Nytt inlägg- gamla åsikter

Har ni varit med om att ni har läst något som ni själva har skrivit för länge sedan och nästan SKÄMTS när ni börjat läsa :)?

”Nej, usch så pinsamt….skrev jag verkligen DETTA”- så har i alla fall jag tänkt ibland.

När jag idag såg att någon (anonymt) hade kommenterat ett inlägg som jag skrev för nästan 5 (!!!) år sedan tänkte jag att jag måste gå tillbaka och se om jag skrivit något pinsamt som jag inte inte kan stå för idag :).

Men nej…jag tycker fortfarande precis samma sak vad gäller ”hästleksaker i boxen” så på den punkten har jag inte ändrat mig det minsta.

För att inte upprepa mig kopierar jag det gamla inlägget rakt av- tycker ni som jag, precis tvärtom eller något mitt emellan får ni gärna kommentera:

BEHÖVER HÄSTAR LEKSAKER?

Ja, ni som känner mig och/ eller har läst bloggen en längre tid vet nog vad JAG skulle svara på ovanstående fråga: ett rungande NEJ så klart!!!!!

Om man anser att ens häst BEHÖVER någon form av leksak i boxen är det för mig främst ett sätt att försöka kringgå/ blunda för hästens behov av fysisk och psykisk stimulans på ett väldigt konstlat och fel sätt.

Om hästen är så rastlös i boxen att den behöver ”leka” anser jag att det är ägarens skyldighet att se till att hästen kommer ut i hagen mer och / eller rids mer; då kommer med största sannolikhet även det oroliga beteendet av försvinna. Undantag är väl då hästen pga någon fysisk skada måste ha boxvila.

Jag läser ibland tips till hästägare hur de kan tillverka olika leksaker till sina hästar, tex av petflaskor som ska dingla inne i boxen och jag blir lika glad varje gång att ingen i ”mitt” stall har fått några sådana idéer (ännu?!?!?).

För många, många år sedan hade vi TVÅ (huuu) privathästar vars ägare tyckte att de (hästarna) behövde roas med hjälp av var sin boll i hårdplast som de hade hängt in i boxarna. Framförallt den ena hästen kunde ibland stå och slå med denna djävla boll i EVIGHETER och ljudet av bollen mot järngallret höll på att driva mig till vansinne. Dunk, dunk….dunk, dunk…

Inte nog med att JAG stördes den korta stund jag var tvungen att lyssna medan jag gjorde i ordning min häst; jag tänkte med fasa på att alla andra hästar kanske stod och lyssnade på detta oljud nätterna igenom. Stackars djur!

Vid ett tillfälle blev jag så tokig av ljudet att jag gick in i boxen och helt sonika slet ner bollen som var upphängd med hjälp av ett balsnöre.
Ägarna trodde sedermera att det var HÄSTEN som i sin ”lek” hade åstadkommit detta och ärligt talat sa jag ingenting (är det sådant som kallas ”egemäktigt förfarande”?).

Idag hade jag gjort allt för att övertyga en eventuellt leksugen hästägare att bespara oss de oljud som kan uppkomma när hästar dribblar med bollar, biter i petflaskor, gnager på vedklabbar osv.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Mandasliv

    Nej leksaker i boxen är inget som före kommer hos oss. De har fritillgång på Hö och sen är de ute mer en 12 timmar per dygn. Unghästen kan bli lite rastlös på morgonen precis när hon ska ut,hon trivs bättre nu på sommaren när hon är ute dygnet runt. Låter dessutom farligt att ha saker hängandes? Tänk om de fastnar …

    Svara
  2. rackemarie

    Nu blev jag lite kluven. Ibland kan man knske inte styra över timmar i hagen, gamla beteenden, stallrutiner etc. Min grundtanke är att hästen ska vara ute mycket (om den trivs med det) och röra på sig VARJE dag, samt ha fri tillgång till något att tugga på. Kan säga att vår lille dansk uppvisade lite oönskat beteende då han visade tendens till att väva då det var ”oroligt” i stallet. Helst skulle man ju vilja ha styrt det så att det skulle vara kvällat och klart framåt sju åtta på kvällen, men så är det inte i hans stall. Vi fixade ett SMH-nät åt honom och fyller det med hösilage och halm innan vi åker hem. Tyvärr gnisslar det en del i stängerna det är fäst i. Kanske att ”kvällsgänget” tycker det är störande 😉

    Svara
    • Birgitta

      Fast för mig är det skillnad att ge hästen MAT, om än i nät för att ge sysselsättning än att ge hästen LEKSAKER som bollar och dylikt i samma syfte.

      Svara
    • Nina B

      Skaffa gummislang med en diameter så att du kan snitta upp den och trä den över gallerpinnarna där metallhakarna möter gallret!
      Det har jag gjort åt en häst med boxvila pga skada i vårt stall, jag blev galen av hans ”morsesignaler”. 😉

      Svara
      • rackemarie

        Hade varit en bra lösning, men jag har fäst nätet med ”gummiband” (kapellfästen till lastbilar) redan. Det är själva gallret som rör sig i sitt fäste tyvärr. Kanske skulle kunna kila fast själva gallret annars?

        Svara
  3. Dressyrtant

    Jag har inga leksaker och skulle aldrig få för mig att ha det. Behöver hästen stimulans är den antagligen ute i hage för få timmar… eller för lite motionerad. jag har erfarenhet av en häst som faktiskt fastnade i snöret på en sådan sak och blev hängande. Han upptäcktes på morgonen och hans liv gick inte att rädda. Så för mig är leksaker helt uteslutet.
    Slowfeedingnät tycker inte jag är en leksak utan väldigt bra för hästar som inte ska bli för tjocka. Nu märker jag att jag låter väldigt kategorisk men jag tror att hästar mår bra om de får sina behov tillfredsställda: Utevistelse, rörelse och födosökning.

    Svara
  4. Moa

    Jag provade leksak vid en lång boxvila har jag för mig, men min häst fattade inte riktigt grejen. Han rörde den inte överhuvudtaget.

    Det är väl annars enda tillfället jag tycker det är befogat att ge hästen en leksak för att försöka stimulera – vid längre boxvilor. Annars håller jag med om att ge mer grovfoder/längre utevistelser/mer motion/alltihop oftast är en bättre lösning.

    Svara
  5. Cecilia

    Har tidigare fodrat kraften i en leksaksboll eftersom min häst var alldeles för glupsk för sitt eget bästa. Så leksaker kan visst vara till nytta ibland 🙂

    Svara
  6. jeguo

    Jag har eget stall, min ena häst är väldigt ”pillig” av sig. När han var ung hittade han på egna saker, drog i vattenslangen så att den lossnade från vattenkoppen (mitt i vintern), öppnade boxdörren, slet ner masonitskivor från väggen.
    Jag hängde upp lite allt möjligt i taket, de hänger där fortfarande, inte för att någon bryr sig.
    När han var ung hade jag bara två hästar, inga lekkamrater i rätt ålder, jag hade inte möjlighet till fler hästar då eller att lämna bort honom. Jag vet att det inte var bra men så var livet då.
    Mina hästar går i stor sett ute året om nu för tiden, de har ligghall. Tre av dem står inne i stallet på natten men inte den som pillar. Han är hur lugn som helst både i box och ute och får mycket grovfoder.
    Skaran har utökats till fem hästar. Min vallack är ändå den mest pilliga av dem, allt ska undersökas. Har konstaterat att han bara är sådan, leksaker har jag aldrig köpt, dem hittar han själv….

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>