Skillnad på bajs och bajs?

För inte så länge sedan hade vi en diskussion på bloggen om lösa katter.

Jag vill spinna (observera ordvitsen) vidare på den tråden då jag den sista tiden läst en hel del inlägg där skribenter retar sig på att hundägare inte plockar upp efter sina älsklingar.

I samband med nyårssmällandet har det också kommit en del barnsliga kommentarer i stil med ”eftersom ni inte kan låta bli att smälla runt nyår så kommer jag att låta bli att plocka upp efter min hund hela året”.

Ja, tycka vad man vill om detta men är det inte konstigt att det så frekvent påtalas (med all rätt absolut) hundägarnas ansvar att beakta upplockningstvånget men att det inte på långa vägar klagas lika frekvent på att det finns hur många lösa katter som helst som springer omkring vind för våg och därmed också bajsar utan att någon är där för att plocka upp?

Är inte kattbajs lika äckligt som hundbajs eller bajsar katter på ”bättre” ställen där bajset inte stör?

Lika konstigt som jag tycker att det är att vissa vågar släppa ut sin katt i områden med en hel del trafik lika konstigt tycker jag faktiskt att det är att det ens är tillåtet? Just pga tex bajset.

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Ferne

    Kattägare bruka säga att ”de gräver ju ner bajset så det syns inte”… Ja fast i din rabatt, ungarnas sandlåda osv! Min fasta åsikt är att de ska ha samma regler som hundar i tätbebyggda områden. Dels för du är betalningsskyldig om något händer katterna på din tomt plus att de tar mycket fågelungar, ekorrar och andra smådjur. Varje dag läser man om bortsprungna katter som släpps ut vind för våg av ägarna. Det är lätt åtgärdat genom att ha dom inne!

    Svara
    • Birgitta

      Jag är HELT enig med dig trots att jag älskar katter.

      Men känns om inte annat för farligt med lösa katter som kan skadas eller bli skadade av folk som inte är lika förtjusta i katter som jag.

      Svara
      • Linda Ferne

        Ja. Där jag bor blir bilister som råkar köra på lösspringande katter hatobjekt… Men håll katten inne då!

        Svara
  2. Magdalena Haupt

    Jag avskyr lösa katter. Väldigt äckligt med kattbajs på lekplatserna. Emellanåt kommer nyinflyttade katter nära oss och spanar på kaninerna, då är det skönt att ha en hund att släppa loss så de inser att det här inte är ett kattområde att vara på. Katter ska bo på landet om de ska vara ute, inte i bostadsområden.

    Svara
  3. Maria

    Jag förstår hur ni tänker, men vill ändå vara lite djävulens advokat. Det KAN ju vara så att man skaffar katten när man bor på landet och sedan måste flytta. Och kattskrället kan inte anpassa sig till att vara innekatt. Vad göra? Är det bra och ansvarigt ägarskap att hålla på och ge bort djur (och vem vill ha en vuxen katt bara så där), som kanske blir vandringspokal och kanske inte får det bra? Eller får man göra det bästa av situationen, dvs, ja, den får klara sig så länge den klarar sig i stan, och när den blir påkörd och dör så har den ändå haft ett gott liv?

    Sedan, vad gäller bajsande i trädgårdar kan jag leva med det, personligen. På lekplatser, nej. Men hur ska jag kunna styra det…

    Jag vet inte, jag är ingen kattmänniska, men jag kan å andra sidan tycker att det är på gränsen till djurplågeri att ha ett kattdjur inlåst i en liten lägenhet, ofta själv, hela dagarna. Som jag förstår det, men jag kan ha helt fel, har man lyckats avla fram bättre lämplighet för raskatter att klara enformigt liv i lägenhet, än bondkatter? Är ändå inte övertygad om artist tycker att det är okej.

    Och det är en annan diskussion, är det verkligen lämpligt att aktivt avla fram (ras-) katter när det finns så många ”vanliga” som behöver hem och någon som tar hand om dem (och framförallt kastrerar dem). Det hävdas, om jag förstår rätt, att raskatter har andra egenskaper och att det rättfärdigar detta avlande, som icke kattmänniska är jag dock inte lika övertygad. Men det är tur att vi får tycka olika. Och även jag, som icke kattmänniska, tycker katter är bra i stall, och självklart är jag med och skramlar ihop pengar till katternas kastreringar. Det är åtminstone något som man aktivt kan göra om man vill hjälpa till. Och heder åt de veterinärer som gör sådana ingrepp gratis eller till reducerad kostnad, bara som passus.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, du sätter klokt fingret på att detta inte är svart eller vitt.

      Jag kan tex tycka att det är ok med lösa katter ”på landet” men var går gränsen exakt?

      I mina närmaste byar Dalby, Veberöd och Genarp annonserar kattägare ständigt efter sina bortsprungna katter. Andra hittar överkörda katter, en tredje grupp rasar över bajset och en fjärde över att främmande katter stör/ skrämmer/ skadar deras egna katter vid ovälkomna besök.

      Jag förstår alla grupper…

      När jag bodde i Staffanstorp och gick med Molly lös fanns det de som stördes fast hon gick helt stillsamt vid min sida…

      Svara
  4. Maria

    Ja, och den stackarn som kör över katten sedan… Jag körde över en råtta en gång för flera år sedan, kan fortfarande grina när jag tänker på det skriet som den skrek då. Och om kattfan inte dör utan är svårt skadad och så ska någon ta hand om allt vad DET innebär. Tyvärr åker väl de flesta bara vidare efter en kollision, men… Nej, inget är lätt i detta.

    Svara
    • Birgitta

      Påminner mig om då en jag känner körde på ett rådjur/ dovhjort och den inte dog…inför en grupp med barn (dagis om jag minns rätt….).

      Som tur var kunde en jägare komma dit extremt snabbt genom extremt lyckliga omständigheter men det var väldigt traumatiskt…..

      Svara
  5. Anna

    I mitt kvarter bor det en hel del katter och en hel del hundar och jag har nästan aldrig blivit störd av katterna men på gatan ligger det ofta stora högar med hundbajs… Och jag tycker att det är sjukt äckligt att i stort sett alla ytor i en stad upp till en viss höjd är sprejade med hundkiss ärligt talat. Så personligen tycker jag att hundar också borde bo på landet och inte vara i stan och kissa på hus och staket.

    Mina katter är innekatter som får gå ut i trädgården. De går in och går på toaletten på sin låda. Den ena av dem rymmer dock frekvent och är då ute i hela den stora trädgården runt lägenhetshuset där jag bor. Enda klagomålet jag fått är från en granne som har hönor och som påstod att min katt hade dödat och burit iväg tre av dem under natten (troligt scenario) men mina katter får aldrig vara ute på natten. Nu när jag letar efter ett hus så är ett krav att katterna skall kunna vara ute på ett säkert sätt vilket ju i praktiken betyder väldigt enskilt eller rejält inhägnat.

    Mina katter är raskatter som jag betalade ganska mycket pengar för, jag skulle förstås älska dem lika mycket om de var gratis, däremot blir jag faktiskt väldigt irriterad när jag får höra att man borde adoptera i stället. Jag sköter mina katter perfekt och skulle aldrig slänga ut dem eller låta dem föröka sig okontrollerat (eller överhuvudtaget), varför skall jag vara ansvarig för att rädda katter från andra människor som uppenbarligen inte bryr sig? Och varför skulle detta i så fall inte gälla alla djur? Vill du ha en golden retriever? Nej du måste adoptera en vanvårdad staffe som aldrig kommer bli riktigt normal igen. Vill du ha en dressyrhäst? Nej du måste köpa en gammal senskadad galoppör för annars slaktar de den.

    Svara
    • Birgitta

      Som en parentes blir jag TOKIG på hundägare som tillåter ”fasad-pissande”. Det är så otroligt respektlöst mot fastighetsägaren som sedan ska ha detta på sin byggnad.

      Ser ibland hur hundägare tillåter samma sak när se lånar mitt ridhus; inte ok där heller givetvis och jag säger ifrån! Men en del kan stå helt obekymrat och glo när hunden lyfter på benet!

      Svara
  6. Ida Pippilotta Lidslot

    Här där jag bor tror jag att mer eller mindre alla mina grannar har lösgående katter. Jag både älskar och hatar det. Älskar det för att jag längtar efter att ha egen katt och nu får jag faktiskt träffa katter dagligen (vid flera tillfällen har de tom tagit sig in här ) men är så jäkla trött på att de använder vår ena rabatt som toalett. Flera växter i den har dött och det STINKER kattpiss där. Har försökt med massa medel, placerat ut blomsterpinnar tätt tätt, kompostgaller mm för att få dem att inte sätta sig där. Dyrt, tidskrävande och rabatten ser förjävlig ut. Hade mina hundar gjort så med mina grannars rabatter hade jag skämts ihjäl. Anledningen till att jag inte har katt är för att jag aldrig skulle våga släppa ut den vind för våg som grannarna gör. Bilar är nog det jag skulle vara minst rädd för, även om de skulle vara ett ständigt orosmoment, men det finns så många människor som faktiskt hatar katter och jag hade varit livrädd att min katt hamnade i händerna på en sådan.

    Svara
  7. Kicki Gustafson

    Jag älskar katter och skulle så gärna ha en! Bor så att risken att den skulle bli överkörd är liten och knappast att någon av mina få grannar skulle bli störda. Men jag tycker inte att katter hör hemma i vår natur, de gör alldeles för stor skada!
    Innekatt skulle jag kanske kunna ha om jag inte var väg rätt mycket periodvis och vill kunna ha dörrar och fönster öppna på sommarhalvåret.
    Så ingen katt för mig.

    Svara
  8. LenaB

    Tycker det är väldigt äckligt med hundbajs, har absolut inget mot hundar men kan inte begripa varför man inte plockar upp efter sin hund när man är ute och går med den. Vi har innekatter, de är ute med oss i trädgården och en av dem är hyfsat duktig på att gå på promenad i koppel. De är raskatter (jag är uppfödare, dock i mkt liten skala), och de är supersociala och riktiga soffpotatisar, jaktinstinkten är det inte mkt bevänt med heller – perfekta sällskapskatter enligt mig och jag har verkligen valt ”min” ras med omsorg. Jag skulle aldrig släppa ut mina katter lösa, risken att de blir påkörda/kommer bort/blir stulna, ngn är elak mot dem är alldeles för stor.

    Svara
  9. Alma

    Jag tycker det är lika otrevligt med kattbajs som hundbajs. Skillnaden är att du går med din hund när denne ska bajsa och då tar man givetvis upp det. Likaså bör man nog ta upp det om man ser katten bajsa. Visst är det otrevligt med kattbajs men jag tror att katterna mår väldigt bra av att kunna röra sig fritt så jag ser inte att bajset skulle ha så stor betydelse att det är ett skäl att hålla katterna inne men däremot kan man diskutera om det är ansvarsfullt mot katten eller ej. Oavsett på landet eller i stan ser jag flera risker med att ha utekatt. Bl.a att dem ska skada sig och sedan inte komma tillbaka hem och då gå runt och lida med skadan, skadas av vilda djur o.s.v. Vi har ett ansvar för att behandla och vid behov även avsluta djurens liv och hur ska man kunna göra det om djuret inte är hemma? Jag vet folk vars katter har försvunnit i månaderSen förstår jag inte varför vi gör så stor skillnad på katter och andra djur. Även alla andra djur har behov av frihet men vi skulle aldrig drömma om att släppa en häst eller en hund helt fria just för att vi är ansvariga för dem och vill inte riskera att något händer dem. Det gäller oavsett på landet eller i stan. Sen tycker jag att alla djur ska komma ut på ett eller annat sätt varje dag och jag tror mycket väl att utomhuslivet ger katten något och det är en fråga med många parametrar att ta hänsyn till.

    Svara
    • Alma

      Jag insåg att jag uttryckte mig rätt slarvigt. Givetvis menar jag att man kan diskutera huruvida man bör ha katt som utekatt eller inte. Det ideala i dagens samhälle tycker jag är att ha en rastgård till katten som den kan ha tillgång till delar av dagen alternativt att man släpper ut den en stund då man själv är med.

      För mig skulle det vara fruktansvärt om katten försvann i veckor för att sedan komma tillbaka och ha fått lida för att den blivit skadad, inte fått tag på något att äta o.s.v. Tänk att ditt djur har gått runt och lidit utan hjälp i flera veckor! Jag kan ändå ta att katten kanske dör i förtid men inte att den kanske får gå runt och lida länge utan behandling/hjälp. Samtidigt som vi ger våra hästar smärtstillande för minsta lilla i stor sett. Sen förstår jag att om man har en utekatt som ska bli innekatt men inte mår bra av det kanske tänker att det får gå så länge det går.

      Svara
  10. Anja K Phersson

    Totalt oansvarigt att släppa ut katter vind för våg, hur många blir inte påkörda eller bara försvinner? Och kattbajs i rabatten är vidrigt. Är man rädd om sin katt har man den inne och i voljär eller dylikt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>