Onsdag- byten och tramp

I morse var jag ”tvungen” att rida på morgonen eftersom även Mini skulle rida och det passar bäst att hon gör detta precis i anslutning till sin arbetstid, dvs innan hon börjar och det är ju på gott och ont kan jag säga- att rida på morgonen alltså.
 
Jag märker hur snabbt jag invaggas i den falska förespeglingen att jag har en lugn och oberörd häst när jag rider på morgonen- så även idag.
 
Jag gjorde massor av galoppfattningar från både skritt och galopp och tro mig…gossen vet verkligen hur man gör dom så bra, så bra…..om han är på det humöret.
 
Det enda jag behöver tänka på är att verkligen sitta till med vänster sittben när jag fattar vänster galopp då Kreon gärna vill skjuta över mig till höger i sadeln- gör jag inte detta blir det höger galopp i stället.
 
Slutorna fick jag inte till riktigt lika bra som vanligt idag men bestämde mig faktiskt för att strunta i det- ibland FÅR vissa saker kännas lite sämre utan att jag tvungen SKA ”ha igenom det”- framför allt när något annat som tidigare varit svårt (fattningarna) kändes så otroligt bra.  
 
När Mini kom fortsatte hon sitt arbete med bytena och där befinner sig Kreon på en rätt så jämn platå skulle jag vilja påstå.
 
Personligen tycker jag att han fortfarande ligger lite före den gängse inlärningskurvan om jag kan uttrycka mig så och med detta menar jag att han, fortare än ”gemene häst” (om det nu finns en sådan ha ha) har lärt sig att byta rent på hjälperna.
 
Nu förstår han TEKNIKEN men därmed inte sagt att det BLIR rena byten vid varje försök utan någon gång försöker han slingra sig iväg som en ål eller så sparkar han bakut långt innan hjälpen kommit (bara för att han blivit upprörd över god knows what) eller så byter han lite efter hjälpen….ja, ni vet….allt som i alla fall jag anser är helt naturligt att hästar gör i ett inlärningsskede.
 
Det enda han faktiskt inte gör är att han byter FÖRE hjälperna så som Archie tex gjorde- med honom var det så att hade man väl gjort några byten så ville han byta ”överallt” vare sig man gav några hjälper eller ej- också ganska vanligt enligt min erfarenhet.
 
Kreons största ”problem” var att han i början bytte med bak först och att det sedan tog 1-2 språng innan fram följde efter men detta försvann väldigt snabbt.
 
Nu handlar det bara om att ”nöta”- vi ska ju inte tävla Medelsvår B på länge och jag har därför ingen brådska med att byten ska ”sitta” utan vi övar detta 2 gånger i veckan under kanske 15 minuter vilket känns lagom just nu.
 
Annars är min uppfattning att ”folk” över lag väntar alldeles för länge med att lära hästarna byta- det är inte ovanligt att hästarna är både 7 år och äldre och det arbetet menar jag hade kunnat påbörjas flera år tidigare.
 
Som avslutning provade Mini att trampa Kreon lite och detta är ju något han visat stora anlag för tidigare he he (läs: vare sig man som ryttare velat ha tramp eller ej) .
 
Att ta piaffliknande steg kommer väldigt naturligt för denna häst som ju är otroligt lätt att ”elda upp” och jag misstänker att han i framtiden kommer att ta till detta som ett försvar när han inte vill bjuda ärligt framåt. Då skulle det inte förvåna mig om han ställer sig och börjar trampa och inte lyssnar på framåtdrivande skänklar men vi får väl se. Oavsett vilket tror jag att trampträningen kommer att stärka honom och förhoppningsvis hjälpa till att utveckla traven i sinom tid.

En kommentar

  1. Anna

    Det finns en del skilda åsikter om hur och när man ska lära hästen byta. Beror ju också mycket på hästen och hur galoppkvaliten är. Själv började vi sent med min eftersom galoppen var alldeles för stor och inte tillräckligt reglerbar. Hon lärde sig förra året när hon var 9 år och då lärde hon snabbt samt att hon i princip alltid byter rent. Kvaliteten blev också såpass bra på bytena direkt att på tävling fick hon 7 (om jag såg till att placera dem på rätt ställe…:-))
    Jag ångrar inte att jag först fokuserade på att ha en bra galoppkvalitet innan jag började krångla med bytesinlärning.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>