemma vs att köra till slakteri.

Om vi lämnar frågan varför man väljer den ena eller det andra därhän för DET kan man tycka massor om så blev summan av alla inlägg att jag insåg att medan det egentligen är så att slakterier inte ska ta emot hästar som fått någon medicin som det är livstids karens på så förekommer det säkert relativt ofta, medvetet eller omedvetet från hästägarens sida.

För det är egentligen så att denna typ av medicinering SKA skrivas in av veterinär i passet men enligt min erfarenhet är det väldigt vanligt att så inte sker.

Och även om detta är hästägarens ansvar att påtala för veterinären (att man vill ha det inskrivet) så vet jag att många struntar i det och framför allt så kan man aldrig veta vilka mediciner ens häst har fått INNAN man själv köpte den.

Och det är trots allt ganska ovanligt att vi med hästar äger dessa från födseln och resten av deras liv.

Inte fullkomligt ovanligt vill jag påstå är att en häst har fått tex Fenylbutazon eller något kortisonpreparat i led vilket ger livstids karens liksom Prascend som ges mot PPID.

Plegicil har 6 månaders karens och torde vara mycket vanligt som lugnande, t.o.m. vid klippning och då kan man alltså inte köra hästen till slakteri inom detta halvår.

Finns så klart massa andra mediciner men nu räknade jag upp några vanliga.

Så summan av kardemumman är att det inte går att kontrollera medicineringen på slakterierna och det kanske inte är ett problem….vad vet jag….som aldrig skulle äta hästkött oavsett.

Och för att ta ett exempel i närtid så hade jag kanske lyckats få Baltazar slaktad på ett slakteri om enbart hans pass hade krävts?

Och då hade han alltså fått Fenylbutazon 2 år tidigare, ätit Prascend varje dag i 2 år och fått annan smärtlindring till sista dagen han levde.

”Tomt” pass och skrupellös ägare så hade det kanske gått vägen 🙁 ?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Va, måste inte veterinären se till att passet uppdateras? Alla EUs galna regler om spårbarhet av djur som måste märkas och följas men sedan kan ägaren göra som denne vill? Byråkrati men inget sunt förnuft…

    Svara
    • Birgitta

      Baltatzar är inte min första häst som inte har Fenylbutazon inskrivet i passet…

      Jag har även haft hästar fått cortison i led som också ger livstids karens= står ingenstans i deras pass.

      Och utifrån vad andra berättar låter det som att det är väldigt vanligt att veterinärer inte skriver in denna info i passet.

      Svara
  2. Minstral

    Det går att ta prover på köttet för att se om det innehåller läkemedelsrester.

    Svara
    • Birgitta

      Att det GÅR och att det GÖRS är två vitt skilda saker och jag får hoppas för hästköttsätarnas skull att det är det sistnämnda som är rutin.

      Svara
  3. Madeleine

    Jag har aldrig varit med om att någon medicin har skrivits in i passet.
    Och att äta häst eller hundkött skulle jag aldrig göra. Såvida inte om valet hade varit att svälta ihjäl.
    Jag har absolut inget emot att andra äter hästkött, det bästa vore om egentligen att köttet kommer till användning.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>