Bonde- ett nervpåfrestande lotteri?

Pratade med en bonde häromdagen inför stundande vårbruk och det slog mig vilket oerhört nervpåfrestande arbete många av dom måste ha- i alla fall de som har någon form av odlingar.
 
För egen del tycker jag ju om att planera, att kunna veta hur saker och ting högst troligt kan/ ska utveckla sig och jag kan ibland ha både ”hängslen och livrem” för att gardera mig mot oförutsedda händelser.
 
Jag hade nog aldrig klarat av den ovisshet som det innebär att vara tex spannmålsbonde- tänk att inte från den ena dagen till den andra veta hurdan skörden ska bli och mycket beroende på en enda men dock helt opåverkbar faktor: VÄDRET!
 
Man kanske ser sina grödor växa och frodas hur perfekt som helst och så drabbas man plötsligt av flera dagars skyfall som förstör hur mycket som helst.
 
Eller så händer motsatsen; allting vissnar och torkar ihop pga för lite nederbörd.
 
Jag såg ju vilket helsike en del bönder hade förra året när det egentligen var dags att ta in halmen.
 
Det hade regnat så mycket att maskinerna inte ens KOM UT på åkrarna och då hjälper inte all världens arbetskraft eller maskinpark- det är bara att vänta på att naturen ska ha sin gång (förhoppningsvis) och att marken torkar upp.
 
Nej, inget jobb för mig således- jag hade fått magsår direkt och jag är bara tacksam och glad att det finns de som orkar och vill.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Japp som bonde måste man ha ett stabilt psyke annars pallar man inte. Jag får nästan magsår varje år när höet ska in och när halmen ska in. Maken är lugn som en filbunke. Han har ju brukat hela vår mark innan vi arrenderade ut den. Han menar på att det går inte att gå och oroa sig, vädret styr man inte över.

    En ytterligare sak som försvårar för oss är ju att vi använder oss av maskinstation när ensilaget ska in. Då är det ju så att vi inte kan råda över deras väntetid. Vi kan ju inte ringa och säga att de ska hugga NU och pressa NU. Man får snällt vänta på sin tur.

    Svara
  2. Lina

    Vi har ju bott på olika bondgårdar på sommarna under min uppväxt på sånna här ”Bo på lantgård” och en sommar (typ -08 eller nått) hade de inte regnat på hela sommaren. En em i august satt vi i deras kök och fika och så började det regna. Då sa bonden ”Nu regnar de hundralappar!”. Beskriver deras situation bra tycker jag!

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Minstral:

    Ja, precis! Alla kan inte få hjälp samtidigt och har man inga egna maskiner får man vackert anpassa sig. Ännu ett stressmoment (hade jag tyckt).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>