Onsdag-gaffelbandsblödningar

Sammanfattning efter dagens klinikbesök där Frenchie inte visade någon hälta alls i vänster varv men en rätt så rejäl i höger (precis som hela tiden hemma):

Bedövning av vänster kota släckte hältan.

Ultraljud visade några små, färska gaffelbandsblödningar, gissningsvis pga ett trauma.

Frenchie blev sprutad i kotan eftersom det blivit en inflammation (kändes faktiskt en liten svullnad på utsidan av kotan) och ska få stötvågsbehandling 3 ggr med start om en vecka och en gång i veckan.

Röntgen visade inget men om han är lika halt efter dessa veckor men de små blödningarna i gaffelbandet är läkta blir det MR för att se om det finns tex någon liten spricka som ej syns på röntgen.

Ska skrittas på hårt underlag dagligen från och med i övermorgon då detta främjar läkningen.

I bästa fall är han igång i augusti, i sämsta fall vid årsskiftet trodde veterinären.

Men vi får börja med att se utfallet av stötvågsbehandlingen.

Jättetråkigt så klart men jag kan bara låta tiden gå och hoppas dels på det bästa och dels på att detta eller trettioelva andra saker som kan drabba hästar inte händer.

För så här ÄR livet med häst för nästan alla av oss; det är inte en fråga om OM något ska hända utan snarare NÄR.

Sedan kan det så klart skilja massor vad gäller vilka skador våra ridhästar får och man kan förebygga mycket men inte allt.

Men det där med att rida med normal frekvens (5-6 dagar/ vecka) och på annat än promenadridningsnivå under hela hästens levnad eller ens 5-10 år utan en enda hälta tror jag är extremt, extremt ovanligt och vissa av oss drabbas både tidigare och oftare än andra. De som hävdar att deras hästar aldrig varit halta menar jag antingen inte har märkt det och det har självläkt eller så tillhör deras hästar verkligen undantagen.

Hur jag än rannsakar mig kan jag inte känna att jag kunde ha gjort något annorlunda vilket jag nästan önskar för då hade jag kunnat undvika att göra samma sak igen.

37 kommentarer Skriv kommentar

  1. Eva Bolin

    Skönt att du vet vad det är. Nu hoppas vi denna behandling hjälper så att han kan vara på banan igen i slutet av sommaren. Det är som du säger, hästar blir halta, de får sår, de som inte drabbas är de som man ändå inte rider av ngn anledning. Men de som funkar och man gillar, de drabbas alltid. Förr eller senare. Så är hästlivet.

    Svara
      • Åsa Hallbergson

        Hjälper till att skritta igång en häst för närvarande. Övergångar nyttigt som vanligt, övade halt på helt lång tygel sist. Mysigt att vara tillsammans med hästen, viktigast av allt

        Svara
        • Birgitta

          Det går att träna en del även i skritt, absolut.

          Men Frenchie är inte lika supercool och stabil/ stensäker som mina tidigare hästar så skritt på honom i x veckor kommer inte att bli roligt och avslappnande misstänker jag. Han kan hoppa till, kasta sig, vägra att gå förbi xx och det är inte kul tycker jag.

          Svara
  2. Anna

    Fy vad tråkigt att han är halt och att det inte var t ex en hovböld. Bra ändå att ni hittade det. Hoppas på snabb läkning!

    Svara
  3. Helena Andersson

    Men fy så tradigt…..inte så lätt att vara positiv i dessa situationer….

    Svara
  4. Gull-Marie Mårtensson

    Så tråkigt hoppas på snar bättring,men så jäkla dryg väntan.

    Svara
  5. Lindha Svensson

    Neeej men åh, så ledsen jag blir maximal otur! Håller tummarna för att han kryar på sig snabbt.

    Svara
  6. Anna

    Åh jättetrist men håller tummarna för att han är igång igen lagom till hösten. Själv tycker jag nästan alltid att ovisshet ger värre ångest än när man åtminstone vet vad som gäller och det finns en plan.

    Svara
  7. Ida Pippilotta Lidslot

    Åh vad tråkigt! Men som du skriver, det här är en del av att ha häst. Det går tyvärr inte att skydda dem från att sådana här saker ska hända.

    Svara
  8. Marie

    Så ledsamt. Kunde varit värre och som du säger är du i gott sällskap.
    Men det är ändå himla trist.
    Hoppas att det går på rätt håll så småningom.

    Svara
    • Birgitta

      Som jag sa till en vän idag så finns det bara 4 personer som jag litar nästan blint på i denna ordning:
      Min veterinär
      Min tränare
      Min hovslagare aka din man
      En god vän jag känt i +20 år

      Övriga personers åsikter och råd kan jag beakta mycket, lite eller inte alls.

      Svara
  9. Marika Stoppert

    Tråkigt läge på alla sätt Håller alla tummar & tår att det går åt rätt håll nu ❤️ Du får väl sätta igång Bibbi istället under ”väntetiden”.

    Svara
    • Birgitta

      Jag antar att du skojar gällande Bibbi för dels är hon aldrig varken körd eller riden och inget jag skulle göra med en 18-årig häst med en gammal skada jag inte vet något om och dels skulle jag aldrig våga lämna Frenchie ensam i hagen/ boxen och kanske stressa honom för ett sådant onödigt projekt.

      Sedan har jag ärligt talat inget intresse av att rida Bibbi öht. Jag får ju skritta Frenchie i övermorgon och mer än så hade jag inte velat göra med Bibbi med kniven på strupen.

      Svara
      • Marika Stoppert

        Ja, jag skämtar Var liksom bara en tanke som flög förbi just för att det är tråkigt att inte få rida.

        Svara
  10. Frida

    Har haft båda versionerna. Häst som fick alla möjliga skador och märkliga grejer, bla 2 frakturer. Men hon blev ändå 23. Min häst som jag har nu har ”peppar peppar” hållit sig hyffsat skadefri. Några hovbölder och en skada på hornhinnan på 8 år. Opererat bort en ink också. Ingen av dessa skador räknar jag, det är små skitsaker som jag kan leva med. Kan bara hålla tummar och tår för att det fortsätter så, är ju rätt osannolikt men har som sagt av min beskärda del av hältor, kolik och mystiska åkommor på andra hästar. Hoppas att Frenchie repar sig snabbt!

    Svara
  11. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Fy va tråkigt. Att det alltid ska hända när det är som finast att rida. Hoppas verkligen att han snart är på bättringsvägen. Ja tålamod är en dryg prövning men oftast lönar det sig till slut, jag vet ju hur tungt det kan va. Lycka till med behandlingen du ska se att det blir bra❤️

    Svara
  12. Anja K Phersson

    Oerhört tråkigt! Livet som hästägare är verkligen ingen dans på rosor. Hoppas du är ok.

    Svara
    • Birgitta

      Som jag har sagt i alla tider så är det värsta inte ATT det har hänt utan att det kan (och kommer att) hända igen och igen och igen….

      Så veckan efter en lång konvalescens kan hästen antingen dra upp samma skada eller drabbas av trettioelva andra, tex ”bara” genom att springa lite i hagen….

      Svara
  13. Lotta Fransén

    Tråkigt med skadade hästar, jag har haft tur i behandling av min häst. Han blev frisk efter sin skada. Provade stötvåg men funkade inte alls på honom, vila 5 månader sen gick det inte att promenera honom mer. Fick skritta 1 månad o sedan trava på rakat spår en månad. Efter totalt 8 månader var han helt återställd. Jag förstår din oro över att detta ska komma tillbaka för det hade jag också. Nu är det 6 år sedan o han har inte haft problem alls. Jag håller tummarna o ha tålamod.

    Svara
    • Birgitta

      Det är bara att vänta och se och man kan aldrig veta något om framtiden.

      När jag bara hade haft min förra häst Vicke i ett halvår fick han en hovledsvrickning och en av veterinärerna som var involverad gav det efter MR en dålig prognos, dvs varnade att det mycket sannolikt kunde återkomma.

      Detta var 10 år sedan och han har aldrig haft liknande besvär mer….

      Svara
  14. Madeleine

    Verkligen tråkigt att läsa. Förstår att du blir ledsen. Hoppas på snabb återhämtning.

    Svara
  15. LenaB

    Åhh, vad tråkigt! Höll tummarna för att det var ngt ”enkelt” och snabbt fixat. Ändå skönt att veta vad det är och hur prognosen ser ut.
    Du och jag har ju pratat miljoner ggr om detta, hur extremt dåligt man mår när det är ngt med hästarna, hur det äter upp en totalt. Alla krya-på-dig hälsningar till Fransmannen!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>