Ha en bra dag eller en skön helg!

Cias kommentar om att folk som ger beröm sprider positiv energi i en kommentar till föregående inlägg fick mig att tänka på en kollega som lärde mig mycket :).

Kollegan och jag arbetade för många år sedan  ihop på ett ställe där vi ofta var tvungna att be olika hantverkare om hjälp med allt möjligt.

Kollegan var en glad ”solstråle” som hade, en för mig i början irriterande ovana att önska alla ”en bra dag” eller ”en skön helg”.

Jag var inte riktigt på den nivån men märkte efter ett tag att kollegan alltid mottogs otroligt positivt med sitt evinnerliga ”skön-önskande” och hantverkarna slogs nästan om att få vara henne till viljes :).

Så medan jag från början drev lite med henne och hennes ”ha en bra dag” så började jag själv tillämpa samma hälsningsfraser och fick mycket bra effekt :).

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cia

    Hi, hi…, där känner jag igen mig…
    När föräldrarna hämtar sina barn på fritids där jag arbetar önskar jag dem ofta en trevlig em, kväll, helg.. eller vad det nu må vara.. lycka till på ridningen, matchen, osv om jag vet att de ska göra något speciellt.
    Birgitta, du har ju sett mig på ryttarfiket under många år och vet att jag försöker vara ”en glad o positiv skit”.
    Det är roligare och ger mer energi att focusera på det som är bra och att göda det. Än att leta fel och älta…
    Motgångar blir också lättare att bära om man försöker att ha en positiv inställning. Men man MÅSTE inte alltid vara glad. för det går inte.

    Försöker att ha den inställningen att om jag kan bidra med något positivt så gör jag det.
    Kan jag hjälpa till på något sätt utan att utplåna mig själv, så gör jag det också.

    Sen har jag fått jobba med att försöka lära mig att säga – NEJ… eftersom man inte alltid kan vara alla till lags. Det kan man faktiskt också göra på mer eller mindre positiva sätt…

    Det är ju samma sak med att vara rak och ärlig. Att tala om något för någon, kan man göra på flera olika sätt (håller i ett kollektivstall, så jag vet. Övar ständigt på att vara vänlig och bestämd) utan att lägga värderingar i det man säger och att göra det på ett rakt sätt. Inte alltid så lätt.
    Man vill ju inte uppfattas som försiktig, mesig kappvändare. Utan vill vara rak tydlig ärlig och POSITIV!! 🙂
    Brukar alltid tala om för folk i vårt stall om de har gjort något extra och uppmuntra det. ex ”var det du som röjde i köket, vad frächt det blev. Stor skillnad” eller som nu när vi kom hem från semestern hade hyllorna vi pratat om blivit uppsatta. Så klart blev det en positiv kommentart från mig på White boardtavlan.
    Så jag är nog en sån där äckligt positivt jobbig människa… i alla fall utåt sett. Sen kan de som känner mig väl se igenom den fasaden som jag ibland ger skenet av att ha.
    Man är ju bara människa 😉
    ”foten i kläm – Jajjemensan” (göteborgsskämt om äckligt positvia människor)

    Svara
    • Birgitta

      Ja, nu har vi ju aldrig träffats IRL Cia men efter att ha ”umgåtts” på samma hästforum i ”tusen år” måste jag nog erkänna att du är en av de mest positiva människor jag ”mött” där i alla fall.

      Heder åt dig som orkar försöka se glädjen och vara positiv- jag är inte alltid själv en solstråle ska erkännas :).

      Svara
  2. Titti

    Jag är inte alltid positiv men finns det något snällt och positivt att säga till någon så kan man gott bjuda på det! Kanske är det av rent egoisitiska skäl från min sida, då jag själv mår bra av att säga snälla saker till folk;)!!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>