Dressyrtips: korta stigläderna och rid bättre!


När ryttare i allmänhet vill börja ägna sig åt lite mer ”seriös” dressyrträning skulle jag tippa att det är relativt vanligt att de uppmanas att länga sina stigläder för att därigenom komma djupare ner i sadeln och ”få längre ben”.

De som framför allt ägnar sig åt hoppning brukar enligt min erfarenhet ofta rida med (för) korta stigläder när de ska ”trimma” och dels ser det helt enkelt FULT ut men det blir också svårt att verkligen komma om hästen med skänklarna, framför allt i kort trav; det är min uppfattning i alla fall.

Men; hur mycket man än eftersträvar ”långa ben”, djupt säte osv inom dressyren så kan detta faktiskt ibland försvåra ridningen (i alla fall om det går till överdrift), en erfarenhet som i alla fall jag gjort och som jag skulle vilja dela med mig av:

Efter att jag hade satt igång Archie efter hans senaste hälta i november/ december tyckte jag att jag plötsligt blev väldigt trött eller snarare ANFÅDD av att sitta ner i kort trav. Det kändes jobbigt, Archie bjöd inte framåt, jag hade svårt att sitta stilla och korrekt osv.

Den spontana reaktionen var att det var min kondition som hade försämrats drastiskt och så kan det ju mycket väl vara om man inte har ridit på ett tag.

Men, jag tyckte inte att orken kom tillbaka precis och till slut fick jag idén om att helt enkelt korta mina stigläder ett hål (stigläder töjer sig som bekant efter en tids användning och mina var relativt nyinköpta).

Vet inte hur jag slogs av tanken att det faktiskt kunde vara så att jag ”kämpade” med för långa stigläder och att detta gjorde ridningen obekväm och jobbig men så var det.

Sitter man inte bekvämt i sadeln blir det ju per automatik jobbigare och i mitt fall yttrade det sig på detta vis.

Så fort jag kortade läderna blev det lättare att både sitta still och driva hästen framåt och det blev faktiskt stor skillnad.

Jag brukar tala om GODA och ONDA CIRKLAR och detta var ett bra exempel på detta:

För långa läder- ryttare som ”kämpar” för att hålla fötterna i stigbyglarna- får felaktig sits- hästen blir störd och går ej fram/lyder ej framåtdrivande hjälper- ryttaren måste driva ännu mer- får det ännu svårare att sitta snyggt- osv osv= OND CIRKEL.

Korrekta stigläder- ryttaren sitter rätt och kan inverkar rätt på hästen- hästen trivs = GOD CIRKEL.

Något förenklat så klart men ni fattar va?

Så mitt tips är att verkligen känna efter om din stigläderlängd KÄNNS bra/ bekväm eller om du har läderna i en viss längd för att någon har sagt att det ”ska” vara på detta vis!

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Kan bara instämma gjorde samma justering själv för ett par månader sedan och kortade upp lädren 1 hål i dressyrsadeln. Blev genast mycket stadigare!
    / Izza

    Svara
  2. Lina

    Nu kan du läsa om hur det gick för oss med tömkörningen igår i min blogg 😀

    Svara
  3. Marre

    Kortade också lädren ett hål efter förslag av tränaren. Med bättre resultat

    Svara
  4. Sara

    =)satt o sökte på dressyrtips o längst upp på resultatsidan dök ditt tips upp!!! Kan bara tacka, har fått för mig att man måste rida me ”för långa” läder men lyckas absolut inte komma ner i sadeln vilket resulterar i skump och att jag inte kan lägga skänkel ordenligt. Nu ska jag upp o korta läderna o RIDA! =) vilket jag inte tcker jag gjort de senaste!! //Sara

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>