”Rädda” hästar

Jag tycker att det är relativt vanligt att jag på nätet läser om hästar som är rädda för, om inte nästan allt så benämns de som mer eller mindre spooky.

Och oftast, men inte alltid, är inlägget författat av en +50 kvinna.

Mina erfarenheter vad gäller ”rädda” hästar och rädda skrivet inom citationstecken är att det oftast är vi människor som skapar denna lättskrämdhet hos hästar.

Absolut har avel ett finger med i spelet, dvs att vissa blodslinjer ger mer alerta/ reaktiva hästar (som vissa skulle benämna ”rädda”) men framför allt tror jag att det beror på annat.

Att jag ser fenomenet bland +50-kvinnor beror på att jag sett en hel del hästägare i denna grupp som antingen köpt sin första häst i vuxen ålder och med mycket liten hästerfarenhet än den man får när man rider på ridskola eller så HAR man lång erfarenhet men har råkat ut för någon eller flera hästrelaterade olyckor/ skador som har gjort att man har blivit mer försiktig/ rädd.

Man blir också ofta klokare med åren (tack och lov) och många vittnar om diverse farligheter de gjorde som barn och unga till häst som de som vuxna aldrig skulle drömma om att göra.

Vissa vågade då rida barbacka, galoppera i grimma, hoppa höga hinder, rida utan hjälm och allt möjligt annat potentiellt mycket farligt.

Men för att gå tillbaka till de ”rädda” hästarna vill jag påstå att hästar till mycket stor del blir vad vi gör dom till, inom rimliga gränser så klart.

Hästar ÄR oftast av naturen snälla och tillitsfulla men om de inte känner att de har en ”stark” (läs; som inger pondus och förtroende) ledare kan de reagera med tex osäkerhet/ rädsla.

Om man själv är rädd för whatever utstrålar man ofta detta och hästar kan oftast läsa oss bra.

Och det viktigaste av allt: vi måste ”utsätta” våra hästar för ”allt möjligt” (åter igen inom rimliga gränser) för att de ska acceptera och tolerera omgivningen utan att ständigt hoppa till och vara på tårna.

Om vi alltid rider i vårt egna ridhus, aldrig lämnar stallplanen och aldrig vågar rida ut, möta en bil, rida förbi en brevlåda eller en stor vattenpöl (nu tar jag bara några random exempel) är det kanske inte konstigt om hästen reagerar genom att titta, inte vilja gå förbi, hoppa till osv?

Har hästen dessutom överskottsenergi pga för lite hagvistelse/ motion och är den överutfodrad med kraftfoder kan man få ganska häftiga reaktioner som ett onödigt brev på posten.

Så jag menar att många av dessa påstådda rädslor hos våra hästar är vårt eget fel och skapade av oss.

Varför är vissa hästar stencoola med en ryttare men helt istadiga med andra? De läser oss och så har vi så klart olika kunskap att hantera olika situationer till häst.

Och nu menar jag inte att vi alla ska börja rida bredvid motorvägar, tömköra på öppna fält som jag gjorde på bilden med Vicke och annat som vi inte känner oss bekväma med bara för att träna hästen på att inte vara rädd men igen så menar jag att många hästar inte är rädda per se utan bara ovana vid whatever.

Så innan vi skyller på hästen måste vi rannsaka oss själva!

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Eva Bolin

    Håller med till 100%
    Djur känner ju direkt när vi blir oroliga och rädda. Och hästar är ju flyktdjur. När jag hör ngt farligt komma, typ motocross eller fyrhjuling i 180 knyck går pulsen ohjälpligt upp. Klart pålle märker det. Jag försöker hålla lugnet men lättare sagt än gjort ibland… jag och min 12 åriga ridkompis brukar skoja att det är vi människor som är rädda för lastbilar och motocrosser. Det är ju rätt sant liksom.
    Jag har en fbl häst och de är ofta vana vid maskiner och vi har dessutom lantbruk så hästarna blir tidigt vana vid traktorer. Jag upplever ofta att hbl är mer tittiga än fbl.
    När jag var ung var jag mycket modigare/ dumdristigare än idag. Inga barbacka galopper ute på fält längre. Eller hoppning barbacka. Har ju viss höjdskräck med sadel haha

    Svara
    • Birgitta

      Sedan kan det ibland tyvärr vara omöjligt att veta vad hästar ska bli rädda för.

      Min förra häst Vicke som per se var mycket ORÄDD var hysteriskt rädd för vattenspridare under alla (många) år hos mig.

      Frenchie som är mkt mer reaktiv över lag bryr sig inte alls om vattenspridare?!?!

      Svara
  2. Anna

    Hästarna man red när man var ung och oförsiktig fick väldigt bra miljöträning i alla fall!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det fanns tex inte så många ridhus när jag började rida så det reds ut mycket mer och tränades även dressyr och hoppning utomhus mer.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>