Hag och uppstallningstips

Jag har verkligen förstått att det där med vad man anser vara en ”bra” hage kan skilja massor hästägare emellan. Vissa prioriterar areal framför underlag, dvs hellre en gigantisk hage som är en enda stor lervälling än en liten torrare. Tex. Finns flera andra parametrar som har olika värde för olika personer men ni fattar.

Dagens tips är till er som känner att ni tycker ungefär som jag, dvs att underlaget är viktigt och att ni prioriterar en hage som är mer eller mindre torr året runt eller i alla fall inte är fullständigt dränkt utan en enda torr yta.

Om ni kan, och det kan man tyvärr inte alltid, så åk och titta på tilltänkt stallplats på hösten eller ännu hellre under någon av årets första månader. Det är då hagarna bekänner färg!

Det finns många hagar som ser både helt ok ut och t.o.m. är FINA på sommaren men som resten av året, dvs under minst 6 månader ser bedrövliga ut. Och om detta betyder mycket för er (att inte ha hästen i en sådan hage)- då ska ni givetvis inte stalla upp hästen på en sådan anläggning.

På bilden min tidigare sällskapsponny som var lika lurig som en del hagar som jag har beskrivit ovan 🙂 .

2 månader om året hade han en hårrem som vilken tävlingsponny som helst hade dödat för att ha, resten av året såg han ut som en nerkrympt mammut med päls därefter 🙂 .

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Amanda Stillnert

    Tackar gudarna varje år för att vi har så mycket sandjord i våra hagar som dränerar bort vatten så det sällan är speciellt lerigt oavsett årstid och den lilla leran som blir kan man leva med.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, sandjord är helt klart att föredra framför lerjord.

      Ödets ironi är att jag har lerjord i hagarna medan merparten av trädgårdsmarken i närmaste byn består av sandjord.

      Detta har fått till följd att jag har sålt massor av gödsel till just byns odlare eftersom sandjorden inte är så bra att odla i.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>