Tappsko!

Gissa hur glad (NOT NOT NOT) jag blev när jag efter lördagens hagintag kunde konstatera att Frenchie saknade en framsko! Den hoven den hade suttit på har varit trasig länge men skon har suttit fast bra och en skoning var inplanerad till nu på onsdag men det hjälpte ju inte mig då.

Jag tror dessutom att jag såg när skon ”flög” för det slumpade sig så att jag råkade titta ut från köksfönstret precis när Frenchie kom susande i galopp i hagen men det jag såg var typ 100 meters ganska sansad galopp och jag tror faktiskt inte att det var mer än så. Men det kanske räckte?

Hur som helst så skulle Henrik och jag gå ut och äta (vi hade bokat bord) direkt efter intaget och dessutom kände jag att det hade varit rent ut sagt oförskämt om jag hade försökt att få min hovslagare Markus att komma nästa morgon. Han har ställt upp fler gånger än jag kan räkna i andra sammanhang, även när min ponny först fick fång för några år sedan och därefter fick en hovböld från helvetet förra året.

Så jag resignerade och skrev ett uppgivet inlägg på Facebook om att det var så typiskt med tappskon typ.

När vi sitter på restaurangen kommer ett meddelande från en Facebookvän och bloggläsare som undrar om jag vill ha numret till en hovslagare som nästan garanterat kunde komma? Ja vad tror ni jag svarade?

Jag fick numret, skickade ett sms till hovslagaren och fick svar DIREKT!

Och nästa morgon 8.00 stod han i mitt stall som avtalat!

Det visade sig att detta är en relativt nyutexaminerad hovslagare som bara har jobbat ett år och som bygger upp sin kundkrets; därav denna enorma generositet med sin tid en söndag morgon.

Jag var givetvis mer än tacksam och Frenchie stod som det vanliga lilla ljus han är vid skoning så jag tror att alla var nöjda.

Och denne hovis skulle till ytterligare 2 tappsko-hästar samma dag så förhoppningsvis lönade det sig för honom att jobba en söndag.

Jag kommer absolut att vidarebefordra hans nummer till de som behöver en hovslagare och är så glad att snälla Karolina Cappelli Lindholm frivilligt ville hjälpa mig med tipset.

Att jag inte hade kunnat tävla annars hade absolut varit retligt men faktiskt var jag ännu mer bekymrad över att Frenchie skulle behöva gå utan en sko i flera dagar. Jag hade inte kunnat ta emot Markus idag oavsett och att ringa ut honom för en tappsko imorgon när han har bokat tid med oss i övermorgon hade också blivit en för stor olägenhet för Markus gissar jag.

Sedan är jag kanske överdrivet pjoskig och Frenchie har inte alls så känsliga sulor som tex Vicke som hade ramlat ihop utan en sko i flera dagar men jag är better safe than sorry.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jeanette Kobilsek

    Ibland så har man tur
    Min hovis praktikant har ställt upp på helgerna med kort varsel vid tappsko. Jag är henne oändligt tacksam.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tänker att detta är en väg för nyutexaminerade att bygga en framtida kundkrets.

      För så är det ju många gånger när man är ny; då får man hugga i lite extra för att när man är etablerad kunna tacka nej till vissa kunder som tex har ouppfostrade hästar eller själva är krångliga att ha att göra med.

      Min egen hovslagare är så pass anlitad att han lätt hade kunnat skippa mig som kund eftersom jag bara har en enda häst, bor ”off” och har ett kallstall. Det skulle löna sig bättre att åka till någon med 3 hästar i ett alltid varmt stall tex.

      Så jag försöker ”kompensera” genom att ha väluppfostrade hästar, betala direkt och aldrig krångla med tider. Som bonus har vi en hel del gemensamt utöver hästar så det finns alltid trevliga samtalsämnen.

      Svara
      • Jeanette Kobilsek

        Tror vi tänker lika min ordinarie är en ⭐ och ställer verkligen Alltid upp!
        Men ibland behövs det slås på en tappsko helst i förrgår. Då är det grymt bra att ha en i reserv som kan fixa det.

        Svara
        • Birgitta

          Exakt!

          Har man en häst med normala hovar och dito beteende så kan det bli win/win att låta någon annan än den ordinarie hovslagaren hjälpa en om denne inte kan.

          Vicke hade superkänsliga hovar och specialskor med lädersulor så honom lät jag inte ”vem som helst” ens sätta på en tappsko men hans föregångare har jag tex kört in till Jägersro där alla travstall har någon som kan sko. På den tiden gav jag personen 200 spänn för 5 minuters jobb på plats vilket de tyckte var en fin extrapeng samtidigt som jag fick efterfrågad hjälp.

          Så det är också ett tips: att kolla med närliggande travbana/ stall.

          Själv har jag verkligen NOLL fallenhet för skoning så att gå en tappskokurs är inte att tänka på. Dessutom måste man öva vilket förutsätter fler tappskor än jag vill önska mig 🙂 .

          Svara
  2. Marlene Engström

    Vad bra! Jag har en riktigt bra ”sko” som passar Leons bakhovar( oftast där han trampat av sig skor). Den åker på direkt och kan ridas i, gå i hagen med. Så slipper jag oroa mig för dumma saker som hovböld och känslig Leon har det bättre i väntan på 🙂

    Svara
      • Marlene Engström

        nja, ibland kan snålheten bedra visheten. Den jag har är extremt hållbar och har sparat in så mycket pengar i andra onödiga konskekvenser som tex hovböld eller hälta på Leon. Kanske en 1100-1200, jag käpte den på hööks för en del år sedan! Den ska måttköpas, så man mäter bredden på den hov som den ska sitta på. Min passar bakhovarna, men inte fram. Har lånat en ”sjuksko” den ggr jag behövde nåt på hoven fram, men den går knappt gå i, och inte rida i.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>